Gyógynövények

Citrom származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Citrom (Citrus limonum) története, alkalmazott drogok

Bár a citromfa pontos eredetét nem ismerjük (Kínából vagy Indiából származhat), az biztos, hogy Kr. e. 3000 körül a perzsák és a médek már termesztették. Van egy hagyomány mely szerint Kis-Ázsiából került a mediterrán területekre, s onnan terjesz­tették el a világ fagymentes részeire. Napfényfüggő. A kereskedelemben kapható gyümölcs hatása a korai szüretnek és a kényszerérlelésnek köszönhetően árnyalat­nyit eltér a frissen szedett érett gyümölcsétől. Európába arab közvetítéssel, illetve a Palesztinából hazatérő keresztes lovagok révén került, és a 11-13. században az egész mediterrán régióban elterjedt. Kolumbusz 1493-ban, második útja során vitte a gyümölcsöt a tengerentúlra. A citrom illóolaját a 17. század végén, Párizsban kezdték értékesíteni, mind préselt, mind desztillált változatban.

A Citrus limon (L.) Burmán fii. 3-6 m magasra nő meg. A citrom termése kissé tojásdad, és többnyire csúcsban végződő, érett állapotban sárga színű és savanyú ízű. Héja fajtától függően vékony vagy vastag, számos olajmiriggyel a külső és belső fehér részén. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a friss gyümölcs héjából hőközlés nélkül, megfelelő mecha­nikai eljárással előállított illóolaj hivatalos (Limonis aetheroleum, citromolaj).

Gyűjtése

Amennyiben van rá mód, érdemes megvárni a gyümölcs beérését. Ha kereskedelmi forgalomból vásároljuk, akkor érdemes akár egy hetet is várni az utólagos beérésig, eny­he puhulásig. Tartsuk szobahőmérsékleten, napfényes helyen, átlátszó üvegbúra alatt

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A citromhéj 1-2% illóolajat tartalmaz, jellemző tartalomanyagai közé tartoznak ezen kí­vül a keserű ízű, neoheszperidozid-típusú flavonoidok (naringin, neoheszperidin). A cit­romolaj kb. 95%-ban monoterpénekből áll. Főkomponense a limonén (55-80 %), ezen kívül főként a µ-pinén (5-15 %) és a y-terpinén (5-10 %) jelenléte jellemzi.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A citromolajat gyógyászati céllal nem alkalmazzák, de tradicionálisan ízesítőként és illatosítóként, valamint rovarriasztóként használják.

A gyümölcshús és leve: Erőteljes savanyú íze a tápcsatorna teljes hosszában fokozza az emésztőenergiát. Általában véve megnyitja az emésztőnedv-termelő mirigyek ka­puit, fokozza a nedvtermelést és az emésztőnedvek erejét is. Nyálkaoldó hatása a test minden területén érvényre jut.

Lehetőleg erősen hígított formában, esetleg édesítve, nagy mennyiségben alkal­mazzuk. Amennyiben a citromlevet teába vagy meleg vízbe keverve fogyasztjuk, fi­gyeljünk arra, hogy a folyadék hőmérséklete ne haladja meg a 60 Celsius-fokot, mert e hőmérséklet felett a C-vitamin-tartalom megsemmisül.

Serkenti a nyálelválasztást, a nyáltermelést. Nyálkövesedés esetén érdemes akár limonádé formájában is fogyasztani, hogy a termelt nyál oldja és kimossa az esetle­ges nyálköveket. Túlzott használata, tömény fogyasztása ártalmas a fogazatnak, mert oldja a fogzománcot, és fokozza a fogak, a fognyak érzékenységét. Fogyasztása a ma­gas C-vitamin-tartalomnak köszönhetően fontos a fogak megtartása érdekében. At­tól kezdve, hogy a hosszabb tengeri utakra citrusféléket vittek, megszűnt a „skorbut” nevű tengerészbetegség s az azzal járó fogelvesztés is. Mondhatni, hogy mértéktartó fogyasztása egészséges fogínyt és fogágyat eredményez.

Erősíti a gyenge gyomrot. Fokozza a gyomor emésztőerejét és az éhségérzetet, és serkenti a gyomorsavtermelést. Gyomorrontás, emésztési gyengeség, pangó gyo­mortartalom és a közvetlenül étkezés után bekövetkező, hirtelen puffadással járó állapotok kezelésére alkalmas. Gyomorhurut, illetve a savtermelés fokozódásával nem járó gyomordaganat esetén rendszeres fogyasztása például limonádé formájá­ban igen javallt.

