Hátfájás

Használjuk ki a gravitációs erőt a hátfájás csökkentésére!

Persze a gravitációnak is köze van ahhoz, hogy időnként legszívesebben összeesnénk. Az állás puszta ténye megerőltető a hátunknak, ez a har­monikaeffektus nyomást gyakorol a szalagokra, az inakra és az idegekre, amelyeknek szerepük le­het a hátfájásunkban. De vigasztalódjunk, mert segítségül is hívhatjuk a gravitációt, ha engedjük, hogy a saját súlyunk húzza szét az ízületeket és tehermentesítse a hátat. Lehet, hogy ez csak át­meneti megkönnyebbülés lesz, de ez is derűseb­bé teheti a napunkat, ráadásul megmutatja, hogy a hátfájás mindig enyhíthető.

Engedjük le magunkat egy rúdról vagy korlátról!

Ez egy nagyon egyszerű tornaeszköz, feltéve, ha a karunk van olyan erős, hogy megtartsa a sú­lyunkat. Beszerelhető ajtókeretbe is. Ellenőriz­zük, hogy alatta vagyunk-e a gyártók által meg­adott súlyhatárnak, és hogy a rudat biztonsá­gosan szerelték-e föl.

Annyit kell tennünk, hogy jó erősen megfog­juk a rudat, utána felhúzzuk a térdünket, és ki­nyújtjuk a karunkat. Ne tegyünk hirtelen moz­dulatokat, de mielőtt fölemelnénk a lábunkat a földről, hogy a karunknál fogva lógjunk a leve­gőben, erősen markoljuk meg a rudat.

Addig lógjunk a rúdon, amíg az nem kelle­metlen számunkra. Akár néhány másodperc füg­geszkedés is jótékony lehet. Ennél a gyakorlatnál lehetővé tesszük, hogy a gravitációs erő lehúzzon minket, vagyis a gerin­cünk úgy kinyúlik, mint egy felfüggesztett lam­pion. Általában jól ellazítja az izmainkat, még ha rövid ideig is végezzük a gyakorlatot.

Inverziós asztal

Költséges, de azért hatásos módszer a hátprob­lémákra. Pontosan úgy kell elképzelni, amire a neve után gondolnánk: egy asztal, amelynek a lapja felbillen, hogy fejjel lefelé feküdhessünk raj­ta. Szíjazzuk a lábunkat a lapra, és feküdjünk vé­gig rajta. A keret, amelyet mi működtethetünk, kíméletesen átfordít. Nem kell kilencvenfokos szögben állnunk a földhöz képest, mert kisebb dőlésszöget is beállíthatunk.

Működése, elve

Az eljárás alapelve, hogy a nehézkedési erőt használjuk izmaink, ízületeink kinyújtására, csak ezúttal nem a kezünkkel, hanem a lábunkkal tartjuk magunkat. Az, az előnye a függeszkedés­hez képest, hogy ezzel a módszerrel huzamosabb ideig maradhatunk ebben a tartásban.

Kutatási eredmények! A newcastle-i egyetem egyik kutatócsoportja megállapította, hogy a hátműtétre kiírt szemé­lyek 70 százalékának sikerült lemondaniuk az operációt, miután egy ideig használták az inver­ziós asztalt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.