Fájdalom enyhítése

Húzódások és rándulások gyors ellátása

Tünetek

  • Fájdalom – olykor kifejezetten heves
  • Duzzanat
  • Zúzódás, illetve az érintett ízület egyéb elszíneződése.

Veszélyeztetett csoportok

A húzódások és rándulások az ízületek leggyakoribb sérülései; a sportot csak alkalmanként űzőknél különösen gyakoriak a boka-, térd- és ujjrándulások, valamint a váll húzódásai. Rándulás bárkinél előfordulhat, aki elesik. Talán nem is meglepő – télen és késő ősszel jóval több ilyen baleset történik, mint az év más részeiben.

Figyelem! Hadulás környéki fájdalmas területnek szokatlan alakja van, nem zárható ki a ficam vagy a csonttörés lehetősége. Ilyenkor rögzítsük az érintett ízületet, és azonnal forduljunk orvosh a ránoz! Ha a végtag zsibbadni kezd és romlik a vérkeringés, lazítsuk meg a kötést, és forduljunk orvoshoz!

Kialakulása

Rándulás akkor keletkezik, ha az ízületi szalagok – ezek a szívós, igen rugalmas rostos szalagok, amelyek összekapcsolják a csontokat és a szöveteket – hirtelen megnyúlnak. A rándulások mérsékelten fájdalmasak, azonban többnyire nem gátolják az ízület mozgását. Ha az ízületi szalagok elszakadnak, a sérülést húzódásnak nevezik. A húzódásra az azonnali éles, égető fájdalom jellemző. Mivel ilyenkor a környező erek is megsérülnek, az érintett ízület környéke gyorsan bedagad és elszíneződik. A sérült szövetek körül kialakuló gyulladás tovább fokoz-hatja a dagadást és a fájdalmat. A rándulásnak és a húzódásnak három fokozata van:

  • Első fokú: az ízületi szalag megfeszül ugyan, de az esetleges szakadások csak jelentéktelenek. A sérülés fájdalommal és mérsékelt duzzanattal jár, de az ízület továbbra is mozgatható.
  • Másodfokú: az ízületi szalag részben átszakad, a fájdalom és a duzzanat is fokozottabb; némi elszíneződés is megfigyelhető.
  • Harmadfokú: az ízületi szalag teljesen átszakad, erős fájdalom jelentkezik, jelentős duzzanat és elszíneződés figyelhető meg.

A bokát különösen gyakran érik sportsérülések, csakúgy, mint a térdet és az ujjakat.

Mit tegyünk?

A rándulások és húzódások otthoni kezelése négy fő elemből áll: pihenésből, jegelésből, borogatásból és alápolcolásból. A sérülés után pihentessük és jegeljük az ízületet óránként 20 percig. Bokarándulás esetén borogassuk és rögzítsük az ízületet úgy, hogy egy 7-8 cm széles gézszalagból vagy fásliból először két réteget tekerjünk a lábfej köré, majd haladjunk felfelé nyolcas alakban. Addig folytassuk ezt, amíg a lábfejet, a bokát és a lábszárat is be nem tekertük. Ha a vállunk rándult meg, rögzítsük felkötőkendővel, hogy ezzel is tehermentesítsük a fájó ízületet.

Bokaerősítő gyakorlatok

Az alábbi gyakorlatokkal megerősíthetők a bokaízület izmai, s megelőzhető a későbbi rándulások kialakulása és a boka meggyengülése. A gyakorlatokat naponta kell végeznünk.

  • Lábujjhegyre állás. Álljon kis terpeszállásba úgy, hogy a két lába egymástól 20-25 centiméterre legyenek, lábujjai pedig előre- vagy kissé befelé nézzenek. Ha az egyensúlya megőrzéséhez szüksége van rá, kapaszkodjon nyugodtan egy szék támlájába. Álljon lábujjra, amilyen magasra csak bír, maradjon úgy, amíg kettőt számol, majd eressze vissza a sarkát a padlóra. Kezdje tíz ismétléssel, és jusson el húszig!
  • Sarkon járás. Vegye le a cipőjét, és lábujjait felemelve álljon a sarkára. Járkáljon a szobában két-három percig a sarkán. Ezt a gyakorlatot lehetőleg mindennap végezze el.
  • Talpélen járás. Járkáljon két-három percig a belső talpélen, majd ugyanennyi ideig a külsőn.

A fájdalmat és a sérülést kísérő gyulladást aszpirinnel, ibuprofennel vagy más nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szerrel csillapítsa. 48 óra elteltével a meleg kezelést érdemes lehet jeges borogatással felváltani vagy váltogatni, mivel az fokozza az érintett terület vérkeringését, és gyorsítja a gyógyulást. Fontos: ne erőltessük a sérült ízületet! Bár átmenetileg a mozgatás enyhíti a fájdalmat, ez később hátráltatja a gyógyulást.

Kezelés

Súlyos rándulás esetén forduljunk orvoshoz, mivel csak röntgenvizsgálattal állapítható meg, nem történt-e csonttörés. Ha a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem elég hatásosak, használhatunk kodeint is. Harmadfokú rándulás esetén – különösen akkor, ha a térd vagy a váll érintett – műtéti beavatkozás lehet szükséges a sérült szalagok helyrehozatalához.

Megelőzés

Jeges felületeken lehetőleg gumitalpú cipőben járjunk. Sportoláshoz mindig alaposan melegítsünk be. A súlyzózás, tornáztatás erősíti az ízületek környékének izmait.

Alternatív terápiák

  • Gyógytorna: A gyógytorna segít az ízületet mozgató és támasztó izmok megerősítésében és a rándulás megelőzésében.

Forradalmi újdonságok

Az ízületi tükrözés forradalmasította a súlyos rándulást szenvedett térd és váll kezelését. A módszer során a sebész a világítással ellátott vizsgálócsövön keresztül végzi el a beavatkozást, és nem kell nagyméretű vágást ejtenie. A kicsiny, pontszerű bemetszések a műtét után kevesebb fájdalmat okoznak, és gyorsabban gyógyulnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.