Fájdalom enyhítése

Fogínybetegségek tünetei és gyógyítása

Tünetek fogínygyulladás

 • Piros, fájdalmas, könnyen vérző íny.
 • Az íny gyulladása, duzzanata.
 • Az íny erősebb fájdalma és vérzékenysége; az íny visszahúzódása a fognyakról.
 • Rossz lehelet és kellemetlen szájíz.
 • A fogak fokozódó érzékenysége melegre és hidegre.
 • A fogak lazulása, végül kihullása.
 • A fog és az íny között tasakok képződnek, amelyekben baktériumok telepednek meg.

Forradalmi újdonságok

Az ínyszél és a gyökér romlásának megelőzésére a fognyakra fogszínű, üveg ionomerből készült tömés tehető, amelyből fluorid szabadul fel.

Veszélyeztetett csoportok

Rendkívül gyakori a fog ínybetegség. Legfőbb oka a szájhigiénia be nem tartása, kialakulásához azonban hozzájárul még a dohányzás, a nem kielégítő táplálkozás és számos, orvosi kezelésre szoruló betegség, például a cukorbetegség. A terhesség alatt és a változás kora után bekövetkező hormonális változások miatt a nők hajlamosabbak az ínygyulladásra és a fogágy megbetegedéseire. Bizonyos gyógyszerek – többek között a fogamzásgátló tabletták, a magas vérnyomás kezelésére használt kalciumcsatorna-blokkolók, egyes epilepszia elleni gyógyszerek – ínymegnagyobbodást és ezzel együtt ínygyulladást okozhatnak.

Kialakulása

Az ínygyulladás rendszerint serdülőkorban kezdődik, az igazi bűnös azonban a fog- és szájápolás elhanyagolása. A fogakon lepedék képződik, és ebben a ragadós rétegben, ami ételmaradékból, elhalt sejtekből és a nyálka egyik komponenséből, a mucinból áll, baktériumok telepednek meg. A lepedék irritálja az ínyt, és ha nem távolítják el naponta, fogkővé keményedik. Amint a lerakódás és a fogkő az ínyszél körül fölhalmozódik, az íny kipirosodik, duzzadttá és petyhüdtté válik.

Az íny vérzékeny és gyakran mérsékelten fájdalmas – ezek az ínygyulladás jellemző tünetei. Az ínygyulladás kezelésének elhanyagolása foggyökérhártya-gyulladáshoz (periodontitis) vezet. Az ínygyulladás erősödik, az íny tasakokat képezve elhúzódik a fogaktól. A tasakokat lepedék tölti ki. A tasakok egyre mélyülnek, a lepedék eléri a foggyökeret, elpusztítja a fogat támasztó csontszövetet, s a fog meglazul, esetleg kihullik.

Figyelem! A vérzékenységre hajlamos betegek inkább ne használjanak fogkefét és fogselymet, mert ez komoly vérzést okozhat. Nekik azt ajánlják, hogy fogukat finoman töröljék át gézpárnával, majd öblítsenek chlorhexidinnel. Legjobb, ha megkérdezik fogorvosukat.

Mit tegyünk?

Ha ínyünk érzékeny és vérzik, mutassuk meg fogorvosnak – a fogkövet csak szakember távolíthatja el. A fogkő eltávolítása után helyreállíthatjuk az íny egészségét naponta kétszeri óvatos fogmosással és a fogselyem egyszeri használatával. Ha nehezen boldogulunk a fogköz tisztítására szolgáló fogselyemmel, kipróbálhatjuk az új típusú fogköztisztító eszközök valamelyikét.

A gyógyulás elősegítése érdekében használjunk antiszeptikus szájvizet, vagy öblögessünk 3%-os hidrogén-peroxid és víz egyenlő arányú keverékével. Az íny masszírozása is segíti a szövetek megszilárdulását. Használhatunk az íny stimulálására gumivégű fogkefét, fogköztisztító kefét vagy vizes száj zuhanyt.

Kezelés

A fogorvos speciális eszköz segítségével óvatosan ledörzsöli a fog-követ a fogról és az ínyszél alatti tasakokból. Antibiotikumot is felír, ha a tasakokban már tályog is keletkezett. A gyógyulás gyorsítására az antibiotikumot akár közvetlenül a tasakokba is juttathatja. Majd az ínyt néhány napra speciális védőréteggel látja el, hogy gyógyulhasson. Az íny gyógyulása alatt a beteg előírt szájöblítőt használ fogkefe helyett. Amikor ismét vissza lehet térni a fogkefe használatához, lágy sörtéjű kefe és antiszeptikus szájvíz alkalmazása ajánlott. A fogselymet is újra használhatja, ha az íny már teljesen gyógyult.

