Fájdalom enyhítése

Fogfájás okai és gyógyszermentes kezelése

Ha fáj a fogunk, valószínűleg egy szuvas fogat kell betömni, ezért ha több mint egy napig tart a fájdalom, feltétlenül menjünk fogorvoshoz.

Gyógynövény-terápia

Áztassunk vattadarabkát szegfű­szegolajba, és tegyük a szuvas fogra, a lyukra vagy a fog köré. Egy-két szegfűszeget is elrágcsálhatunk. A vattára csepegtetett fahéj olaj, borsmentakivonat vagy pálinka szintén segít. A fűzfakéreg és a réti legyezőfű (gyöngyvessző) természe­tes fájdalomcsillapító szer.

Hidroterápia és homeopátia

Tegyünk jégtömlőt arcunkra (egy zacskó fagyasztott borsó ideális erre a célra), hogy enyhítsük a fájdal­mat. A következő homeopátiás sze­rek szintén segítenek. Lüktető és/ vagy égő fájdalomra: sisakvirág C3 hígításban. Az érzőideg fájdalmá­ra, különösen gyermekek esetében: kamilla C3 vagy C6 hígításban. Könnyezésre késztető fájdalom esetén: kökörcsin C6 hígításban vagy trikalcium-foszfát (Calcarea phosphorica) C6 hígításban.

Elektromos berendezések

A bőrön keresztüli elektromos ideg-stimuláló (TENS) és a masszázské­szülékek egyaránt hatásosak a fog­fájás enyhítésére. A kezelés minden esetben háromnegyed-egy órán át tartson.

Fogínygyulladás

Az ínygyulladás oka általában a hely­telen fog- és ínyápolás, következmé­nye pedig fájdalmas és vérző íny, szélsőséges esetben a fogak kihullása. A fogínyt rendszeresen dörzsöljük be citromlével, sóval vagy szódabikar­bónával, majd alaposan öblítsük le. Ezt követően mossuk át a szájüre­get körömvirágból, mirhából és vad indigóból készített tinktúrával vagy meleg vízben feloldott orbáncfű­vel. A homeopátiás szerek közül vegyünk be foszfort C30 hígításban, tízpercenként egy tablettát, majd ha kell, akkor óránként egyet.

Fogínytályog

A tályog a foggyökérnél látható gennyes duzzanat. Kezelését fogorvos végzi: általában lecsapolja a gennyet vagy eltávolítja a fogat, a fertőzés ellen pedig antibiotikumot ír fel. A fogfájásnál ismertetett hidroterá­piás módszerek is alkalmazhatók.

Homeopátia

Kezdjük a kezelést óránként adagolt 200-as hígítású maszlagos nadra­gulyával, majd ha kifakadt a tályog, folytassuk kovasavval. Kevésbé súlyos tályog esetében szedhetünk 30-as vagy 200-as hígítású mészkénmájat, amelyet ugyancsak kovasav kövessen. Az orbáncfű C30 hígításban vagy az orbáncfüves szájöblítés (a fogínygyulladásnál) foghúzás után is segít.

A fogínyre dörzsölt boróka-, borsmenta- vagy szegfűszeg ­illóolaj enyhíti a fogfájást. A fájdalmas fogszuvasodás megelőzésének legjobb módja, ha rendszeresen járunk fogorvoshoz. Gyermekekre ez éppúgy igaz, mint felnőttekre.

Gyógynövény-terápia

A fogászati kezelés után öblítsük ki szánkat körömvirág-tinktúra és víz egy-egy arányú keverékével.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.