Fájdalom enyhítése

Asztma tünetei és gyógyítása

A légzés automatikus folyamat, amelyről az ember tudomást sem vesz egészen addig, amíg valami zavar fel nem lép – ijesztő légszomj, nehézlégzés és sok esetben mellkasi fájdalom kíséretében.

A tüdő képletesen üreges, fejjel lefelé fordított, elágazó fához hasonlítható. A légcső a fa törzse, amely a levegőt a fa főbb ágaihoz, a fő hörgőkhöz szállítja. A levegő ezeken keresztül kerül a tüdőbe, illetve távozik onnan- A hörgők a főhörgőkből ágaznak el egyre kisebb és kisebb, gallyszerű alakzatokban. Ezeket az elágazásokat hörgőcskéknek nevezik. A hörgőcske kicsiny tüdőléghólyagocskákba vezetnek, amelyekben a gázcsere zajlik.

Asztma tünetek:

  • Szorító mellkasi érzés, amely rendszeresen, rohamos formában visszatérő köhögéssel és ziháló légzéssel jár együtt.
  • Nagyon súlyos esetben az ajak, a körömágy és az ujjak elkékülnek, a légzés egyre nehezebbé válik.

Veszélyeztetett csoportok

Az asztmás esetek száma az utóbbi két évtizedben több mint duplájára emelkedett hazánkban és világszerte. Ennek az oka nem ismert Leginkább a városi gyerekeket veszélyezteti, de előfordulása társadalmi és vagyoni hovatartozástól független.

Kialakulása

Az asztma első tünetei rendszerint már kora gyermekkorban kialakulnak, bár az is előfordul, hogy csak felnőtt- vagy öregkorban jelentkezik a betegség. A hörgőfalak túlérzékenyek több, egyébként ártalmatlan anyagra, pl. a pollenre, a poratkára vagy az állati szőrökre. Asztmás roham alatt a hörgők tágasságát szabályozó simaizmok összehúzódnak. A beszűkült légutak nyálkahártyája begyullad, megduzzad, a hörgők eltömődnek nyákkal. A friss levegő nem képes eljutni a léghólyagocskákba, az elhasznált levegő pedig nem tud kilépni belőlük, így oxigénhiány alakul ki.

Mit tegyünk?

Ha felmerül a betegség gyanúja, forduljunk orvoshoz pontos diagnózisért, majd kövessük az előírt kezelési rendet. Tanuljuk meg felismerni a közelgő roham figyelmeztető jelzéseit. Ebben segít a csúcsáramlásmérő, ez a légutak tágasságát mérő, egyszerű kézi eszköz, amely a súlyos panaszok fellépése előtt gyakran jelzi a roham veszélyét. Vegyünk be hörgőtágítót, hívjuk az orvost, és próbáljunk nyugodtak maradni, mert a pánik súlyosbíthatja a rohamot. Igyunk vizet, az hígítja a nyákot. Még jobb a tea, mert az xantint tartalmaz, amely tágítja a légutakat. Üljünk nyugodtan, hajoljunk kissé előre a légzés megkönnyítésére, és köhögjünk, hogy a légutak megtisztuljanak a nyáktól.

Kezelés

Az asztma elleni gyógyszerek kétféleképpen hatnak: csökkentik a gyulladást, és tágítják a hörgőket. A hörgőfal gyulladását gátló szerek: a kortikoszteroidok a gyulladásban részt vevő fehérvérsejtek működését gátolják, míg a chromolyn nátrium a gyulladáskeltő vegyületek felszabadulását akadályozza meg. Olyan gyógyszereket is kifejlesztettek, amelyek a légutak gyulladását okozó vegyületek receptorainak blokkolása révén fejtik ki hatásukat. A gyulladásgátló gyógyszerek rohammegelőzésre, nem pedig a roham megszüntetésére alkalmasak.

Forradalmi újdonságok

Számos új gyógyszer áll fejlesztés alatt, amelyek a remények szerint egyszerűbbé teszik az asztma kezelését. A cél olyan gyógyszer kifejlesztése, amely egyszerre csillapítja a gyulladást és tágítja a légutakat. Néhány ígéretesebb kutatási irány:

  • A gyulladás kialakulásában szerepet játszó egyik enzim blokkolása.
  • Az immunrendszer által előállított, a gyulladásban szerepet játszó interleukin-4 nevű anyag hatásának a gátlása. Interleukin-4 nagy mennyiségben termelődik az asztmás betegek szervezetében.

Asztmára adható gyógyszerek

Letikotriénreceptor-módosítók

Hatóanyag
KorcsoportMegjegyzés
Zafirlukast12 év felettNaponta kétszer kell szedni; serdülőknél a kortikoszteroidos kezelés kiegészítője
Montelukast2 év felettTabletta, rágótabletta és oldható granulátum formában kapható; ajánlott adag életkortól függ

Inhalálható kortikoszteroidok

Buclezonicl turbuhaler6 év felettKisgyermekeknél nem alkalmazható
Hatóanyag
KorcsoportMegjegyzés
Buclezonicl inhalációs szuszpenzió6 hónapos kortól is tehetőKis dózisban kapható, 6 év alatti gyerekeknek toldalékkal javasolt, illetve porlasztókészülékbe
Flutikazon4 év felettA szárazporos inhalátor nem alkalmazható csecsemőknél

