Fájdalom enyhítése

Pikkelysömör tünetei, kezelése és alternatív terápiák alkalmazása

Tünetek

  • Száraz, ezüstös foltok a bőrön, amelyek pikkelyesek, esetleg fájdalmasak, és viszketnek.
  • Különböző méretű, jól meghatározott bőrelváltozások.
  • Egyes esetekben ízületi fájdalom és merevség.

Veszélyeztetett csoportok

A pikkelysömör (psoriasis) az emberek 1-2%-át érinti, hazánkban kb. 150 ezer embert. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de a felnőttek között a leggyakoribb. A férfiak és a nők azonos arányban érintettek. Az érintettek harmadánál előfordult a családban a betegség, tehát lehetnek genetikai okai.

Kialakulása

A pikkelysömör idült bőrbetegség, melyet a bőr sejtjeinek túlzott szaporodása vált ki. Jellegzetes tünete a gyulladás, viszketés. Típusos formájában a pikkelysömört vastag, vörös bőrfoltok jellemzik, melyeket ezüstös réteg borít. Ezek a foltok, más néven plakkok, rendszerint viszketnek, égő érzéssel járnak és fájdalmasan berepedezhetnek. A leggyakrabban a könyökön, a térden, a fejbőrön, a hát alsó részén, az arcon, a tenyéren és a talpon jelennek meg, továbbá érinthetik a körmöket, valamint a szájüreget és a nemi szervek környékét. A súlyosabb esetekben a test nagy részét pikkelysömör foltok borítják. A betegek 15%-ánál ízületi fájdalom és gyulladás is kialakulhat.

A pikkelysömör rendszerint fokozatosan alakul ki, kezdetben hol megjelenik, hol eltűnik. A heveny rohamokkal járó időszakokat kiválthatja időváltozás, fertőzés, stressz, száraz bőr, sérülés, ingerlés, leégés, gyógyszerek (különösen a lítium és a béta-blokkolók) mellékhatása. A szteroidkezelés hirtelen is okozhatja.

Mit tegyünk?

A fejbőrön jelentkező pikkelysömör kezelhető kátránysamponnal vagy éjszakánként alkalmazott ásványi olaj és 10 százalékos szalicilsav keverékének a használatával. Vigyük fel a folyadékot a plakkokra, és fedjük be a fejbőrt műanyag úszósapkával.

A szteroidos krém csökkentheti a viszketést. A fürdővízhez adott zabliszt és egy evőkanál tengeri só ugyancsak enyhítheti a viszketést. A mérsékelt napozás javíthatja az enyhe pikkelysömört, de óvatosan szabad csak napozni, mert a túlzott napozás káros hatású lehet. Ha a tünetek állandósulnak vagy súlyosbodnak, forduljunk bőrgyógyászhoz.

Kezelés

Az orvosok rendszerint háromlépcsős kezelést használnak a pikkelysömör gyógyítására: helyi szereket, fénykezelést (fototerápia), és ha ezek nem hatásosak, szájon át adott gyógyszereket rendelnek. A betegek különbözőképpen reagálnak ezekre a kezelésekre, így az orvosok többféle szert is kipróbálhatnak.

Helyileg alkalmazott készítmények: ide tartoznak a szteroidtartalmú krémek és kenőcsök, amelyeket rendszerint naponta kétszer kell alkalmazni. A szintetikus D3-vitamin-készítményt, amely visszafogja a bőrsejtek túlzott termelődését, szintén naponta kétszer kell felvinni. Az antralin lassítja a bőrsejtek cserélődését. A helyileg alkalmazott retinoidok, A-vitamin-származékok ugyancsak lassítják a bőrsejtek képződését. A régi, de még mindig használatban lévő gyógyszerek közé tartozik a kátrány, amelyet közvetlenül a bőrre kell felvinni vagy a fürdővízhez hozzáadni, esetleg samponként kell használni. Hatásának fokozása érdekében fénykezelést kell vele együtt alkalmazni.

A szalicilsavat tartalmazó oldatok hasznosak lehetnek a bőrpikkelyek eltávolításában

Lehet őket kombinálni szteroidos kenőcsökkel, antralinnal vagy kátránnyal. Fototerápia: a nap ultraviola sugarai csökkentik a bőrgyulladást, és lassíthatják a bőrsejtek túlzott képződését. A fototerápia mesterséges UVA- vagy UVB-fényt alkalmaz. Az UVB-kezelést lehet önmagában is alkalmazni, de a hatékonysága fokozódik kátrány vagy antralint és szalicilsavat tartalmazó kenőcs használatát követően. Ezeket 6-24 órával korábban kell az UVB-kezelés előtt a bőrre felvinni. A PUVA-kezelés során tablettában vagy helyileg psoralent adnak, amely fokozza a test érzékenységét a fényre és az ultraviola A sugarakra.

Szisztémás kezelések:

A súlyos psoriasisos esetek kezelésére olyan erős gyógyszereket is adhatnak, amelyek gátolják a gyorsan osztódó sejteket. A súlyos arthritis és a rák kezelésében gyakrabban használt methotrexatot tablettaként vagy injekció formájában kell alkalmazni. Ez a bőrsejtek termelésének lassításán keresztül hat. A cyclosporin, melyet gyakrabban használnak az átültetett szervek kilökődésének a megakadályozására, ugyancsak lassítja a bőrsejtek termelődését. Ezeknek a gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik lehetnek. Máj- és vesekárosodást okozhatnak, így a használatuk orvosi megfigyelést igényel. Az orvos az A-vitamin-származék retinoidokat tablettában is rendelheti. Ezek nem olyan mérgezőek, mint a methotrexat vagy a cyclosporin, de a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak, ezért ne szedjék azok, akik terhesek, vagy gyermeket terveznek. A pikkelysömör azonban kezeléstől függetlenül gyakran kiújuló betegség.

A fototerápia:

Amelynek során mesterséges ultraviola fényt használnak, bizonyítottan hatásos az enyhe vagy közepesen súlyos pikkelysömör kezelésében.

A pikkelysömör kiváltó oka jelenleg nem ismert, a legújabb kutatási eredmények alapján azonban feltételezhető, hogy az immunrendszer hibás működése esetleg szerepet játszhat kialakulásában. Azt találták, hogy psoriasisban a fehérvérsejtek közül a T-sejtek, melyek normálisan a fertőzésektől és a betegségektől védik meg a szervezetet, kiválthatják a gyulladást és a pikkelysömörre jellemző túlzott bőrsejttermelést.

Megelőzés

Nem ismert, hogyan lehet a pikkelysömört megelőzni.

Figyelem!

Egy kis napozással nagy eredményeket lehet elérni. Viszont amíg a rövid – évszaktól és napszaktól függően 15-30 percig tartó – napozás enyhítheti a pikkelysömör tüneteit addig akár az enyhe leégés is sokat ronthat rajta.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.