Fájdalom enyhítése

Fogszuvasodás tünetei megelőzése és gyógyítása

Tünetek

A fog romlásának előrehaladtával a fájdalom és a többi tünet egyre súlyosabbá válik.

  • Enyhe szuvasodás: panaszmentes, sokáig az illető sem veszi észre. Előrehaladottabb esetben rövid ideig tartó nyilallás, amikor a fogat meleg, hideg vagy édes anyag éri.
  • Mérsékelt szuvasodás: növekvő és egyre tartósabb fájdalom, amelyet már enyhébb inger is kivált, így az evés vagy a fog nyelvvel való érintkezése.
  • Súlyos szuvasodás: intenzív, szünet nélküli fogfájás. Egy idő után a fájdalom elmúlik – ekkor a fog már elhalt. Később azonban a fogíny és az állkapocs megdagad, a szájat nehéz nyitni, és rossz szájszag jelentkezik.

Veszélyeztetett csoportok

A legtöbb embernek a felnőttkor elérésekor már van néhány szuvas foga. A fogromlás kockázata különösen azoknál nagy, akik sok édességet esznek, és elhanyagolják a fogkefe és a fogköztisztító selyemszál rendszeres használatát. A dohány szívása vagy rágása is elősegíti a fogak megbetegedését. A szájszárazság is növeli a szuvasodás veszélyét. Azok között a csecsemők és totyogó korú kisgyerekek között, akiknek megengedjük, hogy cumisüvegből kakaót, cukrozott tejet vagy gyümölcslevet szopva aludjanak el, gyakori az alsó tejfogak nagymértékű szuvasodása. Ez a káros folyamat már a tejfogak alatt elhelyezkedő állandó fogak állapotára is kihat.

Figyelem! Ne vezesse félre, ha a fogfájás hirtelen megszűnik. Ez gyakran azt jelenti, hogy a fogbél és a benne lévő fájdalom-érző idegek elhaltak. A fertőzés azonban valószínűleg továbbterjed, és kezeletlen esetben a fog alatti csontot és a körülötte lévő szöveteket is károsítja.

Kialakulása

A fogszuvasodást a szájban található savtermelő baktériumok okozzák, leggyakrabban a Streptococcus mutans nevű baktérium. Maguk az üregek, helyüktől függően, különbözőképpen képződnek.

FogszuvasodásA gödör- és barázdaszuvasodás rendszerint késő gyermekkorban kezdődik, és a rágófelületen talál ható barázdákban alakul ki. A hátsó fogak a leghajlamosabbak rá. A szuvasodásnak ez a típusa gyorsan halad előre. Ezzel ellentétben a sima-felületi szuvasodás, amely leggyakrabban az ifjú felnőtteknél fordul elő, lassan fejlődik ki. Fehér foltként kezdődik, amelynek területén a baktériumok feloldják a kalciumot a fogzománcban. Ez gyakran a fogközökben zajlik. A gyökérszuvasodás, amely ötvenéves kor felett a leggyakoribb, a cementben kezdődik, a foggyökér felületét borító kemény szövetben, amely a fogínysorvadás miatt egyre inkább láthatóvá válik.

A fájadalom kezdete

A fájdalom tipikusan akkor kezdődik, amikor a szuvasodás eléri a fogállományt (dentin), amely a fogak kemény zománcfelülete alatt helyezkedik el. A fájdalom szakaszos, eleinte csak akkor jelentkezik, amikor valamilyen meleg, hideg vagy cukros dolgot eszünk vagy iszunk. Ebben a fázisban a fog rendszerint megmenthető. Ha azonban a szuvasodás már a fogbelet (pulpa) is érinti, a fájdalom súlyosabbá és állandóvá, a fogak elvesztése gyökérkezelés nélkül visszafordíthatatlanná válik. A fájdalom átmenetileg csillapodik, amikor a fogbél elhal. Ezt azonban hamarosan a lüktető fájdalom újbóli jelentkezése követi, amint a fertőzés a gyökér felé terjed és tályog keletkezik. A tályog növekedésével az állkapocs és az arc megdagadhat, ha kifakad, genny jut a szájba vagy egy esetleges nyíláson át a bőrbe.

Mit tegyünk?

