Fájdalom enyhítése

Vállfájás okai tünetei és gyógyítása

A modellek, a sportolók és más jó tartású személyek válla olyan fenségesnek tűnhet fel, mintha egyáltalán nem terhelné őket a test tömege. A vállízület, ahol a felkarcsont talál­kozik a lapockával, meglehetősen bonyolult felépítésű. Ezt öleli körül a rotátorköpeny négy izma, amelyek lehetővé teszik, hogy a gerelyhajító hátrahúzza a karját, az autóve­zető a hátsó ülésre nyúljon vagy a balerina karkörzéseket végezzen. Ámde ez a sokféle mozgáslehetőség olykor korlátozódik, s ön úgy érezheti, mintha satuba fogták volna a vállát. A váll fájdalma a leggyakrabban a következő négy okra vezethető vissza: íngyulladás, nyálkatömlő-gyulladás, instabilitás és ízületi gyulladás.

Az íngyulladást a váll izmait a csontokhoz kapcsoló inak túlerőltetése okozza

Az inak eleinte csak gyulladással és fájdalommal jelzik, hogy valami nincs rendben, majd elhasznált kötélhez hasonlóan kirojtosodnak. A nyálkatömlő-gyulladás gyakran az íngyulladás következményeként alakul ki: ilyenkor azok a kis, folyadékkal teli tömlők jönnek gyulladásba, amelyek körülveszik az ízületet, és kipárnázzák, hogy megvédjék a nyúló, lendítő és köröző mozdulatok során fellépő súrlódás koptató hatásaitól.

Bekövetkezhetnek sérülések is, amikor a vállízület csontjai elmozdul­nak a helyükről – ez a vállficam. Az ízület helyreállítható ugyan, de a sérü­lés ezután könnyen kiújulhat. Az ízületek felszínét borító porc is kopásnak indulhat, ami gyulladással, duzzanattal, fájdalommal és merevséggel jár.

Jegyezzük meg! A váll fájdalma legtöbbször kezelhető, és pihentetéssel, gyógyszerekkel vagy megfelelő mozgatással, súlyos esetben műtéttel megszüntethető.

Az első teendők

Amikor le akarja venni a legfelső polcon lévő edényt, nyílként hasít vál­lába a fájdalom? Ilyenkor sokat segíthetnek az alábbi gyors megoldások.

1. Hagyja abba!

Bármit csinált is a fájdalom jelentkezésekor, azonnal hagyja abba. Ne emelgessen nehéz tárgyakat, és mondja le a holnapi teniszjátszmát is. Általában sokat segít a fájdalom mérséklésében, ha karját egyáltalán nem emeli a vállánál magasabbra.

2. Vegyen be gyulladáscsökkentőt!

A fájdalom és a gyulladás ellen hatásos lehet, ha négy-hat óránként bevesz 200-400 milligramm ibuprofent vagy naponta kétszer 250-500 milli­gramm naproxent.

3. Jegelje!

Nyomjon a fájó pontra rongyba csavart jeges borogatást 15 percen át, aztán vegye le róla 15 percre. Ismételje meg néhányszor. A jég csökkenti a duzzanatot, és elzsibbasztja a fájdalmas területet. Krónikus vállfájás esetén viszont jobb választás lehet a meleg borogatás.

Mit tehet az orvos?

Ha fájdalma nem akar múlni, kérje orvosa segítségét.

Leszívás. Az íngyulladás egyik formáját az inakban lerakódó kal­cium okozza. Az egyik lehetséges kezelési mód az, hogy orvosa tűt szúr a lerakódás alá, leszívja onnan a folyadékfölösleget, és fájdalomcsillapító lidokainnal vagy fiziológiás sóoldattal átöblíti a területet. Egy spanyol vizsgálat során az egy éven keresztül így kezelt páciensek 91 százaléka az időszak végén már nem, vagy csak alig érzett fájdalmat.

Nátrium-hialuronát injekció. ízületi gyulladástól fáj a válla? Ilyenkor sokat segíthet a porc felépítésében szerepet játszó, injekció formájában beadott nátrium-hialuronát. A Columbia Egyetem egyik felmérése sze­rint az injekciók csaknem 50 százalékkal csökkentették a krónikus váll­fáj dalmát. Bár az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága a térd porckopásának kezelésére már engedélyezte a nátrium-hialuronátot, vállproblémák ellen még nem kapott ilyen engedélyt a szer – az orvosok azonban ettől függetlenül ilyen célra is alkalmazhatják.

Segítsen magán

A vállfájás enyhítése nem feltétlenül bonyolult művelet – valószínűleg máris rendelkezésére áll minden, amire a gyógyuláshoz szüksége lehet.

Testmozgás. A kezdeti fájdalom enyhülése után ideje újból mozgásba lendülni (persze csak óvatosan). A mozgás kerülése ösztönös lehet, amikor fáj a válla, ám ezzel csak ront a helyzeten: csökkenti a vállízület mozgás­tartományát, és gyengíti a váll izmait. Sőt egy dán tanulmány készítői úgy találták, hogy a rotátorköpeny sérülése esetén a gyógytorna ugyanolyan hatékony, mint a műtét.

Relaxáció. Naponta többször is ernyessze el a vállizmait. Üljön nyu­godtan 10 percig, karját alátámasztva, s lazítsa el a vállát és a nyakát. Néhány óránként végezzen előre és hátra is vállkörzéseket. Egy olasz vizs­gálat során azok az irodai dolgozók, akik nyolc hónapon át gyakorolták ezt a módszert, 43 százalékos vállfájdalom-csökkenésről számoltak be.

Ha nagyobb a baj

Az olyan vállfájdalom esetén, amelynek szalagszakadás, rotátorköpeny-sérülés vagy ízületi gyulladás az oka, műtétre is szükség lehet.

Artroszkópia. Ha a vállízület instabillá vált, vagy szakadás következett be a rotátorköpenyben, azt régebben – nagy vágással járó – nyitott műtét­tel orvosolták. Ma már az orvos egy alig egy centiméteres bemetszésen át artroszkópot – apró, ceruza vastagságú eszközt – juttat az ízület üregébe, s az azon bevezetett műszerekkel végzi el a szükséges javításokat.

Vállprotézis (vállízületpótlás). Ha súlyos vállízületi gyulladása van, orvosa az ízület cseréjét javasolhatja. Ezt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is támogatja, bár vállprotézis-beültetést kevés helyen végeznek Magyarországon. A kisebb bemetszéseknek és a tartósabb anyagoknak köszönhetően a beavatkozás ma már vonzóbb lehetőség. A gyulladásos ízületi felszín egyik felének helyére műanyag foglalat kerül, a másikat fémgömbbel helyettesítik, melyet porózus szárral rögzítenek a felkarcsonthoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.