Egészségügyi kérdezz-felelek

Szemvizsgálatok – látásvizsgálat

Az optometrista ugyanúgy el tudja végezni a szemvizsgálatokat, mint a szemorvos?

Mindkét fajta szemspecialista el tud végezni egy rutinszemvizsgálatot. A 4 éves főiskolai végzettségű optometristák alkalmasak a szemüvegkészítéshez szükséges látásvizsgálat elvégzésére. Ha tehát csak szemüveget szeretne csináltatni, elég, ha elmegy egy optikába, és ott az optometrista vagy éppen egy ott dolgozó szemész megvizsgálja a szemét és felírja a megfelelő szemüveget, ezért nem kell szemészeti szakrendelésre fáradnia.

Az optikákban dolgoznak a látszerészek is, akik 2 éves szakképzés alatt elsajátítják a szemüvegekkel, lencsékkel és egyéb optikai és fotócikkekkel kapcsolatos tudnivalókat. Ők szemvizsgálatot nem végezhetnek. A legtöbb optikában az a gyakorlat, hogy költségtérítés ellenében végzik ugyan a szemvizsgálatot, ám ha a páciens ott vásárolja meg a szemüveget, akkor a vizsgálat árát elengedik.

Ha önnek rendben van az egészsége, akkor a szemvizsgálatot nyugodtan végeztetheti akár optometristával, akár szemészorvossal. Akinek azonban a családjában előfordult már komolyabb szembetegség, vagy aki olyan rendellenességgel él, amely károsíthatja a látását (ilyen például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás), az jobban teszi, ha már a rutinlátás vizsgálat céljából is inkább szemészészeti szakrendelést keres fel. Mindenképpen szemorvoshoz forduljon azonban, ha megsérült a szeme, ha a látása hirtelen jelentős mértékben megromlott, vagy ha vörösséget, illetve egyéb szemfertőzésre utaló jelet tapasztal!

Mindig jó volt a látásom, de az utóbbi időkben az arcok és a papírra írt szavak homályosnak tűnnek. Ideje lenne szemüveget hordanom?

Lehetséges, de mielőbb jelentkezzen be egy optometristához vagy szemészhez olyan szemvizsgálatra, amelynek része a tágított pupillán át végzett vizsgálat is. Ezzel a módszerrel ugyanis az olyan látási rendellenességek jelei is kimutathatók, mint az időskori makuladegeneráció (AMD). Az egyik vagy mindkét szemben tapasztalt homályos látás az AMD „száraz” változatának tünete is lehet.

Miután a látásélesség ellenőrzése céljából elolvastatta önnel a szemvizsgáló táblán lévő betűket és számokat, az orvos olyan gyógyszert csöppent a szemébe, amelytől kitágul a pupillája Ezután nagyító segítségével megvizsgálja a retinát (ideghártyát) és a látóideget, hogy nem észlelhetők-e azokon AMD-re vagy más betegségre, például zöld hályogra utaló jelek. Az AMD szivárgó erek okozta nedves változatának kizárása céljából arra is megkérhetik, hogy nézzen egy négyzetrácsos ábrára, és figyelje meg, nem tűnnek-e hullámosnak a vonalak.

Ha az orvosa nedves AMD-re gyanakszik, valószínűleg elvégezteti a fluoreszcein angiográfiának nevezett vizsgálatot is. E módszer során a kari vénán keresztül festékanyagot juttatnak a vérébe, és a szemben azt vizsgálják, kiszivárog-e a festékanyag az erekből. Az időskori makula degeneráció esetében kulcsfontosságú a korai észlelés; a betegség nem gyógyítható ugyan, de egyes kezelések képesek lassítani a progresszióját.

Igaz, hogy egy szemvizsgálattal észlelhető az agydaganat és a cukorbetegség?

A költők szerint a szem a lélek tükre, de a szembe nézve sok minden megállapítható az egészségünkről is. A szemorvosok például jó néhány életet mentettek meg azzal, hogy a vak folt megjelenésére vagy hirtelen homályossá váló látásra panaszkodó pácienseik esetében felvetették az agydaganat lehetőségét. A daganat hatására megnőhet a koponyán belüli nyomás, aminek következtében a látóideg megduzzadhat, és ez látásromlást eredményezhet.

A szokásos éves szemvizsgálatok az egész szervezetet érintő egészségügyi problémákat is kimutathatják. Talán ön is ismeri azt a szemcseppet, amelyet a szemorvosok a pupilla kitágítására használnak. Ez lehetővé teszi, hogy egy nagyító segítségével alaposan szemügyre vegyék a retinát. Ha a szemésze vérzésre, zsíros lerakódásokra vagy egyéb károsodásokra utaló jeleket észlel a retina erein, az addig észre nem vett cukorbetegségre utalhat.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia azt javasolja, hogy 40 éves korában mindenki végeztessen el egy, a későbbi vizsgálatok összehasonlítási alapjául szolgáló szemvizsgálatot, bár a szakértők véleménye megoszlik abban a kérdésben, hogy mikortól kezdve és milyen gyakorisággal van szükség rendszeres ellenőrzésekre. Kérdezze meg orvosától, milyen gyakran ajánlatos szemvizsgálatot végezni önnél, és azonnal jelentkezzen be hozzá, ha hirtelen látásromlást tapasztal!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.