Fájdalom enyhítése

Végbéltájéki tályog és sipoly

Tünetek

  • Tályog: heveny, fájdalmas végbéltáji duzzanat és gyulladás.
  • Sipoly: nagyon fájdalmas, visszatérő végbéltájéki tályog. Időszakos vagy állandó váladékozás a végbélből vagy a bőrből.

Veszélyeztetett csoportok

A végbéltájéki tályog – fájdalmas, gennyel teli zsák – általában nyálkahártya-repedés – vagy fekély helyén alakul ki. Gyakori a homoszexuális férfiak (ratyik) és azok körében, akik análisan közösülnek.

A végbélsipoly a tályog szövődménye. Ez egy csőszerű összeköttetés a végbél és a szomszédos szervek, például a bőr vagy nőknél a hüvely között. Néhány esetben a sipoly veleszületett elváltozás eredménye. Kialakulására hajlamosít a Crohn-betegség, a divertikulózis és a daganat.

Kialakulása

A végbéltájéki tályog, amely a nyálkahártya bakteriális gyulladásaként kezdődik, ahogy nő, egyre fájdalmasabbá válik. A felszínes tályog közvetlenül a bőr alatt alakul ki, és mint egy furunkulus, rendszerint elgennyed és kifakad. A mély tályog esetében kicsi annak a valószínűsége, hogy kifakad, inkább súlyos, az alhasba sugárzó fájdalmat okoz. Előfordulhat láz is. A végbéltájéki sipoly gyakran tályogból alakul ki, és kivezeti a gennyet a tályogból.

Figyelem! A végbéltájéki tályogokból gyakran sipolyok alakulnak ki. Ezért fokozottan kell figyelni bármilyen rendellenes váladékozásra, például ha székletszerű anyag távozik a hüvelyen keresztül.

Mit tegyünk?

A kisebb tályogokra meleg pakolást kell felhelyezni, hogy kifakadjanak és kiürüljenek. Ne próbáljuk meg azonban kirepeszteni vagy felszúrni őket. Ez ugyanis a fertőzés szétterjedését válthatja ki. Nagy tályog kialakulása vagy sipoly gyanúja esetén keressünk fel minél előbb orvost.

Kezelés

Végbél-sipolyA végbéltájéki sipoly olyan járat, amely jellegzetesen a végbél, a végbélnyílás és a bőr főzött helyezkedik el.

A tályogokat orvos tárja fel, és tisztítja ki. Antibiotikumot ír fel a kórokozók elpusztítására. A sipolyokat műtéti úton el kell távolítani, vagy a rendellenes összeköttetést fel kell tárni. Az operációt helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. Emellett antibiotikumot is rendelnek.

Megelőzés

Az anális közösülés miatt kialakult tályog megelőzésére tartózkodjunk ettől a típusú szexuális viselkedési módtól, vagy legalább használjunk megfelelően síkosított gumi óvszert. A Crohn-betegség, a divertikulózis és az egyéb bélrendszeri betegségek okozta tályogot e betegségek hatékony kezelésével lehet megelőzni.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A külsőleg alkalmazott aloe vera enyhe fertőtlenítő hatása révén hasznos lehet a felszínesen elhelyezkedő végbéltájéki tályogok gyógyításában.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.