Fogyókúra tudástár

A zsírfelszívódás gátlása orlisztáttal

Az orlisztát a szibutramintól eltérő hatásmechanizmusú szer, nem központilag hat, hanem a bélben a táplálékkal elfo­gyasztott zsírok felszívódását gátolja, így azok 30%-a ki­ürül a széklettel.

Elvileg diéta nélkül is fogyaszt, de zsírszegény diéta nél­kül nem használható, mert a zsíros étkezés mellett, a szék­lettel távozó zsírok jelentős mellékhatásokat (olajos széklet, székelési ingerek, híg vagy kontroll nélkül távozó széklet) okozhatnak. Ezek az esetek nem kis százalékában elő­forduló mellékhatások rákényszeríthetik a beteget a diéta megtartására, de időnként a kezelés felfüggesztését is okoz­hatják.

Hogyan működik?

Miután az orlisztát gyakorlatilag nem szívódik fel, ezért központi idegrendszeri mellékhatásai nincsenek. Az orlisztáttal is történtek hosszabb időtartamú (egy évet meghaladó) vizsgálatok, melyek 8-10 kg tartósan fennmaradó testsúly­csökkenéssel és a zsírfelszívódás csökkentéséből követ­kező koleszterin-szint csökkenéssel, a vércukorszintre kifej­tett kedvező hatással jártak, mely eredmények részben a testsúlycsökkenéssel magyarázhatók.

Az Egyesült Államokban 2 éve sikeresen forgalmaznak egy fél dózisú orlisztát készítményt, mely 2009-ben hazánk­ban is recept nélküli gyógyszerként kapható, melynek tulaj­donságai hasonlóak a receptköteleshez, de kevesebb mel­lékhatással számolhatunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.