Fájdalom enyhítése

Reumás ízületi gyulladás fájdalmai

Tünetek

 • Fájdalmas, vörös, meleg és duzzadt ízületek.
 • Kimerültség, esetleg láz és nyugtalanság.
 • Előfordulhat vérszegénység és súlyvesztés.
 • A tünetek időszakonként eltűnnek, majd visszatérnek.

Veszélyeztetett csoportok

Körülbelül százezren szenvednek rheumatoid arthritisben (RA). Ez az egyik leggyakoribb ízületi gyulladás-típus. A betegség háromszor gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Bármelyik életkorban jelentkezhet, de rendszerint 25 és 50 éves kor között kezdődik. Kiváltó oka ismeretlen, de a kutatók azonosítottak olyan géneket, melyek, úgy tűnik, növelik a betegségre való hajlamot. A betegséget közvetlenül vírus- vagy baktériumfertőzés, hosszan fennálló stressz, hormonális változás vagy más környezeti tényező válthatja ki, mely a szervezet szöveteinek megtámadására ösztönzi az immunrendszert.

Kialakulása

Jegyezzük meg! A rheumatoid arthritis autoimmun betegség, amelyben a fehérvérsejtek, amelyek normálisan a fertőzések ellen védelmeznek, az ízületeket és az azokat bélelő hártyát támadják meg.

Az ízületi hártya megvastagodik és begyullad, mely fájdalmat és fokozatos károsodást okoz a porcban, az ízületi felszíneket borító vastag, gumiszerű anyagban. Ahogy a porc elpusztul, a károsodás átterjed az alatta lévő csontra. Az ízület pusztulásával az izmok, inak és szalagok meggyöngülnek.

Az ízületek fokozatosan fájdalmassá, merevvé és deformálttá válnak, és kemény csomók alakulnak ki fölöttük. Az RA típusosan három vagy több ízületet érint, rendszerint szimmetrikusan. Ha az egyik oldal érintett, a másik oldali ízület is várhatóan megbetegszik. A tünetek többnyire reggel a legsúlyosabban.

A rheumatoid arthitis okozta tünetek idővel súlyosbodhatnak vagy enyhülhetnek. A heveny roham eltarthat hetekig vagy hónapokig is, majd a tünetek alábbhagynak. Ezután a tünetek bármilyen előjel nélkül visszatérhetnek, és a pusztító folyamat tovább zajlik.

Mit tegyünk?

Keressünk fel egy reumatológust, ha rheumatoid arthritisre utaló tüneteket észlelünk. Noha a betegség oka nem szüntethető meg, a korai agresszív kezelés a lehető legkisebbre csökkenti a tüneteit. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a tünetekre. A heveny gyulladás idején kerüljük a túlzott kifáradást. A pihenés mellett végezzünk az ízületek mozgathatóságának fenntartása érdekében gyógytornát. Az aszpirin csökkenti a fájdalmat, és enyhíti a gyulladást. Am ahhoz, hogy használjon, nagyon nagy adagban kell szedni, gyakran 16 vagy több tablettát naponta. Ezt sok ember nem viseli el.

Az egyéb nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID) általában kevesebb mellékhatást okoznak, mint a nagy adagban alkalmazott aszpirin. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy minden NSAID fekélyt és bélrendszeri vérzést okozhat, így étkezés közben, vagy egy pohár vízzel vagy tejjel kell őket bevenni. Vigyázzunk, a túl nagy dózis súlyos mérgezést, például vesekárosodást okozhat!

A reggeli meleg tusolás vagy meleg vizes kádban fürdés enyhítheti a merevséget és csökkentheti a fájdalmat. A melegítőpárna vagy a meleg pakolás az ízületi fájdalmakat enyhíti. Ám egyes betegek a jeges borogatástól vagy a váltakozó hideg-meleg pakolástól nyernek enyhülést. Sokféle eszköz létezik, amely használata segíti a napi feladatok elvégzését. Ilyenek a speciális evőeszközök, fogkefék, fésűk, cipőgombolók, valamint a műanyag fűzős cipők, a tusoláshoz szükséges eszközök és más olyan készülékek, amelyek segítik a mindennapi életet.

A heveny gyulladás esetén az ízületet átmenetileg rögzíthetik, hogy a deformitásokat megelőzzék. A hosszan tartó mozdulatlanság növeli a mozgáskorlátozottság veszélyét. Ahogy számos idült, fokozatosan romló betegség, a rheumatoid arthritis is megviseli lelkileg a beteget és környezetét. A betegek önsegítő csoportja gyakran segíthet az érzelmi és a napi problémák leküzdésében.

Forradalmi újdonságok

Számos új gyógyszert fejlesztettek ki a reumás ízületi gyulladás kezelésére. A legújabbak gátolják az egyik legerősebb gyulladást okozó anyag, a tumor nekrózis faktor (TNF) hatását. Injekcióban vagy infúzióban adhatják.

Kezelés

Gyógyszerelés: Ha az aszpirin vagy egyéb recept nélkül kapható NSAID nem képes a fájdalom és a gyulladás enyhítésére, az orvos felírhat egy erősebb, receptre kapható gyógyszert. Azoknak a betegeknek, akiknél a nagy dózisú NSAID súlyos mellékhatást okoz, lehetőségük van az újonnan kifejlesztett COX2-gátlók szedésére. Ezek a gyógyszerek ugyancsak NSAID-k, csak sokkal kisebb a valószínűsége, hogy vérzést vagy emésztési panaszokat okoznak. A NSAID mellett számos, különböző módon ható RA-ellenes gyógyszer létezik: ezek adását a reumatológus dönti el. Ezek szedésekor is oda kell azonban figyelni a mellékhatásokra.

