Fájdalom enyhítése

Fülfertőzések, középfülgyulladás tünetei, kezelése

Tünetek

  • Hallójárat-gyulladás: fülfájás, amelynek intenzitása az enyhétől a súlyosig, tartama a hevenytől az idültig változhat Viszketés, gennyes vagy véres váladék, ritkán átmeneti halláskárosodás jelentkezhet
  • Középfülgyulladás: makacs, súlyos fülfájás, láz, ritkán torokfájás, émelygés és hányinger, hasmenés, különösen csecsemőknél. Halláskárosodás.
  • Belsőfül-gyulladás (labirintusgyulladás): erős szédülés, émelygés és hányinger, hallásvesztés (gyakran maradandó), fülcsengés (tinnitus), esetleg az arc bénulása.

Veszélyeztetett csoportok

A három hónapos és hároméves kor közötti csecsemők és kis-gyermekek különösen gyakran kapnak középfülgyulladást, amely a gyerekkor egyik leggyakoribb betegsége. Az allergia és a passzív dohányzás még veszélyeztetettebbé teszik a gyerekeket. A tápszerrel etetett gyerekek szintén gyakrabban kapják el ezt a betegséget. A hallójárat-gyulladás inkább az idősebb gyerekeknél és a felnőtteknél fordul elő.

Különösen gyakori úszóknál, olyannyira, hogy a betegséget gyakran „úszófülnek” is nevezik. Az egyéb hajlamosító tényezők között szerepel az allergia, a pikkelysömör és az ekcéma. A belsőfül-gyulladás viszonylag ritka, rendszerint felnőtteknél fordul elő. Néha azonban középfülgyulladás szövődményeként is előfordul. Az arc övsömörének szövődményeként is jelentkezhet.

Figyelem! Ha antibiotikumot írnak fel, maradéktalanul szedjük be az előírt adagot. Lehet, hogy a tünetek már egy nap alatt enyhülnek, ha viszont túl hamar abbahagyjuk a gyógyszer szedését, növeljük a betegség kiújulásának esélyét. Ilyenkor a kezelés sokkal nehezebb lehet, mert a kórokozókra esetleg már nem hat az antibiotikum.

Kialakulása

A külső hallójárat gyulladása gyakran súlyos viszketéssel és fájdalommal jár. A külső hallójáratot bélelő bőr piros és duzzadt. Apró tályogok (furunkulusok) fejlődhetnek ki rajta. Ha kifakadnak, bőséges, gennyes fülváladék termelődik. A hallójárat eldugulása átmeneti hallásvesztést okozhat.

A fülünk felépítéseA középfülgyulladás gyakran nátha vagy valamilyen felső légúti megbetegedés után lép fel. Egyaránt okozhatja vírus és baktérium. Kezdetekor a csecsemő szokatlanul nyűgös, az egyik fülét fogja vagy dörzsöli. A betegséget gyakran alacsony láz, émelygés, hányinger és egyéb bélrendszeri tünetek kísérik. A nagyobb gyereknél a következő tünet a fülfájás. A fertőzés súlyosbodásával a dobhártya mögött folyadék és genny halmozódik fel, amely nyomást gyakorol a dobhártyára, és ez nagyon fájdalmas. Ha a dobhártya átszakad, a genny kiürül, a fájdalom alábbhagy.

Figyelem! A fertőzés azonban krónikussá válhat, s ha a hallócsontocskákat is károsítja, maradandó halláskárosodáshoz vezethet. Ritka esetekben ráterjedhet a csecsnyúlványra, a fül mögött elhelyezkedő csontra, súlyos fertőzést, mastoiditist (csecsnyúlványgyulladást) okozva.

A belső fül fertőzései rendszerint egyéb bakteriális fertőzések, így agyhártyagyulladás és mastoiditis szövődményeként alakulnak ki. Labirintusgyulladás akkor lép fel, ha a baktériumok megtámadják a félkörös ívjáratokat és a belső fül többi részét. Nagyon súlyos betegség, erős szédülést (vertigo), émelygést, hányingert és gyakran arcbénulást okoz, akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet. Vírusok is okozhatnak labirintusgyulladást, amely azonban enyhébb a bakteriális eredetűnél.

Mit tegyünk?

Beszéljünk orvossal, amint lehet, ha fülfájásunk nem múlik, különösen, ha a fájdalmat láz, szédülés vagy más tünetek is kísérik. Aszpirint (csak felnőttek) vagy paracetamolt szedhetünk a fájdalom és a láz csillapítására. A száraz meleg ugyancsak segít. Tartsunk meleg törülközőt vagy melegítőpárnát az érintett fülön öt percig, s ezt ismételjük meg naponta többször. Van, akinél a meleg és a hideg váltogatása még hatékonyabb. Kettőtől öt percig tartsunk meleget a fülhöz, majd váltsunk át törülközőbe csavart jégpakolásra ugyanannyi ideig. Torokfájás esetén a meleg, langyos vízzel történő gargarizálás általában segít. Az orvosok óvnak a régi, házi gyógyító praktikától, amely meleg olaj fülbe cseppentését ajánlja. Ez káros, különösen abban az esetben, ha a dobhártya átszakadt.

