Egészséges étrend

A zsírok és a fehérjék összetétele

A zsír a szervezetben trigliceridek és foszfolipidek formájában fordul elő. Amikor ezek a molekulák energiatermelés céljából felbomlanak, a kalóriák 85-90%-a zsírsavként, 10-15%-a glükózként jelenik meg – ez utóbbi a zsírmolekula glicerinvázából származik.

A fehérje is komplex molekulákból áll: az emberi testben sok fehérje „glikolizált”, vagyis aminosavakhoz kapcsolódó cukrokból áll, és ezek némelyikében több a cukor, mint az aminosav. A mucin-2 például az emésztőrendszer nyalkájában található fő fehérje, amelynek tömeg alapján 80%-a cukor és 20%-a fehérje.

Ha a zsírokat és a fehérjéket összetevőikre — zsírsavakra, aminosavakra és cukrokra -bontjuk, egy zsírmentes emberi test energiaprofilja a következőképpen festene:

A test összetevőjeEnergia (kcal)Az energia aránya
Zsírsavak106 90064,4%
Aminosavak37 30022,5%
Szénhidrát21 70013,1%

Ez nagyon hasonló ahhoz a makrotápanyag-arányhoz, amelyet a paleolitikumban élt vadászó-gyűj tögető emberek táplálkozásánál figyelhetünk meg!

Az állati eredetű táplálékokból nem tudunk annyi szénhidráthoz jutni, mint koplalás közben a saját szövetek felemésztése révén, ugyanis a szénhidrátok és a fehérjék az állat halála után gyorsan lebomlanak, és glükózt bocsátanak ki, amelyet a sejtek anaerob anyagcsere során felhasználnak. Ezzel a folyamattal a szénhidrátok eltűnnek a húsból. Mindamellett az állati eredetű fehérjék és zsírok rejtett szénhidrátforrások.

Edd azt, ami vagy, és könnyítsd meg a koplalást!

A legtöbb ember számára a koplalás éhséget és szenvedést jelent. Ne is beszéljünk háromnapos koplalásról: sokan már a két étkezés közötti négyórás „böjttől” is éhesek és morcosak lesznek!

Akik a paleo étrendre térnek át, gyakran meglepődve és örömmel tapasztalják, hogy a böjtölés hirtelen könnyebb és kényelmesebb lesz – nem állítom, hogy élvezetessé válik, de egyáltalán nem elviselhetetlen.

Szervezetünk alkalmazkodik az étrendünkhöz.

A glükóz, a zsírsavak és az aminosavak emésztésében különböző sejtmechanizmusok, enzimek és vitaminok vesznek részt. Ha az étrend olyan arányban tartalmaz glükózt, zsírsavakat és aminosavakat, mint amilyen arányban azok a koplalás „kannibál” diétája alatt felszabadulnak, akkor jól felkészültünk a böjtölésre, és könnyűnek fogjuk találni.

Ha viszont gyökeresen más étrendet követünk a mindennapokban, a koplalás nagyon nehéz lesz. A magas szénhidráttartalmú étrend révén megfelelő mechanizmusaink lesznek a szénhidrát-anyagcseréhez, viszont hiányos lesz a zsírsavanyagcsere-mechanizmusunk, így, amikor elkezdődik a koplalás, és a szervezet önemésztő folyamatai beindulnak, a keletkezett energia 65%-a zsírsavak formájában fog rendelkezésre állni, és csak 13%-át szolgáltatja majd a glükóz. Erre a sejteket semmi nem készítette fel, ezért azok ki lesznek éhezve a megszokott, sokkal nagyobb mennyiségű glükózra.

A táplálkozás természetes módja, ha olyan arányban visszük be a szervezetünkbe a makro tápanyagokat, amilyen arányban azok a testünk szöveteit alkotják.

A táplálkozás természetes módja: „Edd azt, ami vagy!” Ez felkészíti a testet a koplalásra, és ily módon az éhségérzet ritkább lesz.

Fontosak a makrotápanyagok!

Az elhízásnak — a többi betegséghez hasonlóan — több oka is van. Mindegy, hogy milyen egyéb tényezők járulnak hozzá a súlyproblémához: sokkal könnyebb lesz a fogyás, ha a makro tápanyagokat a hasznos szövetben meglévő arányban visszük be a szervezetünkbe.

A zsírmentes szövet sejtjei olyan tápanyagokat szeretnek felvenni, amelyeket szerkezeti molekulákként is fel tudnak használni, márpedig a szerkezeti molekulákat csak nagyon szigorúan meghatározott arányban képesek hasznosítani.

Ha a tápanyagokat a zsírmentes izomszövetben megtalálható arányukban fogyasztjuk, a sejtek — és nem csak a zsírsejtek — is képesek lesznek energiát raktározni. Az elraktározott kalóriák akár hasznos szövetként — például izomszövetként — is megmaradhatnak, nem kell feltétlenül zsírszövetté alakulniuk a derekunk körül.

Az elsődleges energiafelhasználó szövet az izom

A zsírszövetben a raktározás történik, így a túlzott mennyiségű energia izmok felé terelése izomnövekedéshez is vezethet — vagy akár a túlzott kalóriabeviteltől való megszabaduláshoz.

Ha viszont rossz arányba tolod el a makrotápanyag-bevitelt, a zsírmentes szövet el fogja utasítani a túlzott energiamennyiség egy részét, ami így a zsírszövetben zsírként elraktározódik. Amennyiben a kóros folyamatok állandóan megakadályozzák a zsír átszállítását a zsírszövetből az izmokba – az ott történő felhasználás céljából —, a zsír fel fog halmozódni.

Tégy egy szívességet a testednek: edd azt, ami vagy! Tedd könnyebbé a szervezetednek a hasznos szövetek felépítését, és ezzel utat nyitsz afelé is, hogy a haszontalan zsírszövet leolvadjon rólad.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.