Masszázs

Melyek a fül reflexpontjai? Hogyan ápoljuk a fület?

A fülön történő gyógykezelési eljárást először az akupunktúrában alkalmazták az orvosok. A nem tűszúrásos kezelési módot a francia Nogier fejlesztette ki 1930 és 1957 között, aki szerint az emberi szervek akupunktúrás pontjai megtalálhatók a fülkagylón, a fül-cimpán és a fülben. A szervek elhelyezkedése a fülkagylón megfelel annak a testhelyzetnek, amelyet az anyaméhben fejjel lefelé fekvő embrió elfoglal.

A fülön található reflexpontok lényegesen kisebbek, mint a test egyéb részein lévő aktív pontok.

(Éppen ezért ma már a legtöbb orvos „pontkereső készülékkel” keresi meg a kezelendő pontokat.)

Fül

Mivel a fül egy-egy kis területe, aktív pontja valamilyen úton-módon kapcsolatban van az idegrendszeri (agyi) központtal, így a fülakupunktúra sokoldalúan alkalmazható például a műtéti érzéstelenítésben, a vegetatív idegrendszeri működészavarokkal és pszichés tünetekkel járó kórképek kezelésében, alkalmas a fájdalomcsillapításra és annak elmulasztására, használható az egyes belső szervek megbetegedéseinek kezelésében, a dohányzásról való leszokásban, a testsúlycsökkentésben.

A fogyást eredményező pontokat otthon is kezelhetjük

Erről a módszerről dr. Eőry Ajándok az Akupresszúra című könyvében így ír:

„A fogyasztásnál szóba jövő pontok többségét a bolygóideg egyik ága idegzi be. A fülpontokat körömmel stimulálhatjuk. Az ujjnyomás mértéke függ a beteg állapotától. Ha megfelelő nyomást alkalmazunk, a megadott területeken zsibbadás, meleg- vagy hidegérzés lép fel a masszírozás helyétől kiindulva.”

Háromféle ujjhelyzetben lehet a fülpontokat masszírozni Chan szerint, közben a fül hátsó oldalán ellentartunk a hüvelykujjunknak.

Alkalmazhatunk kis körkörös mozgatást is. A fülkagylón az akupunktúrás pontokat legpontosabban az elektromos pontkeresővel találjuk meg. Ha ez a magyar gyártmányú pontkereső nem kapható – ami gyakran megesik -, vagy más okból nincs a birtokunkban, a beteg közreműködésével egy hegyes tárggyal (pl. fogpiszkálóval) is megkereshetjük a nyomásra különösen fájdalom érzékeny pontokat.

Fülmasszázs

A fogyasztó masszázstechnika kivitelezése a következő lépésekből áll:

  1. lépés: Keressük meg a gyomor, a száj és az éhség pontjait mindkét fülben. A gyomor pontja a hallójárat fölött kezdődő csiga csavarodásának kezdetén könnyen megtalálható. A száj képviselete a gyomor előtt szintén a csiga csavarodásának kezdeténél vetül ki. Az éhség pontja a mellékvese mögött a fülcsapon található.
  2. lépés: A masszázst azzal kezdjük, hogy a fülkagyló felszínét a hallójárat fölött kezdődő csiga csavarodásának irányában ötször-hatszor végigsimítjuk, kezdve a fül közepétől felfelé haladva, majd a körömnyomást alkalmazzuk a kijelölt pontokon. Erősen masszírozzunk, mert a gyenge masszázzsal csak fokozzuk az étvágyat! Egy-egy pontot 1-2 percig masszírozhatunk. Legjobb az étkezések előtt fél órával, vagy akkor, ha nemkívánatos éhségérzet jelentkezik. Naponta legalább háromszor masszírozzunk.

A masszázs végén a Sen-Men pontra könnyű ujjhegymasszázst adunk.

Ezt a pontot bármikor masszírozhatjuk. Jó közérzetet ad, kiegyensúlyozó hatású!

