Házi gyógymódok

Nyugtalan láb szindróma: 20 nyugtató gyakorlat

Nincs társaságban, nem szól a zene, és ön nem Gene Kelly. Mégis, miköz­ben fekszik az ágyban, és szeretne elaludni, a lába csak nem nyughat, egyfoly­tában izeg-mozog, mintha táncolni akarna. Mi folyik itt? Most derül ki, hogy ön a táncszínpad csillaga lehetne, de eddig elnyomta magában a késztetést? Nagyobb a valószínűsége annak, hogy az emberek azon kb. 5 százalékához tartozik, akiknek nyugtalan láb szindrómájuk van.

Ez az állapot inkább idült kellemetlenség, mint súlyos idegrendszeri meg­betegedés tünete. Legfőbb jellemzője a láb ellenállhatatlan mozgáskényszere, amit a lábak belsejében kaparó, szorongató érzés kísér. Általában a két alsó lábszárat érinti, de a combokra, sőt, a karokra is kiter­jedhet. A két oldal nem mindig azonos mértékben érintett, mondja dr. Lawrence Z. Stern neurológia professzor.

A jelenség eredete ismeretlen. Egyes kutatók azt gyanítják, hogy a háttér­ben az agy ingerületátvivő anyagainak termelődési zavara állhat. Bármi legyen is az oka, az állapot egyáltalán nem olyan szórakoztató, mint egy táncmulatság. A következő gyakorlatok talán segítenek enyhíteni a kelle­metlenséget.

Keljen fel és sétáljon!

A szindróma általában az éjszakai nyuga­lomban tör áldozatára. A mozgáskényszernek talán legjobb gyorsan eleget ten­ni egy hálószobai sétával, javasolja dr. Ronald F. Pfeiffer, a Nebraskai Orvosi Egyetem neurológia tanszékének vezetője. Sok ember persze lábmozgatási kényszer nélkül is bajlódhat alvási prob­lémákkal. Az éjszakai sétával tehát remekül csillapítható a hirtelen jött, súlyos roham, mégis a következőket szintén érdemes kipróbálni.

Az esti lefekvés előtt sétáljon egyet!

Bizonyos esetekben ez érezhetően csökkenti az éjszakai kellemetlenséget, mondja dr. Stern. A testmozgás következtében megváltozik az agyban az ingerületátvivő anya­gok termelődése, endorfinok szabadulnak fel, melyek elősegítik a nyugodt éj­szakai pihenést.

Láb mozgatás

Ez most akkor a betegség tünete vagy a gyógymód­ja? Mindegy, a lényeg az, hogy amikor a nyugtalanság jelentkezik, mozgassa a lábfejét előre és hátra.

Változtasson a testhelyzetén!

Némelyik beteg egy bizonyos fekvési mód mellett sokkal gyakrabban szenved a tünetektől, mint másik testhelyzetben, állítja dr. Stern. Próbáljon ki többféle alvási pozíciót. Nem kerül semmibe, és sokat segíthet. Áztassa a lábát hideg vízben. Van, akinek segít, állítja dr. Pfeiffer. De vigyázzon, nehogy a „minél több, annál jobb” elvet követve a végén egy vödör jeges vízbe merítse a lábát – súlyos károsodást okozhat vele!

Orvosi segítség

Legyen lelkiismeretes: menjen orvoshoz!

Ha lábmozgatási kényszere van, nincs mitől félnie, hacsak nem attól, hogy mennyivel kevesebbet fog emiatt aludni. Mégis, amikor először érzékeli a tüneteket – a kifejezett, általában éj­jel fellépő lábpanaszokat -, forduljon orvoshoz. A lábmozgatási kényszer több súlyos betegség tünete lehet: tüdő- vagy vesebetegséget, cukorbajt, Parkinson-kórt és sok egyéb idegrendszeri problémát jelezhet. A biztonság kedvéért – no meg a saját megnyugtatása érdekében -bízza az orvosra a diagnózis felállítását.

Melegedjen fel!

Van, akinek a hideg segít, van, akinek inkább egy melegítőpárna hoz enyhülést, véli dr. Pfeiffer.

Szedjen multivitamin-tablettát!

