Fájdalom enyhítése

A csontok és az ízületek fájdalmai

A csontokat összekapcsoló ízületek a csontok egymáshoz viszonyított mozgását határozzák meg. Az ízületi gyulladás, az íngyulladás, a ízületitömlő-gyulladás, a törés és a ficamok a csontok és ízületek leggyakoribb betegségei.

Izületitömlő-gyulladás tünetei:

  • Ízületi fájdalom.
  • Az ízület érzékenysége és mozgástartományának beszűkülése.
  • Az ízület bedagad, kivörösödik, és magasabb hőmérsékletű.

Veszélyeztetett csoportok

Az ízületitömlő-gyulladás heveny vagy idült formában bárkinél kialakulhat, aki gyakran ismétlődő mozgásokat végez. Legismertebb változatai az apácatérd, a teniszkönyök és a golfváll.

Kialakulása

Az ízületi tömlők kisméretű, folyadékkal teli zsákok vagy zsebek. A csontok felületén, az inak alatt helyezkednek el. Feladatuk a csont és az izmok, az inak, illetve a bőr érintkezési pontjainak a kipárnázása, valamint, hogy csökkentsék az ízületen belüli súrlódást, és biztosítsák az ízületeket alkotó szövetek sima mozgását.

Ízületitömlő-gyulladás akkor alakul ki, ha a ízületi tömlők a hirtelen, túlzott vagy állandó nyomás miatt begyulladnak. Az állapot az érintett ízület fájdalmával, duzzanatával, érzékenységével és mozgási tartományának beszűkülésével jár. A gyulladás leggyakrabban a térdet, a vállat, a könyököt és a csípőt érinti.

Mit tegyünk?

Helyes, mielőbb elkezdett terápia hatására a ízületitömlő-gyulladás rendszerint egy-két hét alatt elmúlik. Először is hagyjuk abba a fájdalmat okozó tevékenységet. Az érintett ízülettől függően, néhány napon át való fáslizás vagy felkötés csökkentheti a terhelést, s ezzel a fájdalmat és a duzzanatot is. Néhány óránként tegyünk rá 15-20 percre jeges vagy hideg vizes borogatást; egy-két nap múlva azonban váltsuk át meleg borogatásra vagy a hideg és meleg kezelés váltogatására, mivel így valószínűleg gyorsabb lesz a gyógyulás. Az aszpirin, az ibuprofen és más, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. Ha azonban a fájdalom nagyon heves, vagy nem akar elmúlni, vagy láz lép fel, forduljunk orvoshoz!

Jegyezzük meg! A fájdalom enyhülésével elkezdhetünk fokozatosan visszatérni megszokott tevékenységeinkhez. Eleinte a mozgástartomány helyreállítását célzó, óvatos gyakorlatokat kell végezni.

Kezelés

Az orvos valószínűleg röntgenfelvételt készíttet, vér- és egyéb vizsgálatokat végeztet, hogy kizárja a hasonló tünetekkel járó egyéb betegségeket (például ízületi gyulladást, köszvényt, ínszalagszakadást). Ha a vény nélkül kapható nem szteroid gyulladásgátlók nem csökkentik kellően a fájdalmat, az orvos erősebb gyulladáscsökkentő szereket írhat fel. Az érintett ízület-be injekciózott kortizon gyakran azonnal enyhíti a fájdalmat, valamint csökkenti a gyulladást és a duzzanatot. Ha az ízület nagyon bedagadt, az orvos tű és fecskendő segítségével leszívhatja belőle a felesleges ízületi folyadékot.