Műtéti kezelés

Ha a tasakok 6 mm-nél mélyebbek, a fogkő eltávolítása helyi érzéstelenítés mellett műtétet igényel. Ezt az eljárást szájsebész végzi, aki a meglazult íny egy részét is eltávolíthatja. Nagyobb műtétre van szükség akkor, ha a fog alatti csontszövet is károsodott.

Megelőzés

Mindennapos alapos fogmosással és fogselyemhasználattal elkerülhetjük az ínygyulladást és a fogágy betegségeket. Használjunk lágy sörtéjű fogkefét, azzal tisztítsuk meg óvatosan a fogak felületét és az ínyt. Tisztítsunk meg minden fogközt fogselyemmel, gondoskodjunk az íny tisztításáról is. (Kérjük meg a fogorvost, hogy mutassa meg a fogmosás és a fogköztisztítás helyes módját.) Használhatunk fogkőképződést gátló fogpasztát vagy hidrogénperoxidból és szódabikarbónából álló pasztát. A kefével történő fogmosás és a fogköztisztítás után öblítsük ki szánkat fertőtlenítő szájvízzel, hidrogén-peroxidos oldattal. Az étkezések utáni szájöblítés eltávolítja a szájból az ételmaradékokat.

Tipp! Vizsgáltassuk meg ínyünket hat hónaponként fogorvossal vagy száj higiénikussal. Cukorbetegség vagy egyéb, a fogíny megbetegedésére hajlamosító betegség esetén gyakrabban ellenőriztessük fogainkat. Szükség lehet speciális szájvíz használatára is.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: az alternatív terápiák bármely fajtája csak kiegészítője lehet a fogorvosi kezelésnek.

 • Gyógynövénygyógyászat: Enyhe ínygyulladás esetén a gyógyfüvész hígított mirtusz-tinktúrából készült szájvíz alkalmazását ajánlhatja a vérző íny gyógyítására. Az íny friss aloe vera géllel történő masszírozása gyorsítja a gyógyulást, és elősegíti a szájban a baktériumok egyensúlyának fenntartását. A zöld teának is enyhe antibiotikus hatása van, naponta két csésze elfogyasztása segít megelőzni az ínygyulladást. Egy vizsgálat szerint a zsálya-, menta- és kasvirágléből, valamint kamilla-, mirtusz- és ratanhiagyökér-tinktúrából készült speciális fogpaszta hatásos az enyhe ínygyulladás ellen.
 • Homeopátia: Az ínygyulladás homeopátiás gyógyszerei közé tartozik az Arnica, a Gelsemium és a Mercurius solubilis.
 • Táplálékkiegészítők: Napi 1000 mg C-vitamin segíthet a fogíny egészségének helyreállításában. Segíthet még emellett, ha napi 4 mg folsavat, 5 mg niacint, 1000-1200 mg kalciumot és 15 mg cinket szedünk. Az is támogatja a gyógyulást, ha az ínyt E-vitaminos olajjal dörzsöljük be.

A fogíny és a fogágy krónikus gyulladása kapcsolatban áll az érelmeszesedéssel?

A fogíny és a fogágy krónikus gyulladása – orvosi nevén periodontitis -szoros kapcsolatban áll az érelmeszesedéssel.

Kutatási eredmény: Egy vizsgálat során 659, átlagosan 69 éves ember fogáról vett lepedékmintát elemeztek. Azt találták, hogy akiknél magasabb volt négy, krónikus ínygyulladást okozó baktériumfaj szintje, azoknál vastagabb volt az agyat ellátó verőerek fala.

Márpedig az érelmeszesedés e fontos jele a szívinfarktus és a stroke kockázatára utal.

A szájhigiénia fontossága

Dr. Nigel Carter vezető brit fogorvos szerint a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés nélkülözhetetlen az ínybetegségek elleni küzdelemben.

Naponta kétszer mossunk fogat fluoridos fogkrémmel, alkalmanként legalább két percig, mindennap használjunk fogselymet vagy fogköztisztító kefét, és keressük fel a fogorvosunkat olyan gyakran, ahogyan ő azt szükségesnek tartja,  Ezenfelül használjunk antibakteriális hatású szájvizet, ami mérsékli a lepedékképződést. Tanácsolja dr. Carter.

Az előrehaladottabb állapotú ínyproblémákon is segíthet, ha fogorvossal vagy szájhigiénikussal eltávolíttatjuk a fogköveinket.

Ha nem biztos benne, hogy megfelelően tisztítja-e a fogait, forduljon tanácsért a fogorvosához, szájhigiénikusához, vagy vásároljon olyan tablettát a gyógyszertárban, amely kimutatja a fogon maradt, egyébként nem látható lepedéket, s így kiderül, mennyire alaposan mos fogat.