A tápcsatorna további részén is kifejti jótékony hatását. Szünteti a béldugu­lást, a puffadást. A megrekedt gázoknak utat nyit, segíti a belek emésztőnedve­inek munkáját, mennyiségüket, termelődésüket fokozza. A bélfalakra rakódott emésztetlen tápanyagokat, megrekedt, pangó tisztátalanságokat leoldja. Rend­szeres, kúraszerű alkalmazása a belek gombás állapotait, élősködőinek jelenlétét megszünteti.

A máj méregtelenítő, tisztító tevékenységét támogatja, az epesavak hatékonyságát erősíti, az epét fiatalítja.

Megkönnyíti a hasnyálmirigy nedveinek ürülését. A lép tisztítására főleg ezerjó­fű forrázatával együtt javallható.

A vesék szűrőinek áteresztőképességét javítja, a szűrőrendszert „tágítja”. így nem­csak a vizeletképződést fokozza, hanem a vese szöveteit is tisztítja, és elősegíti az esetleges vesehomok kimosódását, valamint a vesekövek oldódását. Vese- és hólyag­hurut esetén javallt.

Elősegíti a vérpálya hajszálereinek tágulását, megnyílását, így nemcsak az álta­lános szöveti vérellátást fokozza, hanem a vérnyomást és a szívre jutó terhelést is csökkenti.

A kismedence területén kialakuló nyálkás lerakódások, cisztaképző dugulások felszámolására, a prosztata pangásának és az azzal sokszor együtt járó krónikus gyulladásnak kiegészítő kezelésére javallt. A menstruációs vérzés erősségét képes fokozni.

Illóolaja: Aromája általános fertőtlenítő. Hígított formában alkalmazhatjuk hű­sítőbe, teába cseppentve. Héját lereszelve vagy a citromot héjával együtt felszeletelve némi előpréselés után a folyadékba dobhatjuk.

Aromája enyhén hevít, az emésztés finomtűz-energiáját fokozza, így általános méregtelenítő, emésztésjavító hatású, általánosan fokozza az emésztőnedvek haté­konyságát.

A tápcsatorna teljes hosszában emésztést serkentő, erjedést szüntető, tisztító ha­tású, a gyomortól a végbélig szünteti a hurutképződést és minden ehhez kapcsolódó rendellenességet.

Csökkenti a máj elzsírosodását, ebből következően enyhíti a reumás, köszvényes panaszokat, külsőleg ízületi bedörzsölőszerként és belsőleg alkalmazva egyaránt.

Elősegíti a vérben keringő, emésztetlen tápanyagok feldolgozását, emiatt csök­kenti a vér koleszterintartalmát is. Nagy mennyiségben, kúraszerűen alkalmazva ké­pes a vérben és az egyéb testnedvekben megjelenő kórokozók, baktériumok, vírusok, élősködők visszaszorítására, elpusztítására.

Lázcsillapító hatását a lázat kiváltó tényezők felszámolásának segítésével éri el.

Fokozza a szervezet védekezőképességét, stimulálja az immunműködést, ezért például „influenzagyanús” időszakokban vagy egyéb fertőzésveszélyes helyzetekben megelőzésképpen is javallt.

A nyirokrendszer tisztítására és akár elfajulással járó betegségeinek kezelésére is alkalmas (ilyen esetekben a citrom egészének fogyasztása javallható).

Mandula- és torokgyulladás esetén eredménnyel alkalmazhatjuk gargalizálószer- ként, hígított formában (3-4 csepp egy pohár vízbe).

Fanyarsága okán vérzéscsillapító hatású külsőleg és belsőleg egyaránt. Képes csökkenteni a menstruációs vérzés erősségét.

A visszerek kitágulásának, gyulladásának kezelésére külsőleg és belsőleg egy­aránt alkalmas. Segít helyreállítani az érfalak rugalmasságát, ezért vérnyomáscsök­kentő hatású is.

Melegíti a vért és ebből következően a veséket is. Ezért meghűléskor, felfázáskor, valamint a vese és a húgyutak fertőzéseinek kezelésében hatékonyan alkalmazható.

Tisztítja a tüdőt, felszabadítja a légzést. A légzőrendszer területén csökkenti a hu­rutképződést, a meglévő hurutot pedig felszámolja.

Az idegrendszert nyugtatja, erősíti.

A bőr fertőtlenítésére, a mély, szűnni nem akaró kelések kezelésére hígított for­mában általános lemosóként alkalmazható, helyileg töményen is. Érzékeny bőrűek elővigyázattal alkalmazzák! Szemölcs kiirtásához a tömény citromolajjal naponta többszöri bekenés javallt.

