Fájdalom enyhítése

Nyakrándulás utáni teendők

Tünetek

  • Folyamatos, tompa, kitartó sajgás a nyakban.
  • Fájdalom, zsibbadás és csiklandozó érzés a nyakban, a vállban és a karban.
  • Heves nyaki görcsök.

Veszélyeztetett csoportok

A nyakfájásnak és a nyakrándulásnak számos különböző oka lehet. Az ízületi gyulladás és a porckorong betegség a leggyakoribb okok közé tartoznak. A krónikus fogcsikorgatás is okozhat súlyos nyaki fájdalmat, amely az állkapocsízületből ered. Egyre gyakrabban fordul elő a munkahelyen végzett ismétlődő felsőtesti mozdulatok miatt kialakuló idült nyakfájás. Lelki tényezők és balesetek is okozhatnak ilyen problémát.

Gyakorlatok nyakfájás ellen

Először hajtsa előre a fejét, majd egyenletes mozdulattal gördítse jobbra, aztán kissé hátra, végül pedig balra! Ügyeljen rá, hogy a válla a gyakorlat végzése közben mozdulatlan maradjon. Döntse előre a fejét néhány másodpercre, majd ismételje meg még kétszer vagy háromszor az egész fejcsóválást. Végül aztán forgassa a vállát háromszor-négyszer előre, utána pedig hátra!

Kialakulása

A kiváltó októl függően a nyakfájás kialakulhat fokozatosan is. Intenzitása eleinte változó, majd egyre súlyosabbá válik. Az ún. ostorcsapásos sérülések esetében néha csak hetekkel vagy hónapokkal a baleset után válik érezhetővé a nyakfájás. A fájdalom a nyakat alkotó bármely szövetből származhat: az izmokból éppúgy, mint az inakból, a szalagokból vagy a nyakcsigolyák közét kipárnázó porckorongokból. Eredhet a vállból vagy az állkapocsból is.

Mit tegyünk?

A túlterhelés, a feszültség vagy az ismétlődő mozgások okozta nyak-fájás és izomgörcsök igen jól kezelhetők házilag is. A melegítőpárna segíthet a fájdalom és az izomgörcsök megszüntetésében. Az aszpirin és más hasonló gyógyszerek a fájdalom mellett a gyulladást is csökkentik. Emellett végezzünk naponta néhányszor egyszerű nyakmozgató gyakorlatokat is.

Kezelés

Az igen heves gyulladásos eredetű nyakfájás gyors csillapítására az orvos olykor kortizont vagy más szteroidalapú gyógyszert injekcióz az érintett területbe. A görcsök ellen izomlazító szereket írhat fel. Néha Schanz-gallér vagy nyakfűző használatát javasolja, hogy enyhítse a nyakra nehezedő nyomást és az ebből eredő fájdalmat. Az orvos olykor műtétet javasol a csontnyúlványok eltávolítására. A porckorongsérvet műtéttel gyógyítják.

Megelőzés

Ha a munkánk során ismétlődő mozdulatokat kell végeznünk, például számítógéppel dolgozunk, úgy állítsuk be a billentyűzetet és a monitort, hogy azok kényelmes magasságban legyenek, mivel így elkerülhető a nyakizmok túlerőltetése. A helyes testtartás megakadályozhatja, hogy a felsőtest izmait túlerőltessük. Lehetőleg ne aludjunk nagyon keményre tömött, magas párnán, mivel az a nyakat természetellenes, félrehajtott tartásba kényszeríti.

Figyelem! Ha a nyakmerevedés nagyon fájdalmas és a nehéz nyakat mozgatni, valamint egyre erősödő fejfájás, hányinger és esetleg láz is fellép, annak súlyos betegség -agyhártyagyulladás -lehet az oka. Időseknél gyakran sokáig nincsenek súlyos tünetek. Azonnal forduljunk orvoshoz!

Alternatív terápiák

Megjegyzés: a nyaki porckorongbetegségre javasolt alternatív terápiák az izomgörcs és a túlzott használat okozta nyaki fájdalmak enyhítésére is alkalmasak:

  • Aromaterápia: A levendula- és majoránnaolaj különösen hatásos a kisebb fájdalmak enyhítésére és a megfeszült izmok ellazítására. A nyak bőrébe masszírozva vagy forró fürdőhöz adva használjuk őket.
  • Masszázs: Gyakran már az is jelentősen enyhíti a fájdalmat, ha az ujjunkkal megmasszírozzuk a nyakunkat; a rolfing, a siacu és az egyéb mélymasszázs technikák pedig a mély izmok fájdalmának enyhítésére is alkalmasak.
  • Meditáció és jóga: Ezek a relaxációs kezelések – esetleg mélylégzési gyakorlatokkal vagy önszuggesztióval kombinálva -enyhíthetik a stresszes eredetű fájdalmakat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.