Fájdalom enyhítése

Mandulagyulladás tünetei és kezelése

Tünetek

  • Hirtelen keletkező torokfájás, amely nyeléskor a legintenzívebb, és kisugározhat a fülbe.
  • Láz, fejfájás, esetleg hányinger.
  • Megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók.

Kialakulása

A mandula voltaképpen egy nyirokcsomó a szájüreg és a garat találkozásánál. Feladata, hogy védjen a szájon és az orron keresztül a szervezetbe hatoló kórokozókkal szemben. Ha a mandulák begyulladnak, első tünetként erős torokgyulladás jelentkezik, amely megnehezíti a nyelést, és nagyon fájdalmas. Gyakori a láz és a nyaki nyirokcsomók duzzanata. A vírusos mandulagyulladás általában kezelés nélkül elmúlik, míg a bakteriális mandulagyulladás komolyabb betegség lehet, amely kezelés nélkül egyéb szerveket is megbetegíthet.

Mit tegyünk?

Mielőbb forduljunk orvoshoz, hogy megelőzzük a bakteriális mandulagyulladás szövődményeit. A meleg, sós vízzel (egy teáskanál só feloldva fél csésze vízben) vagy zöld teával történő gargarizálás enyhítheti a torokfájást.

Kezelés

Gyógyszerelés

Az orvos váladékmintát vesz, amelyből kitenyésztve azonosítja a kórokozókat. A streptococcus okozta mandulagyulladást általában tíznapos penicillinkúrával vagy más antibiotikummal kezelik. Paracetamolt vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátlót adhatnak a láz és a fájdalom csillapítására. Gyermekeknek ilyen esetben nem adható aszpirin, mert növeli a Reye-szindróma (az agyat és a májat érintő ritka gyermekbetegség) kockázatát.

Műtéti kezelés

A mandulák eltávolítása akkor ajánlott, ha a gyermeknek ismétlődő mandulagyulladása van, vagy ha a mandulák megnagyobbodtak, és légzési nehézséget okoznak.

Megelőzés

A torokgyulladáshoz hasonlóan a mandulagyulladás is fertőző. Vannak, akik tünetmentes kórokozó-hordozók: anélkül vannak jelen torkukban a fertőző organizmusok, hogy tünetek jelentkeznének náluk. Ezért, ha valakiről kiderül, hogy streptococcus okozza a betegségét, a családtagok torokváladékát is ki kell tenyészteni, és szükség esetén őket is kezelni kell A higiénés szabályok betartásával a mandulagyulladás terjedését is csökkenthetjük.

Figyelem! A kezeletlen streptococcusfertőzés átterjedhet a vesékre és akut glomerulonephritist (vesegyulladás) okozhat. Ez súlyos betegség, ami krónikus veseelégtelenséghez vezethet.

Alternatív terápiák

A mandulagyulladás legfőbb tünete a vörös, duzzadt és nagyon fájdalmas mandula.

Megjegyzés: az alternatív gyógymódok nem helyettesíthetik az antibiotikumokat bakteriális mandulagyulladás esetén. A kasvirág erősíti az immunrendszert, gyorsítja a fertőzések gyógyulását. A hatás fokozására egészítsük ki a kúrát kanadai gyömbérrel. Az összehúzó hatású meleg zsályateával történő gargarizálás enyhíti a torokfájást. Az édesgyökértea is enyhítő hatású. A gyömbérrel és tormával elkészített meleg vöröshagyma- és fokhagymaleves segíthet a fertőzés legyőzésében.

  • Gyógynövénygyógyászat:  A kasvirág erősíti az immunrendszert, gyorsítja a fertőzések gyógyulását. A hatás fokozására egészítsük ki a kúrát kanadai gyömbérrel. Az összehúzó hatású meleg zsályateával történő gargarizálás enyhíti a torokfájást. Az édesgyökértea is enyhítő hatású. A gyömbérrel és tormával elkészített meleg vöröshagyma- és fokhagymaleves segíthet a fertőzés legyőzésében.
  • Táplálékkiegészítők: Igyunk a szokásosnál több gyümölcslevet, hogy növeljük C-vitamin- és bioflavonoid-bevitelünket. A 15-25 mg cinket tartalmazó gyógycukorkák amellett, hogy enyhülést nyújtanak, a szervezet ellenálló képességét is fokozzák.

Garat körüli tályog (információ)

A bakteriális mandulagyulladás szövődményeként a garatfalban tályog képződhet. A fertőzött terület vörös, dagadt és nagyon fáj. Ha ez nagyméretű, elzárhatja a légutat, és fulladáshoz vezethet. Az orvos megnyitja a tályogot. A beteget egy-két napig kórházban ápolják, majd otthon folytatják az antibiotikum kúrát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.