Magasvérnyomás kezelése

A vér elzsírosodásának okai és tünetei

Végül, de nem utolsósorban fontos kockázati tényező a vér elzsírosodása. Az érelme­szesedés folyamatában fontos lépés a különböző zsírnemű anyagok, elsősorban a koleszterin lerakódása az érfalban. A hiperkoleszterinémia vagyis a vérsavó koleszterintartalmának növekedése elősegíti a zsiradékok és más anyagok, végül a mész lerakódását az erek falában, aminek súlyos következményeit már ismertettük.

A kolesz­terin mellett más zsírszerű anyagok (lipidek) is felhalmozódhatnak a vérben, ilyenkor beszélünk hiperlipidémiáról. A koleszterin mel­lett a másik fontos lipid a triglicerid, melynek felszaporodása a hipertrigliceridémia nem annyira az érrendszert, mint a májat ká­rosítja (ún. Zsírmáj). A kétféle zsiradék felszaporodása egymással is gyakran kombinálódik.

Az elzsírosodás okai

A vér elzsírosodása legtöbbször elhízásnak, cukorbetegségnek, esetleg más anyagcsere-betegségnek a következménye. Van azonban öröklődő hiperlipidémia is, amikor néha rendkívül magas vérkoleszterin- vagy -trigliceridszinteket mérünk, az ilyen betegek már fiatalon súlyos érelmeszesedést, illetve májkárosodást szenved­hetnek, és nem ritka, hogy húsz-egynéhány éves korban már szívin­farktust kapnak.

Az ilyen  családi  hiperlipidémiában szenvedő betegeket általában zsírcsökkentő gyógyszerekkel is kezelni kell, míg valamely betegség következtében kialakuló vérzsírosodás keze­lésének legfőbb eszköze a diéta, hiszen ezzel az alapbetegséget (el­hízás, cukorbetegség stb.) is kedvezően tudjuk befolyásolni.

Koleszterinszint csökkentése

A ko­leszterinszint emelkedését elsősorban az állati eredetű zsiradékok (disznózsír, tejszín, zsíros tej, vaj) csökkent bevitelével lehet ellen­súlyozni, ha ezeket növényi olajok fogyasztásával pótoljuk, különö­sen kedvezően lehet befolyásolni a hiperkoleszterinémiát.

A trigliceridek a szervezetben viszont főleg a szénhidrátokból képződnek, ezért elsősorban a cukorfogyasztást kell korlátozni. Mindezekről a kérdésekről a későbbiekben még részletesen lesz szó, amikor a ma­gas vérnyomásos beteg étkezésével kapcsolatban adunk tanácsokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.