Néha kortizolt injekcióznak a súlyosan duzzadt és gyulladt ízületbe, de az évi 2-3 alkalomnál többször végzett kezelés ízületi károsodást okozhat. A rövid ideig tartó prednizolon- vagy egyéb szájon át szedhető kortikoszteroid-kúra csillapíthatja a hirtelen belobbant ízületi gyulladást, és enyhítheti a gyulladásos szövődményeket, mint amilyen a pericarditis vagy az érgyulladás. Azonban meg kell jegyezni, hogy bár ezek a gyógyszerek gyors javulást hoznak, hatásuk az idő előrehaladtával egyre csökken. Számos mellékhatásuk is van, például a csontvesztés, a súlygyarapodás és a bőr elvékonyodása.

A betegséget befolyásoló reumaellenes gyógyszerek lassítják a rheumatoid arthritis kifejlődését, tünetmentes időszakokat idéznek elő, és segítenek az ízület működésének és szerkezetének a megőrzésében. Am súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, tehát kizárólag a súlyos esetekre kell őket tartalékolni. Ezek a gyógyszerek, amelyek önmagukban, a NSAID-kkal, illetve egymással kombinálva is szedhetők, a következők:

 • Malária elleni szerek, mint például a hydroxichloroquin, amelyről azt tartják, hogy csökkenti az autoimmun választ, és mérsékli az enyhe és a közepes tüneteket.
 • Aranytartalmú gyógyszerek (arany-tiomalát vagy arany-tioglükóz), amelyek gyakran elősegítik a tünetek megszűnését. Rendszerint hetente injekció formájában adagolják őket, míg a tünetek javulnak vagy kedvezőtlen reakció nem alakul ki. Létezik új, tabletta formájú kiszerelés is, de ez nem olyan hatásos, mint az injekció.
 • Immunszupresszív gyógyszerek (methotrexate, azathioprine, cyclosporin), gátolják a túlzottan aktív immunrendszert.
 • Penicillamin, amely megköti a szervezetben azt az ellenanyagot, amely közreműködik a gyulladás kialakulásában.
 • Sulfasalazin, amely szintén csökkenti a RA okozta gyulladást.

Műtéti kezelés

A súlyosan beteg ízületek – különösen a csípő- és a térd-, de az ujj-, a könyök- és a vállízületek is – eltávolíthatók és mesterségesen pótolhatók. A gyulladt ízületi belhártya eltávolítása, a synoviectomia, segít megőrizni az ízületi működést. Mindazonáltal a szövet rendszerint újra kialakul és begyullad. A súlyos deformáció kezelésére az inak és a szalagok műtéti helyreállítása szükséges.

Vérszűrés

Az eljárás során, amelyet ferezisnek neveznek, a testből eltávolítják az ellenanyagokat úgy, hogy a vért egy különleges gépen átszűrik. Az eljárás, melyet 12 hétig hetente végeznek, kicsit hasonlít a veseelégtelenség esetén alkalmazott dialízisre.

Megelőzés

Nincsen lehetőség a rheumatoid arthritis megelőzésére.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: Az alternatív kezeléshez fordulók jelentős hányada ízületi panaszaira próbál enyhülést találni. A kezelések között azonban akad jónéhány értéktelen, sőt veszélyes is. A következő módszerekhez biztonsággal fordulhatunk:

 • Gyógynövénygyógyászat: A közelmúltban kimutatták, hogy a tömjénfa, amelyet gyakran használnak az ajurvédikus gyógyításban, gyulladásellenes hatással rendelkezik, ezért igen hasznos a RA betegek számára. Keressük a 37,5%-ban boswellsavat tartalmazó termékeket. Szokásos adagja naponta háromszor 400 mg. A gyömbér szintén gyulladásmegelőző növény. Tea vagy tabletta formájában fogyasztható, a friss növénnyel pedig különböző ételek ízesíthetők. A chili csípős hatóanyagát tartalmazó kapszaicinkrém, gyengéden a fájó ízület fölött bemasszírozva hatékonyan enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Az egyéb hasznos gyógynövény-termékek közé tartozik az estikankalin- és a borágóolaj. Olyan adagban kell szedni őket, amely 250 mg gamma-linolénsavat biztosít.
 • Táplálékkiegészítők: Az omega-3 zsírsavakról, amelyek a tengeri halakban, így a lazacban vagy a makrélában találhatók, kimutatták, hogy csökkentik a RA tüneteit. Megállapították azt is, hogy az E-vitamin nagy adagban (naponta 1000 vagy több NE) szintén csökkenti a RA okozta gyulladást. A porc természetes összetevői, a glukózamin és a kondroitin táplálékkiegésztőként szedve nem tűnnek olyan hatásosnak a RA ellen, mint az arthrosis kezelésében. Egy másik anyag, a SAM-e, amelyet a szervezet a porc készítéséhez használ, néhány betegnél hasznos. Ez egyúttal enyhe antidepresszáns is.
 • Gyógytorna és munkaterápia: A pezsgőfürdő, a hideg és meleg pakolás, a diatermia és az ultrahang csökkenthetik a RA okozta fájdalmat. Fontos a kímélő gyógytorna is, amely megőrzi az ízületek mozgathatóságát és működését. A munkaterapeuták rokkant embereknek oktatják, hogyan lássák el az olyan napi feladatokat, mint az öltözködés, az evés és a tisztálkodás.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.