Kombinálható készítmények

Hatóanyag
KorcsoportMegjegyzés
Budezonid + formoterol6 év felettSzárazporos inhalátor (turbuhaler) kiszerelésben elérhető; olyan gyerekeknek, akiknek a kezelésére a kis dózisú inhalálható kortikoszteroiclok önmagukban nem elegendők; elengedhetetlen a rendszeres használat; az életkortól és a betegség súlyosságától függően különböző szteroidadagokkal kapható
Flutikazon + szalmeterol4 év felettSzárazporos inhalátorként, illetve kimért adagolási! inhalátorként elérhető; szükség esetén toldalékkal és maszkkal is használható

Rövid hatású hörgőtágítók (nem teljes lista)

Hatóanyag
KorcsoportMegjegyzés
SzalbutamolMinden életkorbanA szalbutamoltartalmú evohalerek (inhalációs aeroszol) csecsemőknél és kisgyermekeknél toldalékkal és maszkkal is használhatók
TerbutalinMinden életkorbanSzárazporos inhalátor; nagyon kicsi gyermekek számára kevésbé alkalmas

Hosszú hatású hörgőtágítók (nem teljes lista)

Hatóanyag
KorcsoportMegjegyzés
Formoterol5 év felettRendszeresen használt inhalálható kortikoszteroidokkal együtt alkalmazandó; szárazporos inhalátor formájában elérhető. Használható alkalomszerűen, testmozgás előtt is, a terheléses asztma enyhítésére
Szalmeterol4 év felettInhalációs aeroszolként (kimért aclagolású inhalátor) kapható formája kisebb gyermekek részére toldalékkal is használható; létezik szárazporos inhalátoros (cliszkusz) kiszerelése is

Szájon át szedett retard teofillinek

Hatóanyag
KorcsoportMegjegyzés
Teofillin3 év felettAz asztma kezelésének „harmadik vonalát" jelentő gyógyszerek; általában csak akkor alkalmazzák őket, ha a mérsékelt adagú inhalálható szteroidok és a rendszeresen használt tartós hatású hörgőtágítók nem hatnak; az adagot az életkortól és a testtömegtől függően kell beállítani, és a hatóanyag szintjét a vérben rendszeresen ellenőrizni kell

Szájon át szedett szteroidok

Hatóanyag
KorcsoportMegjegyzés
Prednizolon, metil-prednizolonMinden életkorbanHeveny, súlyos asztma esetére; az inhalálható és a kiegészítő kezelést is folytatni kell; az adagot az életkortól és az asztma súlyosságától függően kell beállítani; oldható tablettaként kapható

Alternatív terápiák

Ne feledjükl Az alternatív kezelést csak kiegészítésként szabad alkalmazni, nem helyettesíti a gyógyszereket.

  • Testmozgás: Mivel a testedzés kiválthat asztmás tüneteket, sok beteg kerüli. Ez nagy hiba, mert a rendszeres mozgás javítja a tüdő működését. Asztmások számára jó választás lehet az úszás meleg vizes medencében (a párás levegőben könnyebb a légzés), a séta, a kerékpározás, a tenisz és a társastánc. Valószínűleg jobb, ha kerüljük a többi, nagy ál-lóképességet igénylő sportot, főleg amelyeket a szabadban kell végezni, poros vagy pollennel telített környezetben.
  • Gyógynövénygyógyászat: A csikófark (Ephedra vagy ma-huang) ephedrint tartalmaz, amely hörgőtágító hatású, és bizonyos asztma elleni gyógyszerek alkotórésze. A gyógyfüvészek gyakran ajánlják a csikófarkat az enyhe asztma kezelésére, az orvosok azonban több ok miatt óvnak ettől és a többi ilyen hatású növényi készítmény használatától: hatóanyag-tartalmuk nem állandó, a bennük lévő ephedrin pedig veszélyes vérnyomás-emelkedést és szívritmuszavart okozhat. Biztonságosabbak azok a gyógynövények, amelyek megnyugtatják a gyulladt hörgőfalat – ilyen az orvosi ziliz (Verbascum), a molyhos ökörfarkkóró és az édesgyökér, amely nem tartalmazza a magas vérnyomást okozó glicirrizint. Ezeket legjobb teaként fogyasztani.
  • Homeopátia: A többnyire megelőzésre és a gyógyszerek mellékhatásainak csökkentésére használt asztma elleni homeopátiás szerek közé tartozik az Arsenicum album és az Aconit.
  • Táplálékkiegészítők: Újabb vizsgálatok szerint az extra adag A-vitamin segíthet az asztmás tünetek kezelésében. Rövid ideig 25 000 NE-t elérő adagokat is szedhetünk, pl. tüdőgyulladásból való felépülés ideje alatt. Hosszú ideig (több mint három hónap) tartó szedéskor a biztonságos adag maximum napi 10 000 NE. A terhes nők és a gyerekek pedig egyáltalán nem vehetnek be A-vitamin-tablettát.
  • Jóga és tajcsi: A jóga és az egyéb relaxációs gyakorlatok segítenek a stressz leküzdésében. A taj csi megnyugtat és egyben kondicionáló hatású is.
Figyelem! Az asztma halált az esetek többségében az elkésett sürgősségi kezelés miatt okoz. Ha a roham megszüntetésére szolgáló gyógyszer bevétele után a tünetek néhány percen belül nem enyhülnek, hívjuk a 104-et (mentők), vagy menjünk a legközelebbi sürgősségi ügyeletre.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.