Fül masszírozása

Átlagosan 1-2 kilót is leadhat a fogyni vágyó hetente ennek a masszázstechnikának az alkalmazásával. A leglátványosabb eredmény az első néhány héten várható. Ha már elérte a kívánt testsúlyt, megelőzési célból ismételje a technikát, ha szükséges.”

Megjegyezzük még, hogy a fogyni vágyóknak táplálkozási szokásaikon is változtatni kell

Érdekes sorokat olvashatunk a fülről Wataru Ohashi Shialsu, a japán ujjnyomás-terápia című könyvében:

„A keleti ember szerint minél nagyobb a fül, annál hosszabb az élet, annál jobb az egészség is és a szerencse. Buddháról mondják, hogy nagyon nagy füle volt, hosszú fülcimpákkal. Az arányos, vastag és kerek fül a jó egészség jele. A japán gyerekeknek gyakran húzzák a fülét, nem büntetésből, hanem, hogy gazdag, egészséges és hosszú élethez segítsék. A tiszta fülről is azt tartják, hogy szerencsét hoz.”

A fülcimpa-terápiáról még annyit: a fülcimpán és a fülkagylóban az aktív kezelési pontok túl közel vannak egymáshoz, nehéz kikeresni a megfelelő és kezelendő pontot, ha nincs pontkereső készülékünk.

Ezért azt javasoljuk, hogy naponta masszírozzuk végig a fül-cimpákat és belül a fülkagylót. Ha reggel, mielőtt felkelnénk az ágyból, alaposan megmasszírozzuk mindkét fülünket, sokkal frissebben, jobb közérzettel kezdhetjük a napot. Érdemes kipróbálni, mert ez a házi gyógymód csak hasznára válik a szervezetünknek.

Hogyan ápoljuk fülünket?

A napi tisztálkodásnál a füleket vízzel és szappannal jól mossuk meg, hogy a rárakódott szennyeződést eltávolítsuk, majd töröljük szárazra. (Vigyázzunk, hogy szappanhab ne maradjon véletlenül sem a fülben!) Ha a fülek mögötti részt nem töröljük meg gondosan, különböző bőrpanaszok léphetnek fel (hámlás, berepedés stb.). Mosakodás után a fül mögötti részt félzsíros arckrémmel kenjük be.

A tisztálkodás során fülbe jutott víz eltávolítására legalkalmasabb a törülköző vagy puhára sodort vatta, esetleg a készen kapható fültisztító pálcika.

Fül tisztítása

Nagyon veszélyes dolog, ha a fülnyílásból befelé vezető, rendkívül érzékeny hallójáratba – a termelődött fülzsír kitisztítása céljából – gyufaszállal, hajcsattal, fogpiszkálóval vagy más hegyes tárggyal benyúlunk (pedig milyen gyakori rossz szokás ez!).

Erre semmi szükség, mert a fülből az állkapocscsontok rágással járó mozgása során folyamatosan kiürülnek a zsírszemcsék. Ha valamilyen oknál fogva a fülzsír mégsem ürül ki apránként, hanem összegyűlve dugóként elzárja a hallójáratot, forduljunk szakorvoshoz, aki fájdalommentesen segít a bajon.

Gyakran előfordul, hogy a fülkagylóban látható fekete pontok, mitesszerek keletkeznek. Ezeket elég nehéz kinyomkodni. Kapható azonban erre a célra ún. mitesszernyomó (pici kilyukasztott kanálka), ennek segítségével könnyen eltávolíthatjuk a fülből a mitesszereket.

Fülbevalók viselete – tippek

Fülbevalók

A nők többsége fülbevalót is visel.Ha klipszet vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen szoros, kényelmetlen, mert gyulladást és vérkeringési zavarokat okozhat. Nem ajánlatos a nehéz klipszek viselése sem, mert meghúzzák a fület, fájdalmat okoznak. A jó ízlést dicséri, ha a fülklipsz összhangban van a többi ruhadísszel. Jó tudni, hogy ha a fül mögötti részt bekenjük illatszerrel, sokáig tartós marad az illat és hatása is frissítő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.