Tudatos étkezés

Miért éhezik a gyomor? Ismerd meg hogyan tudod legyőzni!

Milyen jeleket ad a gyomrunk, amikor éhesek vagyunk?

Egyeseknek az éhség üres érzés a has tájékán, betöltésért kiáltó űr. Mások összehúzódást tapasztalnak, mintha a gyomor próbálná összezúzni azt az ételt, amely nincs is benne. Az összehúzódás és az elernyedés perisztaltikának nevezett hullámai valóban áthaladnak gyomrunk simaizmain. Nem sokan jellemzik kellemesnek ezt az érzést.

Mindenkinél máshogy jelez a gyomor, amikor éhes.
Mindenkinél máshogy jelez a gyomor, amikor éhes.

Evolúciós szempontból jó, hogy kellemetlennek tapasztaljuk a mardosó éhséget. Ha nem így lenne, talán éhen halnánk. Mivel ezek az érzetek kínzóak, gyötrő sürgetést érzünk, hogy tegyünk ellenük valamit. Az éhséget gyakran marcangolónak is nevezik, mely olyan, mintha egy állat enné a belsőnket: addig korog, morog és panaszkodik, amíg ételt nem küldünk le a nyelőcsövünkön, hogy kiengeszteljük.

Valóban a gyomor mondja meg, mikor vagyunk éhesek?

Ennek ellenére nem helytálló az az elképzelés, hogy a gyomor mondja meg nekünk, mikor kell megetetnünk. Valójában mi mondjuk meg neki, mikor legyen éhes, éspedig az étkezési szokásaink révén. Ha napi háromszor étkezünk szabályos időközönként, akkor a gyomrunkat arra kondicionáljuk, hogy ételt várjon el azokban az időpontokban. Korogni kezd, ha nem tápláljuk az általunk megszabott napirend szerint. Ha más időzónába utazunk, a gyomrunk megtanulja, hogy az új időnek megfelelően jelezze éhségét. Azok az emberek, akik soha nem esznek reggelit, nem éreznek mardosó éhséget kora reggelenként – ellentétben azokkal, akik esznek.

 Az éhség mulandó

Ha több mint három napig böjtölünk, a mardosó éhség és a gyomor korgása eltűnik. A hasunk lapos és nyugodt lesz, s kellemesen fogja érezni magát. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a gyomor éhsége nem állandó, szilárd, jellemzője az életünknek, s hogy nem feltétlenül kell engedelmeskednünk sürgetésének. Alapvetőbb és fontosabb, hogy megtanuljuk érezni a testünk éhségét.

 Az éhség tekintetében meg kell találnunk a középutat.
Az éhség tekintetében meg kell találnunk a középutat.

 Figyeljük testünk jelzéseit!

Másfelől viszont akkor is bajba kerülünk, ha semmibe vesszük az éhség érzeteit. Az éhség tekintetében meg kell találnunk a középutat, ami azt jelenti, hogy tudatában kell lennünk az éhség jeleinek az egész testünkben, nem pedig csak az éhség gyomortól eredő jelzéseinek, hiszen a gyomrunk mindennap ugyanabban az időpontban kér enni. Ez azt jelenti, hogy ne dúljon fel bennünket, ha korog a gyomrunk, de nem tudunk azonnal enni, vagy kevesebbel kell beérnünk. Emellett azt is jelenti, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a testünk jelzését, amikor azt mondja nekünk, hogy minőségi üzemanyagra van szüksége.

Fontos az alvás!
Fontos az alvás!

 Két területen merülhet fel zavar a gyomor éhségének jelzéseit tekintve

Gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD) az orvosi neve annak, amit a legtöbb ember gyomorégésnek nevez. Olyan rendellenesség ez, melynek során a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe, és ott irritációt okoz. Akkor jelentkezhet, ha nyomást gyakorolunk a gyomorra, vagy fejjel lefelé fordulunk rögtön étkezés után. (Vagyis ne végezzünk felüléseket vagy fejenállást vacsora után.) Bizonyos ételek szintén kiválthatják a nyelőcsőben fellépő fájdalmat, különösen a fűszeres ételek és a koffein.

Ha az emberek a GERD tüneteit tapasztalják, és tévesen éhségnek gondolják, akkor gyakran még többet esznek abban a hitben, hogy ezzel enyhítik a fájdalmat. Pedig többnyire épp az ellenkezőjét érik el: még több gyomorsav termelődik, és a túlzottan megtöltött gyomor nyomásának hatására még több gyomorsav áramlik vissza, ami csak súlyosbítja a tüneteket. Ezzel sajnálatos körforgás veszi kezdetét: kellemetlen közérzet, evés, még kellemetlenebb köz érzett, még több evés.

Hasonló zavar jelentkezhet a szorongással kapcsolatban is, amely gyakran úgy nyilvánul meg, hogy korog vagy összeszorul a gyomrunk. Ha a szorongást összetévesztjük a gyomor éhségével, akkor könnyen megeshet, hogy enni kezdünk, így próbálva megszüntetni a gyomor korgását vagy mardosó érzését. Sajnos azonban az evés ilyenkor nem használ, sőt újabb ördögi kör kezdete lehet: amikor aggódunk valami miatt, gyomrunk feszültséget jelez, amit mi tévesen éhségnek értelmezünk, és enni kezdünk.

Ezután még inkább nyugtalanok leszünk, mivel nem is volt igazán szükségünk arra, amit megettünk, és a gyomrunk még hevesebben reagál. Újra eszünk hát, azt gondolva, hogy ezzel majd segítünk, de csak tovább tápláljuk a bűntudatunkat és a szégyenérzetünket, fokozzuk érzelmi diszkomfortunkat, s ekképpen

Megfelelő ételt együnk!
Megfelelő ételt együnk!

 Gyomrunk éhségének csillapítása Mi elégíti ki a gyomor éhségét? A megfelelő mennyiségű és fajta étel.

Amikor megnyitjuk az éberségünket arra, hogy megvizsgáljuk, mikor érzi magát a gyomrunk a legkönnyebben, mit találunk? Én például azt tapasztalom, hogy a gyomrom szereti végezni a maga dolgát. Nem kedveli azt az érzést, hogy tele van, mint a duda. A gyomor nem képes jól működni, ha túlzottan megtöltöttük. Bár a szám talán élvezné, ha az idő nagy részében tele lenne, a gyomrom más véleményen van. Azt szereti, ha kényelmesen tele van, körülbelül kétharmadáig. De azt is kedveli, ha üres és pihenhet.

Amikor leülünk enni, szánjunk néhány másodpercet arra, hogy felmérjük a gyomor éhségét egy nullától tízig terjedő skálán (nulla: egyáltalán nem éhes, tíz: „majd éhen hal”).

Jó ötlet: Miután elfogyasztottuk az ételünk felét, álljunk meg, és újra szánjunk néhány másodpercet arra, hogy felmérjük a gyomor éhségét.

Az étkezés végén ismét becsüljük meg ezt. A gyomor éhségének kielégítéséhez az szükséges, hogy éppen elegendő étellel lássuk el a gyomrunkat, majd hagyjuk, hadd végezze a munkáját, és végül hadd pihenjen. Evés közben időnként meg kellene állnunk, hogy megfigyeljük a gyomrunkat, és felismerjük, mikor van kényelmesen tele.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.