Fájdalom enyhítése

Lelki fájdalom és a lelki élet gyötrelmeinek leküzdése

A lelki élet problémái által okozott gyötrelmek is éppoly valóságosak, sőt gyakran még több megpróbáltatást okoznak, mint a fizikai fájdalmak. Jóllehet a lelki betegségek okozta panaszok is kezelhetők, sokan mégis csendesen tűrnek.

Függőség és tünetei:

  • A kívánt hatás egyre nagyobb mennyiségű szerrel érhető el.
  • Egy gyógyszernek szokássá váló szedése.
  • Fokozódó vágy az adott élvezeti szer iránt, leszokási képtelenség.
  • A szer abbahagyásakor elvonási tünetek fellépése: például fokozott nyugtalanság, ingerlékenység, figyelem-összpontosításra való képtelenség, esetleg szervi tünetek (például remegés, szívdobogásérzés).
  • Változás áll be a beteg munkastílusában, társasági viselkedésében, szokásaiban.
  • Az élvezeti szer további használata annak ellenére, hogy a súlyos következmények (betegség, állás elvesztése) egyértelműek.

Veszélyeztetett csoportok

Általánosságban elmondható, hogy a lakosság 10%-a szenved valamilyen szenvedélybetegségben. A probléma a társadalom minden rétegét érintheti. Az egzisztenciális helyzeten túl előidéző tényező lehet még az élvezeti szerekhez való hozzáférhetőség, a környezet (például baráti kör) nyomása, az érzelmi válság, a depresszió, a társadalmi elidegenedés, valamint olyan szituációk, amelyekben az ember úgy érzi, hogy tehetetlenné, kiszolgáltatottá vált.

Gyógyszerek hatásai

A depresszióra, szorongásra vagy idült fájdalmakra szedett gyógyszerek is nemegyszer függőséget alakítanak ki (a fájdalomcsillapító gyógyszereket ennek ellenére sohasem szabad megvonni azoktól, akik valóban rászorulnak). A kockázat kortól, nemtől, jövedelmi viszonyoktól is függ. A kemény drogok és a dohánytermékek a serdülőkorúak és fiatal felnőttek körében a legkedveltebbek; a gyógyszerekre való káros rászokás pedig inkább a nők és a magasabb végzettségűek körében elterjedt.

Az alkoholisták kb. 80%-a férfi; az alkoholfogyasztásra hajlamosító tényező a depresszió, az alkohol „bírása” lerészegedés nélkül, az alkoholizmus családi előfordulása, a magánéleti és a munkahelyi problémák. Az alkoholizmus és a kábítószerfüggés kockázatát ugyancsak növelheti a magányosság, valamint bizonyos személyiségvonások, így az önállótlanság, az agresszivitásra való hajlam és az önpusztító személyiség.

Forradalmi újdonságok

Egy újabb kutatás szerint a kábítószer-függőség és -túladagolás ellen használt, injekció formájában beadható nalmefene az alkoholizmus kezelésében is hatékony lehet. A 12 héten át tartó vizsgálatot 105 alkoholista bevonásával végezték. Két csoportjuk heti egy alkalommal tanácsadáson (kognitív terápián) vett részt, de az egyik csoportnak nalmefene-t is adtak. Kiderült, hogy akik kaptak a gyógyszerből, azoknál csökkent az ital utáni sóvárgás, és jobban tartották magukat a kezelési programhoz is.

A fizikai és a lelki fájdalom

A betegségből, sérülésből eredő testi fájdalmon sokszor nehéz az embernek úrrá lennie, a legtöbben azonban nagyfokú megértést tanúsítanak a szenvedő iránt, és együtt éreznek vele. Nem mindig ez a helyzet a mentális bajokkal és az ezekkel összefüggő lelki szenvedéssel, amit sokan ma is elintéznek azzal, hogy az „csak a fejben létezik”, s ezért nem is nagyon kell törődni vele. A mentális betegségekkel küzdőket tehát saját szenvedésük mellett egyfajta társadalmi kirekesztettség, nemegyszer megbélyegzés is sújtja.

Pedig a lelki szenvedés éppen annyira valóságos, mint a fizikai

Sokszor kihat a családra, barátokra, munkatársakra. Gyakran idegenek is áldozatául esnek, például amikor valaki részegen balesetet okoz. Ráadásul bizonyos pszichológiai problémák, mint amilyen a stressz, súlyos szervi betegségek kockázatát is növelik – így a szívrohamét és a stroke-ét.

Kialakulása

A szakértők számára sem teljesen világos, pontosan hogyan alakul ki a függőség (orvosi nevén addikció), miért válnak egyesek ugyanattól az anyagtól szenvedélybeteggé, míg mások nem. A függőség meglehetősen szubjektív, hiszen mérésére a legtöbbször nincs egzakt, laboratóriumi vizsgálati módszer. Rendszerint fokozatosan alakul ki: az érintettnek egyre többre van szüksége az élvezeti szerből ahhoz, hogy ugyanazt a hatást elérje. Idővel a szer iránti sóvárgás egyre inkább elhatalmasodik a betegen, a végén már csak arra tud gondolni, és megpróbál mindenáron hozzájutni.

Mit tegyünk?

