Fogyás és jó fizikai állapot

A stressz hatása a testsúlyra

Sokan úgy vélhetik, hogy a stressz nem is olyan ártalmas dolog, hiszen mindenkinek tele van az élete stresszel, ez az élet normális velejárója. Mindjárt nem tűnik azonban annyira ártalmatlannak, ha meggondoljuk, hogy a tartós vagy nagymértékű stressz vérnyomás-emelkedést okozhat és károsíthatja az immunrendszert. A krónikus stressznek a testsúlyra gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Hozzájárul a stressz a hízáshoz?

IGEN A krónikus stressztől egyre nagyobbra nő az ember pocakja, míg az akut stressz súlycsökkenést okoz, leg­alábbis egyeseknél.

Stressz hatására a szervezet ún. stresszhormonokat termel: adrenalint, amely felpörget, és kortizolt, amelynek számos hatása közül az egyik az, hogy hizlal. A kortizol jelentősen növeli az étvágyat. Ez részben annak köszönhető, hogy a stresszes emberek gyakran ke­resik föl a hűtőszekrényt vagy markolnak bele a cukorkás-dobozba.

Egyesek jobban tudják kezel­ni a stresszt, mint mások, az ő szervezetük kevesebb kortizolt termel.

Kutatási eredmények! Az angliai Leeds egye­temén végzett kutatások során megállapították, hogy azok, akiknek a szervezetében stressz hatására több kortizol terme­lődik, többet esznek. Ez lehet az egyik magyarázat arra, hogy egyesek híznak, ha nyo­más alatt vannak, mások nem.

A tartósan magas kortizol szint hatására több zsírsejt ra­kódik le a hastájon, ami a leg­rosszabb fajta elhízáshoz vezet (szoros összefüggés van a de­réktáji zsír és a szív- és érrend­szeri betegségek, valamint az inzulinrezisztencia között).

Kutatási eredmények! Ausztrál kutatók magas zsír-és cukortartalmú tápon tartot­tak stressznek kitett és nem stresszek egereket. A stresszes csoport kétszer akkorára hí­zott, mint a másik; az egerek nagy pocakot növesztettek, és különböző betegségek alakul­tak ki bennük, többek között magas vérnyomás, cukorbeteg­ség előtti állapot, és magas volt a koleszterinszintjük is.

Az ál­latok vérében erősen megemel­kedett az Y-neuropeptid szint­je. Ez a stressz mellett képződő molekula serkenti a zsírsejtek receptorait – válaszul a sejtek megnőnek, és a számuk meg­szaporodik. A stressznek min­den jel szerint az emberekre is hasonló hatása van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.