Egészségügyi kérdezz-felelek

A látásom egyre homályosabb, nem tudok olvasni. Milyen okai lehetnek?

Ébredés után majdnem egy órába telik, mire elég élesen látok ahhoz, hogy elolvassam az újságot, miért?

A szeme kiszárad, ez okozza a kellemetlenséget. Ez a jelenség az idősödés számlájára írható. Ahogy öregszünk, a szemünk kevesebb könnyet termel a szaruhártyának és környékének nedvesen tartására. A kiszáradás ébredés után a legrosszabb. Használhat műkönnyet (receptköteles és vény nélküli változatok egyaránt kaphatók), de ha csak reggelente jelentkezik a panasz, próbálja ki az alábbi módszert. Tekerjen fel egy törölközőt, mártsa meleg vízbe, majd jól csavarja ki. Helyezze a csukott szemére, és hagyja rajta, amíg kihűl. Ezt ismételje meg egyszer vagy kétszer, segít beindítani a könnytermelést.

Csak a látótér szélén lévő dolgokat látom, azt, amire épp ránézek, nem. Meg fogok vakulni?

A tünet az időskorban gyakori makuladegenerációra (sárgafolt elfajulás) illik. Ez a betegség a látásromlás leggyakoribb oka a fejlett országokban. Lényege, hogy a retina központi részén lévő sejtek károsodnak. A dohányzás, családi előfordulás, szívbetegség mind hajlamosító tényező. Szemvizsgálatra van szükség annak eldöntésére, hogy valóban ez okozza-e a panaszait, s ha igen, a száraz vagy a nedves típus alakult-e ki önnél. Az előbbi gyakoribb és lassabban alakul ki.

A nedves forma kezelésére számos gyógyszer rendelkezésre áll, a száraz makuladegenerációra egyelőre csak antioxidáns A, C vitamint, béta karotint és cinket tartalmazó étrend kiegészítők szedhetők. Ám ne kezdje ezeket önállóan szedni, bízza orvosra, hogy megállapítsa, milyen készítményből, mennyire van szükség.

A látásom egyre homályosabb, és a fények körül gyakran gyűrűt látok. Ez azért van, mert öregszem?

Mindenekelőtt menjen el szemvizsgálatra. A homályos látás és a fénygyűrű a közellátás jele. Ha esetleg már hord szemüveget vagy kontaktlencsét, erősebb dioptriára lehet szükség. Szürke hályog, amely 80 éves korra az emberek felénél kialakul esetén szintén elmosódnak a kontúrok. A betegség egy másik tünete, hogy a látott kép barnás árnyalatot kap, illetve a beteg nem látja a kék és lila színeket.

Panaszai összefügghetnek még valamilyen háttérben meghúzódó betegséggel, például cukorbetegséggel vagy nem kezelt magas vérnyomással is.

Miért vannak úszó foltok a szemem előtt?

Az „úszó homály” vagy „üvegtesti homály” gyakori, idősödéssel összefüggő jelenség, és teljesen ártalmatlan. A foltokat a szemet alkotó zselészerű üvegtest zsugorodása, és anyagának egyenetlenné válása okozza. A látórendszer idővel képes e homályokat „kiretusálni” a képből, és egyre kevésbé lesznek zavaróak. Amennyiben az életminőséget jelentősen rontja ez a kellemetlen jelenség, kérjen tanácsot orvosától, hogy érdemese üvegtest eltávolító műtétet (vitrectomia) végeztetni.

A lehetőséget nagyon alaposan át kell gondolni, mert rendkívül ritkán ugyan, de a műtétnek felléphetnek a látást is veszélyeztető szövődményei. Ha a szem előtt lebegő foltok száma növekszik, és a perifériás látómezőben fényvillanások jelennek meg, a retinán szakadások keletkezhettek vagy le is válhatott az ideghártya. Sürgős beavatkozásra van szükség, kérjen meg valakit, hogy vigye önt kórházba.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.