A fog felépítéseHa a fogak szokatlanul érzékenyek a melegre vagy a hidegre, ne várjunk, nem fog magától elmúlni: rögtön forduljunk fogorvoshoz. Ha valamelyik fogunk fáj, aszpirinnel vagy paracetamollal átmenetileg csillapíthatjuk a fájdalmat. Ne próbáljuk ki azonban azt a régi házi módszert, amely szerint az aszpirint tegyük közvetlenül a fájó fogra, mert a szer károsíthatja a fogzománcot, az ínyszövetet, és még fekélyt is okozhat. Az állunkra tett meleg borogatás hozhat átmeneti enyhülést. A lüktető fájdalomra viszont jeges pakolást tegyünk minden órában öt-tíz percig. Ez enyhíti a fájdalmat, amíg fogorvosunk nem segít.

Kezelés

A fogorvos röntgenfelvételt készít, amely megmutatja az üreg nagyságát. Megütögeti a fogat, és hideg vizet vagy levegőt ráfújva megállapítja, hogy a fogbél él-e még. Ha az elváltozás még nem érinti a fogbelet, az orvos fúróval kitisztítja a szuvas területet, majd betömi. Ha az üreg nagyon mély, a fogorvos kalciumoldatot tehet bele, hogy serkentse a fogállomány növekedését, és ideiglenes tömést tesz fölé. Ezt néhány héten belül eltávolítja, majd a fogat állandó tömőanyaggal ismét betömi.

Ha a fogszuvasodás a fogbelet is érinti, a fog sorsa attól függ, van-e már tályog. Ha igen, a fogat ki kell húzni, és a tályogot fel kell tárni. Ha nincs tályog, a fog gyökérkezeléssel még megmenthető: a fogorvos a gyökércsatornát vékony, hegyes tűvel kitisztítja, és ebbe juttatja a tömőanyagot. Antibiotikumot is írhat fel. Ezután következik a fedőtömés. Ha a fog felülete elpusztult, koronát tesz rá.

Megelőzés

A legtöbb szuvasodás a száj higiénia szabályainak megfelelő alkalmazásával megelőzhető.

Ezek az alábbiak: fogkefével és fogselyemmel legalább naponta egyszer tisztítsuk át alaposan fogainkat. Étkezés, nassolás (különösen édesség) után öblítsük ki szánkat. Félévente menjünk fogorvoshoz. A fluorid erősíti a fogzománcot. Használjunk fluoridtartalmú fogkrémet, és ha nem fluoridos vizet iszunk, beszéljünk fogorvosunkkal az esetleg szükséges fluoridpótlásról. Közvetlenül a fog felszínére is vihetnek fel védő fluoridréteget.

A rágófelületre helyezett, hosszú ideig tartó műanyag bevonatot javasolhatnak azoknak, akik különösen hajlamosak a fogszuvasodásra. Szájszárazság esetén műnyál segíthet a fogromlás megelőzésében. Antiszeptikus szájöblítő használatát is előírhatják a száj baktériumok elszaporodásának megakadályozására.

A fogzománc épségét az az étrend segíti elő, amely napi legalább 1000 mg kalciumot tartalmaz. A változás kora után rohamosan romlani kezdenek a nők fogai. Ez megelőzhető a változás kora utáni ösztrogénpótló terápiával és többletkalcium bevitelével.

Alternatív terápiák

  • Akupresszúra: A fogfájás enyhítésére szolgáló akupresszúrás pont a hüvelyk- és a mutatóujj közötti bőrlebenyben található, az érintett fog oldalán. A másik kéz hüvelyk- és mutatóujjával szorítsuk ezt a területet óránként 30-60 másodpercig.
  • Gyógynövénygyógyászat: Ha frissen levágott aloe levélből gélt préselünk ki, és bekenjük vele a fog környékét, ideiglenesen csillapíthatjuk a fájdalmat. Az aloénak antibiotikus tulajdonsága is van, ezért lassíthatja a szuvasodás folyamatát. Megjegyzés: régebbi gyógynövény gyógyászati könyvek hígítatlan fokhagyma-vagy fahéjolajat javasolnak fogfájás ellen. A fogorvosok azonban ellenzik ezt a gyakorlatot, mert a fenti olajok károsíthatják a száj nyálkahártyáját és a fogat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.