Gyors felépülés

A gyermek lelki problémai és kezelése – lelki egészség

Magyarországon az általános iskolások közül körülbelül minden 20. gyermek ADHD-s, azaz figyelemhiányos, illetve a kamaszkorúak közül minden ötödiknek van valamilyen pszichés problémája. Ilyen esetekben az kínálja a legjobb esélyt a teljes gyógyulásra, ha az egész család összefog a gyermek érdekében.

Azt bizonyára hamar észreveszi, ha gyermeke megbetegszik – a lelki problémák észlelése azonban bonyolult. A kezeletlen pszichés rendellenességek iskolai kudarcokhoz, alkohol – és kábítószer-fogyasztáshoz, családi viszályokhoz, erőszakhoz vagy akár öngyilkossághoz is vezethetnek. Ezek meglehetősen kemény szavak, ám bizonyított tény, hogy a felépülés esélyét nagyban megnöveli, ha legalább az egyik szülő aktívan támogatja gyermekét.

Jegyezze meg: Az ADHD-s gyermek gyorsan fejlődhet a speciális módszereket alkalmazó tanár segítségével.

Figyelemhiányos hiperaktivitás

A figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD), a figyelemzavar (ADD) vagy hiperkinetikus zavar kifejezéseket azon gyermekekre használják, akik sokkal aktívabbak és/vagy impulzívabbak, mint az az életkoruk alapján várható lenne, és akiknek a viselkedése a tanulás mellett az emberi kapcsolataikra is hatással van.

Ha úgy gondolja, hogy gyermekének ADHD-ja van, forduljon gyermekorvosához, aki valószínűleg gyermekpszichológushoz utalja be, hogy kivizsgálják. Nincsenek tesztek, amelyekkel ez az állapot kimutatható lenne. A pszichológus megfigyeli a gyermeket, ön pedig azzal segíthet neki, ha beszámol a viselkedéséről. A pszichológusnak emellett szüksége van a gyermek iskolájában készített jellemzésre is. A www.hiperaktiv.lap.hu internetes oldalon naprakész információt találhat.

Segítség hiperaktív gyermekeknek

Szülőként nagyon sokat tehet azért, hogy megkönnyítse gyermeke és a saját életét. Egyeseknek gyógyszereket (metilfenidátot vagy dexamfetamint) is felírhatnak, a gyógyszeres kezelés mellett pedig az alábbiakat megfontolhatja – olykor az iskolával vagy a gyermekorvossal együttműködésben. Adalékok Egyes ADHD-s gyermekek érzékenyek lehetnek a cukorra és a koffeinre. Bizonyos élelmiszer adalékok szintén rosszabbodást okozhatnak a tüneteikben. Vezessen ételnaplót, és az eredményeket beszélje meg a gyermekorvossal. Halolaj A kutatások szerint az ómega-3 zsírsavakat tartalmazó étrendkiegészítők segíthetnek egyes ADHD-s gyermekek állapotán, de e téren még további kutatások szükségesek.

Elvárások: A rendezett környezet segíthet gyermekének abban, hogy nagyobb biztonságban érezze magát – mint ahogy az is segít, ha tisztázza vele, milyen viselkedés fogadható el, és milyen nem. Együttműködés az iskolával Kérdezze meg az iskolában, nem tudnának-e segítséget nyújtani egyes tantárgyak vagy készségek elsajátításához. Lehet, hogy pszichológust jelölnek ki a gyermeke mellé, aki figyelemmel kíséri a fejlődését.

Pszichoterápia: Az orvosok pszichoterápiát is javasolhatnak, amely segíthet gyermekének megbirkózni az olyan tünetekkel, mint az indulatosság. A családterápia is hasznos lehet.

Autisztikus spektrumzavar

Az autisztikus spektrumzavarral (ASD) küszködő gyermeknél hiányoznak egyes, a többi gyermekre jellemző szociális és kommunikációs képességek, s emiatt csak nehezen tud kapcsolatot teremteni a környezetével. Az ASD valójában széles körű gyűjtőfogalom, amelybe különféle kommunikációs, szociális fejlődési és viselkedési rendellenességek tartoznak. A súlyos autistáknak nehézségeket okoz az emberekkel való mindenfajta érintkezés és természetesen a tanulás is gondot jelent. A spektrum másik végén lévő Asperger-szindróma jóval enyhébb betegség. Az ilyen szindrómával élő gyermekeknek is vannak szociális és kommunikációs nehézségeik, de a nyelvi képességeik általában jók, értelmi képességeik átlagosak vagy átlag felettiek, és a tanulással sincs gondjuk.

Az ASD felismerése

Bár az ASD-t csak gyakorlott szakember diagnosztizálhatja, nyilvánvaló, hogy a szülő ismeri a legjobban a gyermekét, ezért ő veszi észre, hogy valami gond van.

Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy gyermekének ASD-je van:

 • Nem beszél és nem sajátítja el a nem verbális kommunikációs (például mutogatás, tapsolás, integetés) készségeket, amikor az életkora szerint elvárható lenne. Idősebb korú gyereknél gyanús, ha nem érti a mögöttes jelentéseket, például a vicceket vagy a testbeszédet.
 • Nehezen barátkozik, ami összefügghet azzal, hogy a gyermek nem érti meg, mit éreznek mások (empatikus képesség hiánya), valamint nehézség az új helyzetekhez való alkalmazkodásban.
 • Nehézségek a szabályok megértésében, ami tanulási problémákat okoz.
 • Az érzelmek szabályozására való képtelenség, ami hirtelen dühkitörésekben vagy agresszív viselkedésben nyilvánul meg. A gyengédséggel szembeni ellenállás.
 • Az ASD-s gyermekeket olykor alig vagy egyáltalán nem érdeklik a csoportos játékok, például a szerepjátékok. Ehelyett inkább ismétlődő jellegű tevékenységek kötik le a figyelmüket, és szinte rögeszmés érdeklődést mutathatnak a bélyeggyűjtés, a repülőgépek megfigyelése vagy a különféle jelentéktelen tárgyak gyűjtése iránt.
 • Az egyéb jelek közt megemlíthető a fontos fejlődési állomások (felülés, mászás -járás) elmaradása; az ingerekkel, illetve hangokkal, tapintással, szagokkal vagy ízekkel szembeni túlzott érzékenység vagy épp érzéketlenség; a furcsa viselkedés, pl. az előre-hátra hintázás, a fejük ütögetése vagy a lábujjhegyen járás, az ügyetlenség és a megszokott rutinhoz való ragaszkodás.

Az ADHD jelei

Az alábbi viselkedéstípusok ADHD-t jelezhetnek, főleg akkor, ha állandóak és túlzott mértékűek:

 • nyugtalanság, babrálás, túlzott aktivitás,
 • sok beszéd, mások félbeszakítása,
 • figyelem-összpontosítási nehézség (könnyű elterelni a figyelmét, nem fejezi be a feladatokat),
 • impulzív viselkedés (gondolkozás nélküli cselekvés),
 • nem tudja kivárni a sorát játék, beszélgetés, vagy a sorbanállás idején,
 • agresszivitás, romboló magatartás,
 • esetlenség,
 • vakmerőség,
 • ingerlékenység,
 • érzelmi éretlenség.

Autizmus és TEACCH

Ma már egyre terjed a TEACCH (angol rövidítés) nevű program, jelentése Autisztikus és Hátrányos Kommunikációjú Gyermekek Kezelése és Oktatása. Olyan környezetet kínál, amelyben az autisztikus gyermek jól érzi magát. A program készségorientált, és 5-21 éves kor között alkalmazható. A speciális iskolában a különféle tevékenységek számára külön területeket jelölnek ki, amelyek élesen elkülönülnek a játékra vagy a szabadidőre használt területektől.

A program keretében fontosnak tartják, hogy a gyermek sikerélményhez jusson, ezért a kreatív vagy elméleti készségek helyett olyan tevékenységek kapnak különös hangsúlyt, mint a párosítás, a válogatás vagy a csoportosítás. A TEACCH-modell csökkenti az autista gyerekek viselkedésproblémáit.

Hogyan segíthet a szülő?

Az autista gyermek nevelése különösen megterhelő feladat a szülő számára. Szerezzen meg minden elérhető információt, például a www.autizmus.hu internetes oldalról.

 • Megfelelő környezet! Igyekezzen olyan környezetet kialakítani a számára, amely minimálisra csökkenti a nehezen kezelhető meg-nyilvánulások gyakoriságát. Sokszor dicsérje meg, és bármi is a pillanatnyi cél, csak kis lépésekben haladjon.
 • Vegyen igénybe szakértő segítséget! Az ötéves kor előtt megkezdett alkalmazott viselkedéselemzés (ABA) alapvető szociális, tanulási és a mindennapi élettel kapcsolatos készségekre tanítja a gyermeket. Legyen partner a játékban! Tanuljon meg kommunikálni gyermekével. Ahogy telik az idő, ez nyilván egyre könnyebb lesz. Játsszon vele, és akármit csinálnak, mindig hagyjon neki elegendő időt arra, hogy kifejez¬ze magát. A beszédterápia is hasznos lehet.
 • Szerezzen segítséget! Sokféle módon lehet megbirkózni az ASD-vel, és a szülők is sokféle segítséget vehetnek igénybe, tehát ne érezze úgy, hogy magára maradt. Az is lehet, hogy jogosult bizonyos segélyekre, amelyek részben fedezik a gyermeke gondozása során felmerülő többlet-költségeket. Ebben kérje orvosa tanácsát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.