Rákmegelőző életmód

Tumormarkerek: segítség a kezelés ellenőrzésében, kimutatásában

A daganatok korai stádiumban való kimutatá­sának nagyon nagy jelentősége van: a korán elkezdett kezelés esetén sokkal jobbak a gyógyulás esélyei. Sajnos ilyenkor a rákok általában tünet- és panaszmentesek, ezért olyan laboratóriumi paramétereket kerestek, amelyek eltérése már ebben a szakaszban rákra utal. Egyelőre nem sikerült ilyeneket azonosítani, viszont a laboratóriumban mér­nek ún. tumormarkereket.

Mik azok a tumormarkerek?

A tumormarkerek olyan fehérjék, amelye­ket a daganatsejtek nagy mennyiségben ter­melnek, így a rákos betegek vérében nő a szintjük. A tumormarkereket általában rövi­dítéssel jelölik: a prosztataspecifikus antigént PSA-ként, a karcinoembrionalis antigént CEA-ként.

A tumormarkerek vérszintje azonban nem­csak rákban, hanem egyéb betegségekben, illetve ismeretlen okból is nőhet. Ezért a jelenlegi tumormarkereket nem szabad a rák szűrésére felhasználni – az emelkedett tumormarkerszint ugyanis nem jelent auto­matikusan betegséget. Annak azonban, aki rákos beteget ápol, vagy ilyen betegségben szenved, érdemes tudnia a tumormarkerekről. A tumormarkerek szintjének rendszeres méré­sével az orvos remekül követheti, hogy a beteg reagál-e a kezelésre, illetve, hogy fennáll-e a betegség kiújulásának kockázata.

Ráksejt

RáksejtA leggyakoribb ráktípusokra jellemző tumormarkereket ma a nagyobb kórházak laboratóriumai rutinszerűen mérik. A méré­seket először a műtét, illetve a kemo-, hor­mon- vagy sugárterápia előtt el kell végezni. Ennek célja, hogy legyen egy kiindulási, vonatkoztatási szint. Ezután a kezelést köve­tően több nappal, a mért tumormarkertől függően kell az ismételt mérést elvégezni.

További tumormarkerszint – mérésekre az első 3-6 hónapban havonta, az első egy-két évben negyedévente, a harmadiktól az ötödik év végéig félévente, azután évente kell, hogy sor kerüljön – illetve természetesen akkor, ha a klinikai adatok alapján felmerül a betegség kiújulásának vagy súlyosbodásának a gyanúja.

A leggyakoribb ráktípusokban meghatározott tumormarkerek

A rák helyeA vizsgált tumormarkerek
Méhnyak, méhtestCA125, CEA, TPA
Vastag- és végbélCEA, CA 19-9, TPA
EmlőCA 15-3, CEA, TPA
GyomorCA72-4, CA 19-9, CEA
HasnyálmirigyCA 19-9, TPA, CEA
HereAFP, hCG
HúgyhólyagTPA, CEA
MájAFP, CEA, CA 125
NeuroblastomaNSE, katekolaminok
NyelőcsőCEA
PajzsmirigyhTG, kalcitonin, CEA, NSE
PetefészekHE4, CA 125, CA 72-4
ProsztataPSA
Tüdő és hörgőNSE, CEA, TPA, CA 72-4
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.