Az úszófül házi gyógyítására próbáljunk alkoholba mártott vatta tampont a fülbe dugni éjszakára. Reggel öblítsük ki a fület egy evőkanál 3%-os hidrogén-peroxid és negyedpohárnyi meleg víz oldatával. Használhatjuk ehelyett a bedörzsölő alkohol és a fehér ecet egy-egy arányú oldatát is. Megjegyzés: ezt a gyógymódot nem alkalmazhatjuk, ha a dobhártya átszakadt, vagy ha kivezetőcsövet helyeztek a középfülbe.

A belsőfül-gyulladás szigorú ágynyugalmat követel. Ezt egyébként könnyű betartani, a legkisebb mozdulat is szédülést (vertigo) és émelygést válthat ki. Feküdjünk mozdulatlanul az érintett oldalon vagy a hátunkon.

Kezelés

Gyógyszerelés

A bakteriális fertőzéseket antibiotikumokkal kell gyógyítani. Súlyos, gennyes labirintusgyulladás esetén infúzióban vagy injekcióban adják az antibiotikumot. A belső fül övsömör okozta fertőzését prednizolonnal vagy más kortikoszteroiddal kezelik, amellyel együtt vírusellenes gyógyszert, pl. acyclovirt is adnak.

Üszófülre is antibiotikum- és kortikoszteroid tartalmú fülcseppet rendelnek. A kezelés általában egy hétig tart. Súlyosabb esetben szájon át szedett antibiotikumra is szükség van.

Műtéti kezelés

A myringotomiának (dobhártya felszúrása) nevezett, rendelőben ambulanter végrehajtott eljárás során a dobhártyát átlyukasztják, hogy a középfülben felgyülemlett folyadékot és gennyet leengedjék.

Dobhártya átszúrásaHa az Eustach-kürt duzzanat miatt eldugult, apró csövet illeszthetnek bele, hogy nyitva maradjon. Ez az altatás mellett végzett beavatkozás ma már ritkább, mint régebben, mert fokozza a középfülgyulladás és egyéb szövődmények veszélyét. (A fülkürt feladata, hogy kiegyenlítse a nyomást a dobüreg és a környezet között.) A gyakori középfülgyulladás oka lehet megnagyobbodott orr-vagy garatmandula. Ezek eltávolítása elősegíti a gyógyulást. Súlyosabb labirintusgyulladások esetén a belső fül műtéti drénezésére van szükség.

Megelőzés

A csecsemők és a kisgyerekek azért hajlamosak a középfülgyulladásra, mert náluk a fülkürt viszonylag rövid és keskeny. Emiatt az orrgaratból a baktériumok könnyebben behatolnak a középfülbe. A nátha első jeleire történő orröblítés segíthet a fülgyulladás megelőzésében. A csecsemő etetés közbeni megfelelő helyzete is fontos. Tartsuk a csecsemőt etetés közben félig ülő helyzetben, és bizonyosodjunk meg róla, hogy az orra nincs eldugulva.

Sok esetben a középfülgyulladás veszélye csökkenthető azoknak a betegségeknek a kezelésével, amelyek elősegíthetik kialakulását (ilyen különösen a szénanátha). Ha a gyermek szénanáthás, az orvos antihisztamint és orrcseppet írhat fel neki.

Az úszófül és a külső fület érintő egyéb fertőzések megelőzésének titka a külső hallójárat szárazon tartása. Úszás közben viseljünk fürdősapkát és füldugót, s csak olyan vízben ússzunk, amelyről tudjuk, hogy tiszta. Zuhanyozás vagy hajmosás után billentsük a fejünket mindkét oldalra, hogy a víz mindkét fülünkből kifolyjon. Szárítsuk meg a járatot alacsony fokozatra állított hajszárító meleg levegőjével. Fültisztító pálcikát használni TILOS.

Alternatív terápiák

  • Aromaterápia: A hígított eukaliptusz- és levendulaolaj enyhítheti a kellemetlenségeket, és elősegítheti a külső fül fertőzéseinek gyógyulását. Az illóolajokat hígíthatjuk olívaolajban. A hígított olajat aztán a fülcimpa és a külső fül környékének bőrébe dörzsöljük. Vigyázzunk azonban, hogy az olaj ne jusson a hallójáratba.
  • Gyógynövénygyógyászat: Az úszófül kezelésére a gyógyfüvészek azt javasolják, hogy tegyünk néhány csepp ökörfarkkóró tartalmú olajat a fülkagylóra. Az ökörfarkkóró gyulladáscsökkentő tulajdonságú gyógynövény. A bíbor kasvirágot és a többi, immunrendszert erősítő gyógynövényt csak a felnőttek szedhetik, kisgyerekek nem.
  • Reflexológia: Enyhítheti a fülfájást a gyűrűsujj tövénél és a kisujj középső percénél lévő akupresszúrás pontok nyomása. Fogjuk a kiválasztott pontot hüvelyk- és mutatóujjunk közé, gyakoroljunk rá enyhe nyomást három percig, amíg a fájdalom nem enyhül. Végezzük el a műveletet a másik kézen is, és óránként ismételjük meg a gyakorlatot. A következő néhány napon négyóránként nyomjuk vagy masszírozzuk ezeket a pontokat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.