Fájdalom enyhítése

Herezacskó-visszértágulat, vízsérv

Tünetek

Mindkét betegség jele a herezacskó puha duzzanata. Más tünetek:

  • Visszér: a herezacskó fájdalma vagy érzékenysége, illetve teltségérzete és melegsége; esetenként nemzőképtelenségi zavarok.
  • Vízsérv: kellemetlen, lágy duzzanat a herezacskóban.

A felnőtt férfiak 10-15%-ánál van jelen here-visszértágulat, amely az egyik vagy mindkét oldali herét érinti. A kisebb sérvek rendszerint nem okoznak sem fájdalmat, sem egyéb tüneteket, a nagyobbak azonban többnyire érzékenyek, fájdalmasak, a herezacskó kellemetlen teltségérzetét és melegségét okozzák.

A vízsérv (hidrokele) – folyadékkal teli ciszta, amely a here-zacskó belhártyái között keletkezik – gyakran már a születésnél jelen van, vagy röviddel azután alakul ki. Mellékhere-gyulladás, valamint sérülés szövődményeként is felléphet.

Kialakulásuk

Visszértágulat akkor alakul ki, amikor a herét körülvevő visszerekben az áramlás akadozik, s emiatt a vér felgyülemlik bennük. Ez a pangó vér megemeli az érintett here hőmérsékletét, ami gátolja az ondótermelést. Ezért társulnak sok esetben nemzőképességi zavarok is ehhez a rendellenességhez.

Az újszülött kisfiúk mintegy 10%-ánál a lágyékkapun át a hashártya kis kitüremkedése lenyúlik a herezacskóba, és folyadék szaporodik fel benne. A veleszületett hidrokele többnyire nem okoz fájdalmat, s az első egy-két életévben magától elmúlik. A fájdalom és a gyulladás annak a jele, hogy a vízsérv elfertőződött, s ez kezelést igényel.

hereFelnőtteknél a hidrokelék többnyire másodlagosan jönnek létre, mellékhere-gyulladás vagy valamilyen fertőzés szövődményeként. Ezek a felnőttkori hidrokelék az újszülöttkoriakkal szemben rendszerint érzékenyek és fájdalmasak.

Mit tegyünk?

Vizsgáltassuk ki orvossal, hogy a duzzanat valóban jóindulatú-e. A kellemetlen érzést enyhítheti a jeges borogatás és a paracetamol vagy egyéb recept nélkül is kapható fájdalomcsillapító.

Kezelés

Ultrahanggal megállapítható, hogy a csomó állományát sejt vagy folyadék alkotja. A vízsérv diagnosztizálásának másik módja, hogy erős fényt vetítenek keresztül a duzzanaton.

A visszértágulatot rendszerint nem kell kezelni, hacsak fájdalmat vagy nemzőképességi problémákat nem okoz. Ekkor a kitágult visszereket helyi érzéstelenítés mellett eltávolítják. Az érintett terület a műtét után néhány napig még érzékeny lehet, de általában elég jeges borogatással vagy recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóval kezelni.

A nagy, fájdalmas hidrokelék tartalmát néha lecsapolják. A javulás azonban többnyire csak átmeneti, mert a ciszta újraképződhet, a punkció ráadásul az elfertőződés kockázatát is magában hordozza. Ezért az orvosok többsége a fájdalmat és más kellemetlen tüneteket elkerülendő, a hidrokele eltávolítását javasolja.

Csecsemőknél és kisgyermekeknél a hidrokele a lágyéksérv jele – a lágyékon ejtett metszésen át szüntetik meg. A beavatkozás általános érzéstelenítés mellett történik, és egy-két napos kórházi benntartózkodást igényel. Felnőtteknél a vízsérvet a herezacskón ejtett metszésen át távolítják el, helyi érzéstelenítéssel, gyakran ambulánsán. A műtét utáni fájdalom jeges borogatással vagy enyhe fájdalomcsillapítóval hatékonyan mérsékelhető.

Figyelem! Here környéki duzzanatok, csomók, illetve fájdalom esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert ezek súlyosabb betegségekre, például rosszindulatú daganatra vagy heregyulladásra is utalhatnak.

Megelőzés

A here-visszértágulat és a veleszületett hidrokele megelőzésére nincs mód. Felnőtteknél a nemi betegségek és más fertőzések szövődményeként fellépő vízsérvet ezeknek az állapotoknak a megelőzésével lehet megakadályozni.

A herezacskó duzzanatai

RendellenességTünetekKezelés
VérgyülemA herezacskó fájdalmas megduzzadása a pangó vér miatt.Sebészeti eltávolítás.
A herezacskóba is behatoló lágyéksérvLágy duzzanat, rendszerint a herezacskó felső részében, mely fekvő helyzetben vagy ha óvatosan nyomkodjuk, gyakran eltűnik.Sebészeti helyreállítás a szövődmények megelőzése érdekében.
Herezacskó-tályogokMeleg tapintatú, fájdalmas duzzanat a herezacskóban.Sebészeti leszívás, antibiotikumok.
CisztaLágy, rendszerint fájdalmatlan duzzanat a here felett.Sebészeti eltávolítás, ha fájdalmat és más problé­mákat okoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.