Fájdalom enyhítése

Tüdőembólia tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Fokozódó mellkasi fájdalom, különösen mély lélegzetvételkor és köhögéskor.
  • Nehézlégzés.
  • Véres köpet, gyors szívverés, félelem és izzadás.

A tüdőembólia évente több tízezer embert érint. A műtéten átesett betegek körében – különösen, ha azok ágyhoz kötöttek – magas a tüdőembólia kialakulásának veszélye. Különösen veszélyeztetettek azok a nők, akik dohányoznak és emellett fogamzásgátló tablettát szednek vagy ösztrogénpótlást kapnak. A repülőgépen való utazás a nagyon hosszú ideig tartó mozdulatlan ülés miatt szintén hajlamosít rá. Túlsúlyos, mozgásszegény életmódot folytató embereknél is gyakoribb. Vannak olyan betegségek, melyek fokozzák a tüdőembólia veszélyét. Ilyen többek közt a visszérgyulladás, a visszértrombózis, a tüdőtágulat, csípő- vagy lábtörés és a súlyos visszértágulat.

Kialakulása

Tüdőembólia akkor keletkezik, amikor a vérárammal vérrög sodródik az egyik tüdőverőérbe és azt elzárja. A vérrög egy másik testrészben képződik, rendszerint a láb mélyen futó visszereiben vagy a medencében. Ritkábban zsírcsepp is okozhatja az eltömődést, amely csípő- vagy lábtörést követően lép be a véráramba. Az első tünet a hirtelen fellépő mellkasi fájdalommal járó légszomj. Ez a fájdalom köhögéskor és mély lélegzetvételkor fokozódik. Az érelzáródás helye meghatározza az állapot súlyosságát. Az a vérrög, amely egy kis verőeret zár el, gyakran alig okoz károsodást. Ellenben, ha egy nagyobb verőér záródik el, az állapot életveszélyes is lehet.

Mit tegyünk?

A megmagyarázhatatlan légszomj azonnali orvosi vizsgálatot tesz szükségessé.

Kezelés

Gyógyszerelés

A tüdőembólia időben felismerve vérrögoldó (trombolitikus) gyógyszerrel kezelhető, például szöveti plazminogén aktivátorral (TPA) vagy sztreptokinázzal. Az új vérrögök keletkezésének megelőzésére rendszerint véralvadásgátló gyógyszert, elsősorban kumarinszármazékokat írnak elő. Van, amikor alacsony dózisban aszpirint írnak fel (napi egy 325 mg-os tablettát vagy még kevesebbet.)

Súlyos fájdalom esetén kábító hatású fájdalomcsillapítót adhatnak. Az egyéb lehetséges szövődményeket — így a szívritmuszavart vagy a tüdőerekben fellépő vérnyomás-emelkedést — szintén gyógyszeresen kezelik. Kiegészítő oxigénadagolással enyhíthetik a légszomjat.

Műtéti kezelés

Súlyos esetekben műtétre lehet szükség a vérrög, és szövetelhalás, hegesedés esetén a tüdő egy részének eltávolítására.

Megelőzés

Amennyire lehet, kerüljük a hosszan tartó fekvést és a mozdulatlansággal járó helyzeteket. Ha ágyban kell maradnunk, kérdezzük meg az orvost, ne viseljünk-e rugalmas ortopéd harisnyát. A láb- és a lábfejgyakorlatok az alsó végtagokban szintén elősegítik a keringést. Ha vannak visszereink, kerüljük a hosszan tartó állást és ülést ugyanabban a helyzetben, tornázzunk rendszeresen, időről időre pihenjünk felemelt lábbal, és viseljük az előírt rugalmas harisnyát a keringés élénkítésére.

Ha hosszú repülőúton veszünk részt, óránként legalább egyszer vagy akár többször is álljunk fel, és sétáljunk körbe. Azok a nők, akik fogamzásgátló (vagy ösztrogénpótló) tablettát szednek, ne dohányozzanak. Azok, akik hajlamosak visszérgyulladásra és trombózisra, ne hormonális fogamzásgátlót használjanak. Megelőzésre szolgál még a rendszeres testedzés és a fogyás. Szedjük az orvos által előírt alvadásgátlókat.

Alternatív terápiák

Ne feledjük! Az alternatív terápia csak kiegészítője, nem pedig helyettesítője az azonnali orvosi kezelésnek.

  • Gyógynövénygyógyászat: A páfrányfenyő (ginkgo biloba) hígítja a vért, és javítja a vérkeringést. Rendszeres adagja napi 120-240 mg.
  • Táplálékkiegészítők: Az E-vitamin – napi 400-800 NE-es adagokban – javítja a keringést, és csökkenti a vérrögképződést. Amennyiben kis dózisú aszpirint vagy más véralvadásgátlót használunk, az E-vitamin szedését beszéljük meg orvossal, mivel a két szer együtt vérzési problémákat okozhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.