Fittség

A fiatalság forrása tudat – képzeljük magunkat fiatalnak!

Mi magunk dönthetünk életkorunkról

Senkinek nem keli öregnek látszania, magát öregnek éreznie, öregesen viselkednie, hacsak ő maga így nem dönt. Az ember szellemi, lelki és fizikai öregedésének szemmel látható jelei az adott személy többnyire öntudatlan mentális, pszichikai és fizikai döntéseinek következménye. Látjuk, hogy a környezetünkben élők hogyan öregszenek, ezt elkerülhetetlen folyamatnak fogadjuk el, s úgy döntünk, nekünk sincs más választásunk, az évek múlásával megöregszünk.Öreg férfi

Tudományosan semmiféle alapja nincs annak, hogy elfogadjuk, a remegő kéz, a bizonytalan járás és a korlátozott szellemi képesség elkerülhetetlen velejárója egy bizonyos életkornak. E tünetek oka a szellemi és fizikai tétlenség, nem pedig az adott életkor.

Csak kevesen ismerik fel, hogy életünk menetét nézetrendszerünk határozza meg, gondolatrendszerünkkel pedig mi magunk rendelkezünk, s azt bármikor befolyásolhatjuk. Vannak természetesen más tényezők is, melyek életünket befolyásolják, mint például a stressz, a harag, a túlterheltség, egy nem a kedvünkre való munkakör vagy éppenséggel egy diszharmonikus kapcsolat. Végső soron azonban ezek a körülmények is belső meggyőződésünk következményei.

Véleményünk alapján ítélnek meg minket?

Hiszen magatartásunk abból fakad, ahogyan vélekedünk. Szokásaink gondolatrendszerünkből alakulnak ki. Ha szeretnénk megváltoztatni valamit, a titkos recept: állhatatosság, kitartás.

A gondolkodási és viselkedési minták olyan automatikusak, akár egy program. Ezeket általában nem ellenőrizzük és helyesbítjük, hacsak nem teljesen tudatosan tesszük ezt. Akkor viszont rájöhetünk, hogy viselkedési formáink egy része felett eljárt az idő, s csak zavarják mai életünket. Ám bármikor új, óhajtott szokásokat vehetünk fel.

Fontos a megfelelő hozzáállás!

Megvan a lehetőségünk arra, hogy egy tényleges életkorát tekintve nyolcvanéves ember biológiailag ötven-, szellemileg talán akár harmincéves is legyen. Ez nagymértékben függ attól, hogy miképpen állunk hozzá az öregedési folyamathoz.

Sokan vannak, akik szeretnének sokáig élni, ám félnek az öregségtől. Holott megkaphatjuk a hosszú életet anélkül is, hogy megöregednénk, ha biztosítjuk magunk számára azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy egészségesek és fiatalosak maradjunk, és gondoskodunk arról, hogy életünk ne vigyen időnek előtt a sírba bennünket.

Szokásaink öregítenek bennünket?

Készítsünk egyszer listát életmódunkról, s utána értékeljük: szokásaink közül melyek rövidítik, s melyek hosszabbíthatják meg életünket. Utána alakítsuk ki megfelelő szokásainkat.

A betegség valójában üzenet, legtöbben azonban ezt sorscsapásnak, a véletlennek, a természet szeszélyének tulajdonítják, amely egyeseket elér, másokat elkerül, nem pedig szervezetünk kedves figyelmeztetésének arra, hogy a tudatunkban, s ezáltal magatartásunkban zavar keletkezett. Valójában az élet a legjobb tanítómester, mert mindenkit tanít. Vagy a felismerés és belátás csodás útján, vagy a szenvedés „szokásos” módján.

Sokan vannak, akik testüket felhúzható játékszernek tekintik, amelytől az életkor növekedésével egyre kevesebbet várhatnak. S mivel egyre kevesebbet várnak, kevesebb is történik, s mivel éppen ezt élik meg, úgy vélik, ez elkerülhetetlen folyamat.

Valójában azonban nem a test hagy cserben bennünket, hanem mi hagyjuk cserben testünket.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.