Fogyás és egészség

Fogyókúrák és diéták, előnyök és hátrányok

Formula étrend

Lényege, hogy gyárilag készítenek elő kívánt mennyiségű és tápanyagtartalmú koncentrátumokat por vagy folyadék formájában, megfelelő vitamin- és ásványianyag-tartalommal. Egyhangúsága, a természe­tes ízek hiánya miatt inkább csak rövid távú kúrára alkalmas.

A nyugati országokban többféle hasonló készít­mény kapható, pl. Ausztriában a Dr. Kousa-FORSANA készítmények. Lezárt zacskóban különböző ízesí­tésű (gomba, ananász, eper, zeller, paradicsom) porok kaphatók, melyek egy csésze hideg vagy meleg vízben feloldva fogyaszthatók; kalóriatartalmuk 200 körül van, napi ötször fogyasztva kb. 1000 kalóriás fogyókú­rának felelnek meg.

Van ebben a sorozatban olyan, mely rostdús anyagokból, búzacsírából, szójából ké­szült, de van olyan sorozat is, melyet joghurtként, vagy olyan, amit melegen tányérból, levesként lehet fo­gyasztani. Hasonlóan lehet kapni légmentesen lezárt csomagolásban különböző kalóriaszegény teleket is a pontos összetétel és kalóriatartalom feltüntetésével, pl. minden étel 300 kalória (pl. szegedi gulyás), s a fogyasztó válogatja össze, hány kalóriát akar gyorsan tálalhatóan és ízletesen elfogyasztani. Nem olcsóak.

Felező diéta (FDH)

A táplálkozás addigi összeté­telének változtatása nélkül egyszerűen mindenből a korábbinak a felét kell enni. Fogyás várható, de éhségérzet is.

Hinta diéta

Három napig szénhidrátdús, öt napig zsírdús étrend, és így tovább. Azt tapasztalták, hogy a szénhidrátos napokon hízás, zsír és fehérje napokon csökkenő étvágy és fogyás következik be, a végered­mény változatos koszt mellett lépcsőzetes fogyás.

Monoton étrend

Lényege, hogy egy napon csak egy vagy kétféle ételt engedélyez, de minden nap mást. Hazánkban Góth és munkatársai a következőt alkal­mazták 10 napon át: 1. 1/2 kg túró, 2. 1 kg alma, 3. 15 dkg kétszersült, tea, 4. 1/2 kg sajt, 5. 1/2 kg virsli, 6. 30 dkg hús főzelékkel, 7. 40 dkg párizsi, 8. 8 dl joghurt, 9. 3/4 kg burgonya, 10. 8 db tojás. Zöldpap­rikával, retekkel, paradicsommal kiegészíthető. A napi kalóriafogyasztás 300-1300 között váltakozik.

HCG diéta

30 évvel ezelőtt Rómában dr. Simeons fogyókúrázó terhes asszonyoknál azt tapasztalta, hogy azok éppen onnan fogynak, ahonnan szeretnének, nevezetesen a combról, csípőről és felkarról. Magyará­zatul a gonadotropin hormon fokozott termelését találta. Ilyen hormont tartalmazó injekciókat adott aztán diéta mellett nem terhes, elhízott nőknek, sőt férfiaknak is, hasonló eredménnyel

Az eljárás napja­inkban főleg az NSZK-ban divatos, a mi diétánkhoz hasonló 500 kalória mellé adják naponta az injekció­kat. Beszámolóik szerint 20 napos kúra alatt átlagosan 8,5 kg-ot fogynak, zömmel a kritikus helyekről. A tudományos utánvizsgálatok a HCG injekció speci­ális hatását nem támasztották alá.

Mayo klinika diétája

A világhírű Mayo klinika a Hollywood diétát fejlesztette tovább. Fehérjedús, rela­tíve zsír és szénhidrátszegény, szakszerű, hatásos, hosszú távra is alkalmazható fogyókúra.