Az első lépés az, hogy felismerjük: baj van. Nagyon gyakori, hogy a szenvedélybeteg azért nem kér segítséget, mert még önmaga előtt is letagadja a probléma létét. Bár bizonyos függőségek, így a dohányzás esetleg puszta akaraterővel is legyőzhetők, általában nem ez a helyzet. Más szenvedélybetegségekből, mint amilyen az alkoholizmus vagy a kábítószer-függőség, gyakorlatilag nem lehet egyedül kilábalni, ezért rendszerint orvosi segítségre vagy valamilyen önsegítő csoport, például a Névtelen Alkoholisták támogatására van szükség. Az övékhez hasonló 12 lépcsős programot sok egyéb szenvedélybetegségre is kidolgoztak.

Kezelés

Az orvosi kezelés módozatai az élvezeti szertől függnek. Az alábbiakban a leggyakoribbakról esik szó.

Alkoholizmus: ha nem segítenek az önsegítő programok, orvosi kezelésre van szükség. Ez rendszerint kórházi vagy elvonóintézeti detoxikálással kezdődik. A betegtől megvonják az alkoholt, s közben az elvonási tüneteket ellenőrzik és enyhítik. Az idült alkoholistáknál nagyon gyakran fellépő tápanyaghiányt is kezelik. Annak, akinél súlyos tünetek (például delírium) lépnek fel, nagy adagban szorongáscsökkentő szert adnak. Egyéntől függően ezt kórházi rehabilitáció követi. A visszaesés megelőzéséhez nagy szükség van rá, hogy a volt beteg csatlakozzon valamilyen támogató csoporthoz.

Crack és kokain: súlyos függőséget okozó kábítószerek.A crack- és kokainfüggők kezelése hasonló az alkoholistákéhoz, azzal a különbséggel, hogy a betegeknek rendszerint antidepresszánsokat is adnak, mert gyakran a szer megvonása során súlyos depresszióba esnek.

Heroin: a heroinistákat gyakran először metadonra, erre a gyengébb hatású, de ugyancsak függőséget kiváltó szerre állítják át. Noha ez nem más, mint az egyik függőség felcserélése egy újabbal, az tény, hogy a metadont szedők képessé válnak a tartós munkavégzésre és az aránylag normális életvitelre. Sokan közülük végül a metadonról is le tudnak szokni.

Nikotin: ha önerőből nem sikerül lemondani a dohányzásról, az orvos az elvonási tüneteket mérséklő gyógyszereket ír fel. Az egyik legújabb és leghatékonyabb készítmény a bupropion.

Gyógyszerek: a gyógyszerfüggőség orvosi felügyeletet kíván, melynek része a szer fokozatos megvonása. Ha az alapprobléma továbbra is fennáll, függőséget nem okozó, helyettesítő gyógyszer felírására kerülhet sor.

Figyelem!

A függőségre való hajlam az esetek többségében korán, már 11-12 éves kor körül kialakul. A szülőknek ennél jóval előbb fel kell világosítani gyermeküket a kábítószerek veszélyeiről, s a továbbiakban is figyelniük kell, nem áll-e be furcsa változás a viselkedésében. Ha felmerül a gyanú, hogy a gyerek dohányzik, iszik vagy narkózik, haladéktalanul „elő kell venni” és beszélni vele. Ha a probléma továbbra is fennáll, külső segítséget kell kérni.

Megelőzés

A megelőzés legjobb módja az, ha eleve elkerüljük a potenciálisan függőséget okozó élvezeti szerek használatát. Egyes szakértők szerint az arra hajlamosaknál már néhány cigaretta elszívása is elég ahhoz, hogy nikotinfüggőség alakuljon ki.

A kábítószerekkel kapcsolatos felvilágosítás és az idejében történő beavatkozás serdülőknél a megelőzés fontos része. Ha a családban már előfordult alkoholizmus, azt figyelmeztető jelként kell értékelni, hogy az alkohollal különösen kell vigyázni: legfeljebb ritkán igyunk és akkor is csak nagyon kis adagokban. (Az alkoholizmusra való hajlam férfiágon öröklődik.) Szintén tartózkodnunk kell attól, hogy depresszió esetén szeszes italtól vagy bármilyen más élvezeti szertől várjuk hangulatunk javulását; forduljunk inkább mentálhigiénés szakemberhez, aki hatékonyabb és sokkal biztonságosabb kezeléssel fog segíteni rajtunk.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Sok olyan intézetben alkalmazzák, ahol szenvedélybetegeket gyógyítanak. Különösen a nikotin- és a heroinfüggőség legyőzésében lehet hatékony. A szenvedélybetegséget csillapító akupunktúrás pontok egy része a fülkagylóban van.
  • Hipnózis: Ezt a technikát leggyakrabban azoknál alkalmazzák, akik valóban le akarnak szokni a dohányzásról. A kezelés során a hipnotizőr arra utasítja páciensét, hogy odahaza dobjon ki minden cigarettát és dohányzási kelléket. Azt is elfogadtatja a hipnózisban lévő betegével, hogy a cigaretta és a dohányzás olyannyira visszataszító, hogy ha a jövőben mégis megkívánná a nikotint, az hányingert vagy más kellemetlen fizikai hatást fog nála kiváltani.
  • Relaxációs terápiák: A stresszhelyzeteken sokan élvezeti szerekkel próbálnak úrrá lenni. A meditáció, a jóga és más relaxációs módszerek azonban sokkal hatékonyabb stresszoldók, ugyanis a probléma gyökerét célozzák meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.