Lehet, hogy a szindróma egyik oka a vashiányos állapot, ezt több vizsgálat adatai is alátámasztják, teszi hozzá dr. Pfeiffer. A folsavhiányról szintén azt tartják, hogy közrejátszhat a be­tegség kialakulásában. Ha felmerül a gyanú, hogy önnél is erről lehet szó, fel­tétlenül ellenőriztesse magát orvosával. Dr. Stern azt ajánlja, hogy megelőzésképpen napi egy adag multivitamin-készítményt vegyen be.

Lefekvés előtt vegyen be két aszpirint!

Az orvosok nem tudják megmagyarázni, hogy miért, de a jelek szerint az aszpirin sok beteg ese­tében csökkenti a tüneteket.

Este ne egyen sokat

A késő esti nagy vacsorák után igen fel­erősödhetnek a tünetek. „Talán a nehéz ételek emésztése közben hat valami úgy, hogy fellobbantja a betegség tüneteit” – véli dr. Stern.

Ne idegeskedjen!

Mondani persze könnyű, de azért valóban érde­mes megpróbálni. „A stressz csak ront a helyzeten” – figyelmeztet dr. Stern. Szervezze meg ügyesen a teendőit, hagyjon magának szabadidőt, lélegezzen mé­lyeket, végezzen különféle relaxációs gyakorlatokat – ezek mind-mind segíte­nek oldani vagy elkerülni a stresszt.

Pihenjen sokat!

Kimerült, fáradt állapotban a tünetek várhatóan fel­erősödnek.

A természetgyógyász közbeszól

Különféle éjszakai gyakorlatok

A lábmozgatási kényszer sokaknál hosszú éveken át visszatérő kelle­metlenséget jelenthet. Ők mindenféle rituálét kipróbálnak, sőt, maguk is ki­dolgoznak ilyeneket. Ezek között, bármilyen bizarrnak is tűnjenek, van olyan, ami használ – legalábbis az esetek egy részében.

Hogy miért vagy hogyan hatnak? Az orvosok meg sem próbálják a ta­lányt megfejteni. Ugyanakkor, mivel semmi veszéllyel sem járnak, segíteni viszont lehet, hogy segítenek, talán mégiscsak érdemes ezeket a különös ötleteket kipróbálni.

Viseljen éjjel pamutzoknit! Ezt talán télen kellene kipróbálni, ha más haszna nincs is, legalább jó meleg.

Hordjon selyemből készült pizsamát! Nagyon kellemes viselet, és ha mégis fel kellene kelnie éjszaka, hogy körbe-körbe sétálgasson a szobá­ban, legalább az öltözete elegáns.

Használjon elektromos vibrátort! Egyesek állítják, hogy ez enyhíti a tüneteket, másoknál ugyanakkor előfordulhat, hogy ront rajtuk.

Masszírozza a lábát!

„Közvetlenül az esti lefekvés előtt jótéko­nyan hathat a láb dörzsölgetése”, mondja dr. Richárd K. Olney, a Kaliforniai Egyetem neurológus docense. Az óvatos nyújtóztatás szintén segíthet.

Ne vegyen be altatót!

Rövid távon lehet, hogy segít, de a szervezet előbb-utóbb hozzászokik, és aztán már két problémával küszköd­het – a lábmozgatási kényszerrel és a gyógyszerfüggőséggel, figyelmeztet dr. Stern. Ne használja az alkoholt se nyugtatónak! Ezzel megint csak megkettőzi a bajt.

Hagyja abba a kávéivást!

De legalábbis drasztikusan csökkent­se a koffeinfogyasztását. Egyes vizsgálatok szerint bizonyos esetekben határo­zott javulás következett be koffeinmegvonás hatására, állítja dr. Pfeiffer.

Hagyja abba a dohányzást!

Egy 70 éves kanadai asszony, aki erős dohányos volt, és hosszú ideje szenvedett a nyugtalan lábtól, abbahagyta a dohányzást, és már egy hónap múlva azt tapasztalta, hogy jelentő­sen enyhültek a tünetei. Négy hónappal később pedig már teljesen tünetmen­tes volt.

A hideg ártalmas lehet

Több vizsgálat alapján is összefüggést feltételeznek a hosszú ideig a hidegben való tartózkodás és a nyugtalan láb szindróma kialakulása között.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.