Komputer diéta

Pontos kalóriaszámításon alapu­ló, fehérjedús, zsír és szénhidrátszegény; hasznos, eredményes, hosszú távú fogyókúra.

Irsigler – féle diéta

Egy bécsi anyagcsereklinikán kialakított étrend. Nemcsak testsúly, hanem vérzsír­csökkentő diéta is. Felsorolja azokat a tiltott ételeket, melyek magas koleszterin, ill. azokat, amelyek magas triglyceridszint esetén nem fogyaszthatók, és a szaba­don fogyasztható ételeket. Mindhárom ajánlás figye­lembevétele jelenti a fogyókúra receptjét. Tudományo­san igazolt.

Hazánkban is van lehetőség egyéni és csoportos, szervezett és ellenőrzött fogyókúrákra, sőt ezek száma az utóbbi években jelentősen megnőtt.

Diétás kezelés

Az elhízás szövődményeivel terhelt betegek kezelé­sében már régóta felhasználják a diétás kezelést, elsősorban anyagcsere vagy diabetes profilú érdeklő­désű klinikákon vagy kórházi osztályokon, intézetek­ben. Ugyanakkor jó néhány, szanatóriumi körülmények között szervezett, új lehe­tőség is nyílt bentlakásos fogyókúrákra, melyekre a kövérek maguk is jelentkezhetnek, és bizonyos térítés mellett orvosi ellenőrzéssel és irányítással néhány hetes turnusokban fogyókúrázhatnak

A szakszerűségre garanciát nyújt, hogy ezekben orvosok, dietetikusok működnek közre. Hasonló hasznos tevékenységet folytatnak különböző klubok, alkalmilag szervezett fogyókúrás vagy egészséges élet­módra nevelő, gyermekek és felnőttek részére szerve­zett táborok, melyek egy részében a mozgás igen hasznos szerepét is kihasználják.

Dietetikai szempont­ból néhány megoldásában vitatható elméleti megköze­lítésű, de a gyakorlat számára hasznos és fogyókúrára is alkalmas, elismerésre méltó tevékenység folyik kü­lönböző természetgyógyászati, makrobiotikus, illetve reformegyesületekben és klubokban.

Diéta vagy gépi módszerek?

Bizonyos fenntartásokkal kell fogadni az olyan reklámokat, amelyekben fogyasztószalonok vagy másként nevezett vállalkozások programjaikban diéta nélkül, rövid idő alatt óriási testsúlycsökkenést Ígér­nek, vagy azzal csábítanak ügyfeleket, hogy az ő fogyókúrájuk gépi és egyéb módszereikkel csak olyan testrészekről távolítja el a zsírszövetet (pl. csak a combokról), ahonnan az elhízottak kívánják.

Bár vannak erre is példák, de egy zsírpárnákkal fedett combizomzat elektromos ingerlése vagy mechanikus dörzsölése inkább úgy fogyaszt, hogy az érintett izomzatot mozgásra, ezáltal a szervezetet általános energialeadásra készteti, így ennek hatása az élettani szabályok szerint a szervezet egész zsírtömegéből egyenletesen valósul meg. Ugyanakkor senkit sem tanácsolnék el ilyen fogyókúrákban való részvételtől, mert a tapasztalatok szerint testsúlyuk ezzel is csök­ken, alakjuk javul, főleg ha diétás előírások mellett történik mindez.

Általában mindenfajta fogyókúra valamilyen mértékű fogyáshoz vezet, hiszen a benne részt vevők az addigi mértéktelen táplálkozásukat, mely napi 3-4 ezer kalóriát is kitett, a fogyókúra, mint akció során valamilyen módon megváltoztatják. Oda­figyelnek testsúlyukra, van valami motivációjuk a testsúlycsökkenésre, ezért kétségtelenül előnyben van­nak azokkal szemben, akik mindezzel nem törődve, kedvük és ötleteik szerint táplálkoznak, esznek, isznak, nem gondolva annak későbbi következményeire.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.