A kismedencei fertőzések, a nemi szervek fertőzései esetén külsőleg bedörzsö­lőszerként alkalmazandó, mellette belsőleg kúraszerűen fogyasztandó. Hígítva akár intim tus formájában is alkalmazható (4-5 csepp literenként).

Preklinikai vizsgálatok

A citromolajjal nem végeztek preklinikai vizsgálatokat

Humán bizonyítékok

Az olajjal nem végeztek humán vizsgálatokat.

Indikációk, adagolás

A citromolajat a gyógyászatban magisztrális és galenusi készítmények ízesítésére, illatosítására használják.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Az illóolaj kevéssé szenzibilizáló bőrkontaktus esetén, specifikus mellékhatása nem is­mert.

Legfontosabb tudnivalók a citromról dióhéjban

  • A forró citrom fertőtleníti a felső léguta­kat – ideális gyógyszer, amint a megfá­zás első tünetei, a nyelési nehézségek jelentkeznek.
  • A citromlé alkalmas bizonyos vesekö­vek oldására és e kövek képződésének megakadályozására. Ehhez két héten át napi ½ liter citromlevet kell meginni.
  • Érzékeny gyomrúak semmiképp se fo­gyasszanak éhgyomorra citrom- vagy narancslevet, mert ezek savtartalmától több gyomorsav termelődik, s az üres gyomorban nincs, ami ezt lekösse.
  • A citrom rokona, a kis zöld limetta ha­sonlóképpen értékes. Az utóbbi időben egyre nagyobb szerephez jut a kony­haművészetben, minthogy kevésbé sa­vanyú, viszont zamatosabb, mint a cit­rom.
  • A C-vitamin természetes redukáló-anyag, amely megóvja a zöldségeket és a gyümölcsöket az oxidációtól (azaz at­tól, hogy megbarnuljanak).
Egészségre gyakorolt hatása: A citromban található citromsav és C-vitamin hatásos a fertőzé­sekkel szemben, véd a mérgek­től és a stressz kedvezőtlen ha­tásaitól.

Egészségtani jelentősége

Szinte pavlovi reflexnek nevezhetjük, hogy csak rá kell néznünk egy citromra, máris összefut a nyál a szánkban, ahogy magunk elé képzeljük a savanyú ízt. A citrom ma­gas citromsavtartalma ugyanis erős ingerhatást gyakorol ízlelőbimbóinkra, terpéntartalma pedig serkenti a nyál­képződést. A nyállal aztán további emésztőenzimek sza­badulnak fel, amelyek képesek a szénhidrátok egy részé­nek azonnali lebontására. Ez a magyarázata annak, hogy miért serkenti ennyire a citrom az emésztést.

A vízben ol­dódó C-vitamin sokoldalú segítség szervezetünk számára: védi a sejteket a káros támadások ellen, segíti a koleszte­rin lebontását és a májon keresztül a szervezet méregte­lenítését. Emellett elősegíti a növényi táplálékokból a vas beépülését, ami nagyon fontos, mert az emberi szervezet szinte csak ilyen módon jut vashoz. Különös érdeklődés­re tarthat számot a tudományos kutatás alatt álló limonén, a citromolaj fő alkotórésze. Ez a másodlagos növényi anyag serkenti a májban azoknak az enzimeknek az akti­vitását, amelyek csökkenthetik a rák kialakulásának való­színűségét.

Egészséges élvezet

Több levet nyerhetünk a citromból, ha vá­sárlás után néhány napig 10 °C-on tároljuk. Facsarás előtt kézzel nyomkodva görgessük párszor ide-oda, így könnyebb kicsavarni a levet.

Citromos rizottó

Hozzávalók (2 személyre)

1 szem mogyoróhagyma, ½ gerezd fok­hagyma, 3 evőkanál vaj, 15 dkg rizottó-rizs, 4 dl forró zöldségalapié, ½ kezeletlen citrom héja és leve, 25 g reszelt parme­zán sajt, 2-3 evőkanál finomra vágott pet­rezselyem

Elkészítés

A mogyoróhagymát és a fokhagymát meg­tisztítjuk, kockákra vágjuk, a vajon meg­pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, keverés mellett azt is megpároljuk. Egy kevés zöldséglével felöntjük, és közepes hőfokon főzzük, míg fel nem veszi a levet. Akkor még egy adag levet öntünk rá, megkavar­juk, és így járunk el addig, míg a rizs meg nem puhul. Végül hozzákeverjük a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a reszelt sajtot és a petrezselymet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.