Fájdalom enyhítése

Övsömör fájdalmai és tünetei

Tünetek

  • Fájdalmas bőrkiütés rendszerint a test egyik oldalán, az érintett ideg lefutása mentén.
  • Előfordulhat láz, hidegrázás, émelygés és rossz közérzet.
  • Elhúzódó idegfájdalom.

Kialakulása

A bárányhimlőt okozó varicella vírus a betegség elmúltával a fertőzött idegek dúcában lappang. Övsömör akkor alakul ki, ha a vírus újra aktiválódik. A betegség influenzaszerű tünetekkel, valamint bizsergessél, égő, nyilalló fájdalommal kezdődik a test egyik oldalán, rendszerint a felső testfélen vagy az arcon. Néhány nappal később kiemelkedő, vörös kiütések jelennek meg, melyeket fájdalmas, vízszerű folyadékkal töltött hólyagok kialakulása követ. Körülbelül egy hét múlva a hólyagok felszáradnak, és pörk alakul ki. A legtöbb ember két héten belül meggyógyul, de előfordulnak olyan esetek is, amikor súlyos betegség alakul ki. Az arcot érintő övsömör ráterjedhet a szemre, és veszélyeztetheti a látást.

Vigyázat! Az övsömört követően sok embernél – különösen időseknél — elhúzódó idegfájdalom, herpesz utáni idegbántalomnak (posztherpeszes neuropátiának) nevezett állapot alakulhat ki. Ez hónapokig vagy akár évekig is eltarthat, és nagyon kimerítő lehet. Az övsömör az esetek 4%-ában újul csak ki.

Mit tegyünk?

A fájdalmat és bizsergést bizonyos mértékig enyhíti a hideg borogatás és a langyos fürdő. A viszketés enyhítésére adjunk a fürdővízhez egykanálnyi szódabikarbónát vagy kolloid zablisztet. Az enyhe és a közepes fájdalom aszpirinnel, ibuprofennel vagy egyéb recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóval enyhíthető. Pihenjünk minél többet.

Kezelés

Az övsömör rendszerint magától elmúlik két héten belül. A vírusellenes szerek gyorsíthatják a gyógyulást. Az AIDS-es betegek és azok, akiknek nagymértékben csökkent az immunitásuk, kór-házba kerülhetnek, ahol intravénásán kapják a gyógyszert.

Az övsömört gyakran követő fájdalom kezelése nehéz. A kábító fájdalomcsillapítót csak a legsúlyosabb esetekben adják. Hatásosak viszont egyes görcsroham elleni gyógyszerek, valamint az antidepresszánsok. Az elektromos idegi ingerlést alkalmazó TENS (transzkután elektromos idegingerlés) ugyancsak enyhítheti az idegi fájdalmat. TENS készülék otthoni használatra is kapható, a társadalombiztosítás támogatja.

Forradalmi újdonságok

Veszélyeztetett csoportok

Bárkinél kialakulhat övsömör, akinek korábban már volt bárányhimlője. Akkor lép fel, amikor a szervezet védekezőképessége gyengébb, így 50 éves kor felett gyakoribb.

A bárányhimlő elleni gyermekkori védőoltások elterjedése várhatóan csökkenteni fogja a felnőttkori övsömör előfordulását. A védőoltást az élet első két éve során adják. Olyan felnőtteknek vagy fiataloknak hasznos, akiknek gyermekkorukban nem volt bárányhimlőjük. A szemet vagy annak környezetét érintő övsömört a vírus elleni szerek mellett kortikoszteroid krémekkel vagy kenőcsökkel kell kezelni.

Figyelem!

Azonnal keressük fel orvosunkat, ha a hólyagok az arcon alakulnak ki. Ezekben az esetekben agresszív kezelés szükséges, hogy megelőzzék a szem károsodását.

Megelőzés

Nincs lehetőség az övsömör megelőzésére, ha a személy valaha már megkapta a bárányhimlőt. Az általános egészségi állapotra való odafigyelés, egészséges életmód azonban nagymértékben csökkenti a kockázatot.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Sok herpesz utáni fájdalomban szenvedő betegnek segített már. A javuláshoz legalább hat kezelésre lehet szükség.
  • Gyógynövénygyógyászat: Az aloe vera gél, főleg, ha frissen szedett levelekből préselték ki, elősegíti és gyorsítja a hólyagok gyógyulását. Az aranypecsét vagy a borsmenta teájába áztatott borogatás ugyancsak jó hatású. A herpesz utáni fájdalmat enyhítheti a kapszaicinkészítmény (a csípős paprika hatóanyaga). Ezt azonban sohasem szabad a szem körül vagy a még be nem gyógyult hólyagok esetében alkalmazni.
  • Táplálékkiegészítők: Néhány vizsgálatban azt találták, hogy a nagy dózisú E-vitamin alkalmazása (napi 1000-1800 NE) csökkentette a herpesz utáni idegfájdalom kialakulásának az esélyét. A C-vitamin napi 1000 mg-os adagja gyorsíthatja a gyógyulást.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.