Megelőzés

Lehetőleg kerüljük az olyan, ismétlődő mozdulatokat, amelyek nagyon megterhelik valamelyik ízületet vagy testrészt. Ha kemény felületen kell ülnünk vagy térdelnünk, használjunk párnát vagy habgumi alátétet. Ha például kertészkedünk, tegyünk a térdünk alá puha alátétet, mivel így csökkenthetjük az ízületre nehezedő nyomást. A nem megfelelő teniszadogatás vagy golflendítés kiküszöböléséhez kérjük hivatásos edző segítségét, aki elemzi a mozgásunkat, és megtanítja, hogyan végezzük kevésbé megterhelő módon az adott mozdulatot. A ízületitömlő-gyulladás gyakran azokban az ízületekben alakul ki, amelyek nem elég rugalmasak, vagy ott, ahol az izomzat nem eléggé fejlett; ezért a nyújtó- és erőfejlesztő gyakorlatok segítenek a megelőzésben.

A munkával összefüggő ízületitömlő-gyulladás gyógyulásához gyógytornára is szükség lehet; később, a betegség kiújulásának megelőzése érdekében erőfejlesztő gyakorlatok végzése javasolt.

Forradalmi újdonságok

A sportorvos, gyógytornász vagy gyakorlott gyúró irányításával elvégzett diatermia (mélyhőkezelés) nemcsak a bursitis okozta kellemetlen érzést és gyulladást csökkenti, hanem a megfeszült izmokat is ellazítja, s ezzel elősegíti a gyógyulást. Az ízületek lazítására és a gyógyulás gyorsítására ultrahangkezelés is alkalmazható.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Azok a gyulladáscsökkentő hatású gyógynövények, amelyek alkalmasak az ízületi gyulladás kezelésére, az ízületitömlő-gyulladással járó fájdalom és gyulladás enyhítésére is hatásosak lehetnek. A Boswellia – napi háromszor 150 mg boswellsavat tartalmazó adagolásban – az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb gyulladáscsökkentő gyógynövény, bár alkalmazásának mellékhatásaként egyeseknél hasmenés, bőrkiütés vagy émelygés jelentkezhet. Ha ilyen mellékhatásokat észlelünk, hagyjuk abba a készítmény szedését.[brbr]Az egyéb gyulladáscsökkentő gyógynövények közül említést érdemel a borágófű és a ligetszépe olaja; olyan termékeket keressünk, amelyek sok GLA-t (gamma-linolénsavat) tartalmaznak, és úgy állítsuk be az adagot, hogy szervezetünk napi 240 mg GLA-hoz jusson. A külsőleg alkalmazandó kapszaicintartalmú készítmények szintén hatékonyan enyhítik a fájdalmat és a gyulladást (a kapszaicin az erős paprika csípősségéért felelős anyag). Lehetőleg 0,025 százalék kapszaicint tartalmazó terméket használjunk, s azzal naponta két-háromszor dörzsöljük be a fájdalmas ízületet. Vigyázzunk, hogy a készítmény ne kerüljön a szem környékére vagy a szájba, orrba. Hagyjuk abba alkalmazását, ha a kezelt felületen kiütés, illetve heves csípő, égető érzés lép fel.
  • Mágnesek: Az érintett ízületre helyezett, kisméretű gyógyászati mágnesek enyhíthetik a ízületitömlő-gyulladással és más ízületi panaszokkal kapcsolatos fájdalmakat, s esetleg gyorsítják a gyógyulást is.
  • Táplálékkiegészítők: A napi 800 NE mennyiségben fogyasztott E-vitamin gyulladáscsökkentő hatású, és enyhítheti a gyulladás okozta fájdalmat. Az ízületi gyulladások és enyhe depresszió kezelésére használt SAM-e nevű táplálékkiegészítő szintén hatékony gyulladáscsökkentő szer; rendes napi adagja 400 mg.
Figyelem! Ha a fájdalom és a gyulladás egy hét alatt sem múlik el, vagy ha belázasodunk, forduljunk orvoshoz! Az ízületitömlő-gyulladás tünetei nagyon hasonlóak néhány más betegség, például az íngyulladás tüneteihez, amelyek azonban másfajta kezelést igényelnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.