Fájdalom enyhítése

Morton-neuróma okai és tünetei

Tünetek

  • Fájdalom a harmadik és a negyedik lábujj között, rendszerint csak az egyik lábon; a fájdalom járáskor erősödik.
  • A talppárnából a lábujjak felé sugárzó fájdalom.

Veszélyeztetett csoportok

A Morton-neuroma a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál – talán azért, mert a nők szűkebb cipői túl nagy nyomást gyakorolnak az idegre. Veleszületett rendellenesség, például lúdtalp, túlzottan magas talpboltozat, az első (a nagyujjhoz vezető) lábközépcsont rövidülése, vagy az ujjak közti „úszóhártya” következménye is lehet. A lábsérülések szintén elősegíthetik kialakulását.

Kialakulása

A Morton-neurioma rendszerint a harmadik és a negyedik lábujj között jelenik meg, ahol az oldalsó talpi ideg megnagyobbodik, és összeolvad a középső talpi ideggel. Könnyen megkülönböztethető az összes többi lábfájást okozó állapottól: ha a talpon a harmadik és a negyedik ujj közötti rész megnyomásakor heves, éles fájdalmat érzünk, az nagy valószínűséggel ennek a tünete.

A neurinoma az ideg megvastagodásával és gyulladásával kezdődik, majd jóindulatú daganat fejlődik ki az érintett területen. Járáskor összenyomódik a neurinoma, ami enyhétől hevesig terjedő erősségű fájdalmat okoz. Bármilyen, a nyomást növelő tényező – például a túl szűk cipő viselése – fokozza a fájdalmat és az égő, csiklandozó érzést. A betegek gyakran ahhoz hasonlítják ezt, mintha egy kis golyó vagy kavics szorult volna a cipőjükbe, közvetlenül a talppárna alá. A daganat növekedésével az ideg egyre gyulladtabbá válik, és a beteg állandósult égő érzésre panaszkodhat, amely a lábujjai hegyébe sugárzik ki.

Mit tegyünk?

A fájdalom csökkentése érdekében hordjunk olyan lapos sarkú cipőt, amelynek puha és rugalmas a talpa, s a talppárna alatti részen jól ki van bélelve. Sok Morton-neuromában szenvedő beteg szívesebben jár mezítláb, ha csak teheti, egyébként pedig a puha mokaszinokat és papucscipőket részesíti előnyben. Ha a fájdalom nem szűnik vagy rosszabbodik, forduljunk orvoshoz.

Figyelem!

A Morton-neuroma általában fokozatosan előrehaladó rendellenesség, de a korai észlelés és gyógyítás gyakran elejét veheti ennek. Ha gyakran jelentkező vagy esetenként napokig tar-tó fájdalmat érzünk a talpunkban, kérjünk tanácsot orvosunktól.

Kezelés

Az orvos néha fájdalomcsillapító injekciót, például lidokaint ad, hogy ezzel átmenetileg enyhítse a tüneteket. Néha tartós hatású szteroid beadásával is próbálkoznak. Ezeket az injekciókat egy hónapon át, heti egy-két alkalommal kell beadni: a módszer sok esetben hosszú távú gyulladáscsökkenéshez és a fájdalom tartós megszűnéséhez vezet.

A hosszú távra szóló kezelés célja az, hogy megpróbálja a neurinomát tehermentesíteni és a rá ható súlyt a talp más részeire elosztani. Sokat segíthetnek az olyan puha betétek, amelyeket a talppárna alá lehet behelyezni. Ha a beteg lúdtalpas is, a lúdtalpbetét használata is enyhítheti a tüneteket.

Legvégső esetben a daganat és az ideg műtéti eltávolítása is szóba jöhet, amely jelentős javulást eredményezhet. A fájdalom kiújulhat, ha a neurinoma újranő, vagy ha a műtét helyén heg-szövet képződik, és az nyomja a szomszédos idegeket.

Megelőzés

A születési rendellenességek okozta Morton-neuroma általában nem előzhető meg. Egyes esetekben viszont lapos sarkú, megfelelő kialakítású, vastagon párnázott talpú cipő viselésével elkerülhető az állapot.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra és akupresszúra: Ezek a módszerek igen hatékonyak számos idegi fájdalom és gyulladás, így a Morton-neuroma ellen is. Eredmény általában hat vagy több kezelés után várható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.