Fittség

A test mint „táplálkozási tanácsadónk”

Az úgynevezett fejlett világban élőkről elmondhatjuk, hogy legtöbbjük egyszerre túltáplált, alultáplált és rosszul táplált. Túl sokat fogyasztunk a kalóriadús, felesleges ételekből, amire a kevés testmozgás miatt nem lenne szükségünk, és túl keveset abból, amire szükségünk van: vitaminokból, ásványi anyagokból és enzimekből. Ráadásul, amit eszünk, mind feldolgozott termék, konzervált, azaz nem természetes. És ami a leglényegesebb: nem friss.

Valóban csak gyógyszert eszünk?

Minden egyes étkezéssel erős gyógyszert veszünk magunkhoz, mely az azt követő négy-hat órában jó, rossz vagy semleges hatást gyakorol szervezetünkre és hangulatunkra. Épp ezért ételeinknek lehetőleg frisseknek és természeteseknek kell lenniük.Gyógyszerek

A legtöbb betegség a tányérnál kezdődik. A friss, természetes élelmiszer fogyasztásának hiánya az egészség elvesztésének és a korai öregedésnek egyik fő oka. Csak a természetes táplálék biztosítja számunkra a létfontosságú anyagokat.

A táplálkozást illetően három szintet különböztetünk meg:

  1. A helyes fizikai táplálék: ne együk soha többé helytelen időpontban, helytelen tudatban a helytelen táplálékokat, és ne együnk kapkodva.
  2. A helyes pszichikai táplálék: mindenekelőtt semmi stressz, ne dühöngjünk, ne legyünk haragosak, ne hergeljük magunkat, hanem oldjuk fel félelmeinket és bűntudatunkat, derűsen és nyugodtan éljük életünket.
  3. A helyes szellemi táplálék: gondolkodjunk, beszéljünk és cselekedjünk valóban pozitívan, jó könyveket olvassunk, jó műsorokat, filmeket, színdarabokat nézzünk. Egyszóval: éljünk valóban öntudatosan és önérzetesen.

Sajnos egyre több élelmiszert kezelnek besugárzással, ami sokféle elváltozást idéz elő, és növeli a szabad gyökök számát. Csak az igazi élelmiszerek éltetnek, a táplálékok csak jóllakatnak, az élvezeti cikkek pedig csak ínyünknek kedveznek.

Mit eszünk valójában?

Testünk 98 százaléka – beleértve a DNS-einket – egy év alatt teljes mértékben megújul, mégpedig azokból az építőanyagokból, amelyeket szervezetünk rendelkezésére bocsátunk. Táplálékunk minősége, azaz frissessége, természetessége, energetikai kvalitása határozza meg, hogy az új sejtek milyen teljesítményt nyújtanak majd, mennyire lesznek ellenállóak a betegségekkel szemben. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, a halálba esszük magunkat. Évente új testet kapunk, ki-ki maga befolyásolhatja, hogy az milyen legyen.Gofri, tömd a pofádba!

A táplálkozással összefüggő civilizációs megbetegedések közé tartozik mindenekelőtt valamennyi anyagcsere-betegség, így a túlsúly, a cukorbetegség, a májproblémák, az epe- és vesekő, a köszvény stb. De idetartoznak a mozgásszervi betegségek is, mint pl. a reuma, az ízületi gyulladás, a nem gyulladásos ízületi betegségek, a gerinces porckorong sérülések, de a fogszuvasodás és a fogínygyulladás is, nemkülönben a szív- és érrendszeri megbetegedések: az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés és a trombózis, de idesorolhatjuk az allergiák legtöbb típusát is.

Ugyancsak a hiányos vagy helytelen táplálkozásban rejlik az oka egyes rákbetegségeknek, elsősorban a vastagbélráknak, a fertőzésekkel szembeni nem kielégítő ellenálló képességnek, azaz a rendszeresen visszatérő megfázásos és gyulladásos megbetegedéseknek, pl. a vesemedence-gyulladásnak vagy a hólyaghurutnak.

Étkezés, mint örömforrás!

Tartsuk szem előtt, hogy önmagunknak ártunk azzal, ha túl sokszor ürítjük poharunkat valaki másnak az egészségére!

Dinnye testünk jó barátja!

A test megtisztításának kiváló eszköze a friss görögdinnye fogyasztása. Egyetlen tisztítókúra sem lehet finomabb ennél. Vizsgáljuk meg, mennyi zöldség és gyümölcs szerepel étrendünkben. Az ideális az lenne, ha naponta 5-7 adagot fogyasztanánk ezekből. Jómagam az első adagot a reggelihez fogyasztom el. Ideális, ha reggelinket gyümölccsel egészítjük ki, mert így hozzájutunk a másodlagos növényi anyagokhoz is.Görögdinnye

Nagyon jó reggelire a csírával kevert friss rozspehely, ez nemcsak egészséges, de erőt is ad. Azonban bármelyik étkezésről legyen is szó, a legfontosabb, hogy sovány ételeket együnk, és bánjunk csínján a sóval és a cukorral.

Hamarabb megöregszem, ha kevés telítetlen zsírsavat eszem?

A tudatos étkezés segítségével az öregedés az élet különösen szép szakasza lehet. S leginkább akkor, ha ehhez öröm és nevetés is társul. Ha valaki gyakran érez heves vágyat édesség iránt, az a vitaminhiány megnyilvánulása, ami édesség fogyasztásával nem orvosolható.

A korai öregedés egy további oka lehet, ha a szervezet nem jut elegendő telítetlen zsírsavhoz. A telítetlen zsírsavak ugyanis a sejtfal nélkülözhetetlen építőelemei, de hasonlóképpen nélkülözhetetlenek a hormonok és az enzimek szintéziséhez is. Különösen kedvező hatása van az élet meghosszabbítása érdekében a halzsíroknak, mivel ezek segítségével az erek tovább megőrzik rugalmasságukat. Az ómega-3-zsírsavak a hosszú, egészséges élet elengedhetetlen kellékei.Egészséges halszelet

Aki szeretne egészségben megöregedni, dobja ki azonnal a mikrohullámú sütőt a konyhából, mert a rövidhullámú sugárzás megváltoztatja élelmiszereink molekuláris struktúráját. A tartósító eljárások közül a mélyhűtés károsítja legkevésbé az élelmiszerek fontos összetevőit.

Azok vagyunk, amit megeszünk, s amit abból hasznosítunk. Ez azonban nem működik, ha a bélrendszerünk nem egészséges. Immunrendszerünk nagy része a belekben található. Időskorban ezért elengedhetetlen, hogy évente kétszer végezzünk béltisztítást.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.