Fittség

Ön valóban annyi idős, amennyinek mondja magát?

Valóban számít a kor?

Az ember annyi idős, amennyinek érzi magát. Ha valaki jól érzi magát a bőrében, annak számára az életkor valamilyen elvont fogalom, nem több, mint egy adat a személyi igazolványában. Ha valaki tudatosan éli az életét, az az évek múlásával akár még fiatalodhat is, legalábbis biológiai értelemben. A végső döntés beállítottságunktól függ, mert a megélt valóság annak függvénye, hogy hogyan érezzük magunkat.

Születésnapunkon általában megkérdezik: „Hány éves lettél is most?” És önkéntelenül elfogadjuk, hogy az évek múlásával valóban elkerülhetetlenül öregebbek lettünk, csupán attól, hogy az idő múlik. Testünk azonban nem lesz minden eltelt évvel öregebb, minthogy – kevés kivételtől eltekintve – csaknem minden sejtünk egy éven belül megújul.

Tehát akárhogy vesszük is, minden évben új meg új szervezettel rendelkezünk. Épp ezért az öregedés nem annyira fiziológiai, mint inkább kibernetikai kérdés. Az identitás kérdése: ki a lakója ennek a testnek? Ha a tudat fiatal, a test is pontosan ezt fogja visszatükrözni.oregseg-noo

Tudatosítsuk magunkban minden este elalvás előtt: „Valódi lényemnél fogva kortalan tudattal rendelkezem. Bár megszülettem, nem lehetek sem beteg, sem öreg, LÉTEZEM.”

Higgyük el, hogy fiatalok vagyunk!

Ne vágjunk neki egyetlen napnak se úgy, hogy ezt ne tudatosítsuk magunkban. Ehhez nem elég, hogy ezt végiggondoljuk, elengedhetetlen, hogy érezzük is, s önmagunk valóságaként éljük meg. Akkor életkorunk valóban csak száraz adat lesz igazolványunkban, s nem lesz semmiféle hatása arra, amit megélünk.

A fiatalos megjelenés kétségtelenül örömteli dolog, igazán azonban az számít, hogy milyen fiatalnak érezzük magunkat. Képzeljük magunk elé, mennyivel éreztük magunkat fiatalabbnak és életerősnek tíz évvel korábban, és éljük meg ezt az érzést mai valóságként. Ily módon képesek lehetünk arra, hogy magunk döntsünk jövőnk felől.

Ez a meggyőződés, amelyet nap mint nap megerősítünk, üzenetként eljut szervezetünk valamennyi sejtjéhez, amitől minden egyes sejt is fiatalabbnak érzi magát. Ezt egészségként, vitalitásként, életkedvként éljük meg. Fejlesszük ki szellemi ellenállásunkat azzal a hiedelemmel szemben, hogy az idő múlása szükségszerűen öregít.

A fiatalság és az öregség csak egy pillanatnyi állapot?

Senki sem attól öregszik meg, hogy megélt bizonyos életkort. A fiatalság valójában szellemi állapot. Hány évesek is vagyunk valójában, ha gyakorlatilag valamennyi sejtünk kicserélődött az eltelt évben?

Életmód kérdése, hogy születési évünktől függetlenül fiatalok maradjunk, módszer, amely lehetővé teszi, hogy fiatalok maradjunk, miközben öregszünk. Az, hogy az évek múlásával szükségszerűen öregszünk, rossz hagyományos beidegződés, koncepció, melyet kitörölhetünk tudatunkból. Azok a változások, amelyeket az öregedésnek tulajdonítunk, valójában saját gondatlanságunk következményei, nemkülönben annak, hogy nem vagyunk tisztában az élet törvényszerűségeivel – ám ezen bármikor változtathatunk.

A döbbenetes felfedezés az, hogy az öregség legtöbb kísérőjelensége sem nem természetes, sem nem szükségszerű, hanem elkerülhető és visszafordítható. Nagyon kevesen halnak meg végelgyengülésben, a legtöbben valamilyen betegség következtében. A betegségek azonban elkerülhetők, illetve gyógyíthatók. Valójában helytelen, természetellenes életmódunk következtében halunk meg.

Az örök ifjúság titka

A válasz, a szellemi tartás. Ebben az összefüggésben a legfontosabb egészségi tényező az önkép. A folyamatosan megújuló sejtek ugyanis tudatunktól mindent meghatározó lenyomatot kapnak. Ha öregnek érzem magam, úgy a fiatal sejtek is ezt a lenyomatot veszik fel, így egy öregebb és öregedőbb test sejtjeivé válnak.Öregek örülnek

Ha azonban tudatomban fiatalnak érzem magam, akkor az új sejtek ennek lenyomatát tükrözik, s úgy magam is fiatalként élek egy folyamatosan megújuló és megifjodó testben. Ha szeretnénk feltartóztatni szervezetünk öregedését, akkor mindhárom aspektust meg kell változtatni, nevezetesen a fizikait, a lelkit és a szellemit. Csak ezek harmonikus összessége tarthat bennünket fiatalon.

Teremtsünk olyan életkörülményeket magunknak, melyek biztosítják egészségünket, hogy életünk ne váljék lassú öngyilkossággá. Élvezzük az életet, és döntsük el, hogy sokáig kívánunk élni. Ehhez valamilyen meggyőző megalapozottságra van szükségünk. Találjunk valamit, ami valóban értékessé teszi életünket.

Elegendő az, ha nem vagyunk betegek?

Az egészség sokkal több, mint a betegség puszta hiánya. A valódi egészség vitalitás és életkedv minden életkorban. De ha újra meg újra csak félig végezzük el teendőinket, végül nem marad hely a kompromisszumok számára.

Ha testünk jelzést küld, annak mindig megvan az alapja. Ezzel visszajelzést ad valamiről, amit tettünk, vagy éppenséggel arról, amit elmulasztottunk, s ezzel az üzenettel jelzi, hogy segítségre szorul.

A new-aging azt is jelenti, hogy tanuljuk meg megérteni testünk üzenetét, a tünetek nyelvezetét, hogy mindig tisztában lehessünk azzal, milyen segítségre van szüksége testünknek.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.