Tipp: a cél, hogy ne képződjön lepedék a fogakon, mert így csökkenthető az artériákat elzáró plakkok kialakulásának kockázata is.
Egy vizsgálatban ausztrál és norvég kutatók fogorvosi kezelés előtt és után is megvizsgálták a résztvevők vérmintáit: vérrögképződésre és gyulladásra utaló jelzőanyagokat kerestek. A fogorvosi beavatkozás után levett mintákban jelentősen alacsonyabb volt a kockázatjelző anyagok mennyisége, ami azt látszik alátámasztani, hogy az ínyproblémák gyógyítása hatéko-nyan csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

A súlyos fogágybetegséggel küzdők négyszer nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust, mint az egészséges ínyűek. Egy újabb kutatás szerint a kiterjedt ínybetegség megkétszerezi a cukorbetegség kockázatát is.

Korai figyelmeztető jelek

Az idősebbek, a dohányosok, a fogaikat csikorgatok és a nagy stressznek kitett személyek könnyebben kapnak fogínybetegséget. Az időben történő beavatkozás azonban megóvhatja az artériákat a károsodástól, ezért nem árt, ha megtanuljuk felismerni a figyelmeztető jeleket.

A fogselyem használata

Használatakor érdemes mindig ugyanazt a sorrendet követni. Kezdje a felső fogsorral, és haladjon balról jobbra, majd következzék az alsó fogsor. Az első néhány alkalommal tükörben végezze a fogselymezést íme, a fogorvosok ajánlása:

 • Tépjen le egy kb. 46 cm hosszú szálat, és a nagyját tekerje az egyik középső ujja köré. A szál másik végét csavarja a másik középső ujjára. Erre az ujjára tekerje majd fel az elhasznált részeket.
 • Fogja a szálat a mutató- és a hüvelykujja közé, és feszítse meg. Óvatosan vezesse be a selymet két foga közé. Ne rángassa, és ne vágjon vele bele az ínyébe.
 • Amikor leér a szállal az ínyéhez, hajlítsa C alakban az egyik foga köré, és húzza feszesre.
 • Óvatos mozdulatokkal húzogassa felfelé a szálat a fog oldalán, egyre távolodva az ínytől. Ezután ugyanebből a fogközből tisztítsa meg a mellette lévő fog oldalát is.
 • Ne feledkezzen meg a leghátsó fogak hátsó oldaláról sem.

Ezek a következők:

 • Vörös, duzzadt vagy vérző íny.
 • Fogmosáskor vagy fogselymezéskor vérző íny.
 • Meglazult fog és/vagy hézag megjelenése a fogak között.
 • Rossz szagú lehelet.
 • Fémes íz a szájban.
 • A harapás vagy a felső és alsó fogak illeszkedésének megváltozása.

A fogorvos

Nagyon fontos olyan gyakran felkeresni a fogorvosunkat, amilyen gyakran ő azt szükségesnek látja, mert így könnyebben felfedezhetők a kis változások is, például az ínygyulladás (gingivitis), ami a súlyosabb fogágybetegség előjele lehet. A szájhigiénikus rendszeres felkeresése ugyancsak ajánlott, mert ő megtisztítja azokat a területeket is, amelyeket mi fogkefével vagy fogselyemmel nem érünk el.

Kérdések és válaszok

A legutóbb, amikor fogat mostam, vérzett az ínyem. Lehet, hogy fogínybetegségem van?

Igen, de más magyarázat is elképzelhető. Mindenekelőtt lehet, hogy csak túl erősen dörzsölte a fogát. Ha véralvadásgátlót, például warfarint, szinkumárt vagy aszpirint, esetleg étrend kiegészítőként Q10koenzimet szed, az is hozzájárulhatott a panaszhoz. Az ínyvérzés ugyanakkor általában annak a jele, hogy nem távolítja el teljesen a lepedéket a fogíny és a fogak találkozásánál. Fogmosáskor használjon rendszeresen fogselymet is.

Miért reped be gyakran a szám sarka?

Ha a száj sarkában gyakran összegyűlik a nyál (mert például nem jól illeszkedik a műfogsor vagy túl sűrűn nyalja meg az ajkát), repedés keletkezik, amelyben élesztőgombás fertőzés alakulhat ki. (A cukorbetegség hajlamosít az élesztőgombás fertőzésekre.) Kérdezze meg orvosát, mit javasol: vény nélkül kapható gomba elleni krémet, hidrokortizont, esetleg felír valamilyen helyileg alkalmazandó gyógyszert. Miután a repedés begyógyult, a kiújulás megelőzése érdekében tartsa szárazon, és ajakbalzsammal óvja ezt az érzékeny területet.

Ritkán tápanyaghiány, például bizonyos B vitaminok és a vas túlságosan alacsony szintje is felelős lehet a száj sarkának kirepedezéséért

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.