Fogyókúra tudástár

Fogyás szibutraminnal? Mennyire veszélyes?

A telítettségérzést fokozó szibutramin

A szibutramin többek között az agy szerotonin-szintjét befolyásolja, drasztikus módosulás nél­kül. Hatására növekszik a telítettségérzés, melyet az étkezés közben már hamar észlelhetünk, emellett kimutattak egy mérsékelt termogenezist, azaz belső hőenergiatermelést-fokozó hatását is, mely önmagában is növelheti az energia­leadást. A szervezet így nem áll át raktározó funkcióra.

Fogyási eredmények

A gyógyszer hatékonyságát több, mint 10 000 betegen bizonyították egy STORM nevű vizsgálat keretében. Az első félévben a bete­gek diéta és szibutramin mellett 11,3 kg-ot fogytak, majd a be­tegeket két csoportra osztva az egyik csoport a diéta mellé szibutramint, a másik placebót kapott és ezt még másfél évig fenntartották. A szibutramint kapók súlya másfél év után is 10,2 kg-mal volt kevesebb, míg a hatóanyag nélküli tablettát, a placebót kapók, 6 kg-ot visszahíztak.

A szibutramint szedő betegek a STROM vizsgálatban két­szer annyit fogytak, mint azok, akik csak diétáztak és mozogtak. Kedvező hatása nemcsak a testsúlycsökkentés­ben mutatkozott meg, hanem hatására a triglicerid-, kolesz­terin-, a védőfaktor HDL-koleszterin- és az inzulinszintek is kedvezően javultak.

Veszélyes hasi zsír csökkentése

Az elhízásban a hasra terjedő, spe­ciális zsírsejtekből álló lerakódás a veszélyes, ez okozza a rizikófaktorok és a szív-érrendszeri betegségek kialakulá­sát. CT-vel ellenőrzött vizsgálatban bizonyították, hogy a szibutramin elsősorban a hasi zsírt csökkentette 22%-al. Mi­után e zsírsejtek különböző, az elhízásban is szerepet játszó anyagokat termelnek, nem volt meglepő, hogy ezek vérszint­jét is a szibutramin kedvezően befolyásolta.

A szibutramin mellékhatásai

A szibutramin esetében mellékhatásként a pulzus és a vérnyomás esetenkénti – nem releváns – emelkedése for­dulhat elő. Ami a vérnyomásemelkedést illeti, kevés esetben jelentkezik, hiszen a gyógyszer mellett bekövetkező testsúly­csökkenés általában vérnyomáscsökkentő hatású. Egyéb­ként ritkán szájszárazság, alvászavar, székrekedés fordulhat elő mellékhatásként. Emellett súlyos szív- és érrendszeri mellékhatások is előfordulhatnak!

Vigyázat! A gyógyszer jelenlegi alkalmazási előírat szerint nem ja­vasolt szív- és érrendszeri, vagy pszichiátriai betegségben, nem megfelelően kezelt vérnyomás esetén, illetve 145/90 Hgmm feletti hipertóniában.

2002-ben egy ötéves kifutású nemzetközi ún. SCOUT-vizsgálat indult, több, mint 10 000 szív- és érrendszeri, vala­mint diabéteszes betegben, ahol jelenleg e gyógyszer még nem javasolt, és amelyben a megbetegedési adatokat követ­jük, ellenőrzött körülmények között.

Fontos! Az Országos Gyógyszerészeti Intézet az EMA ajánlásával összhangban 2010. február 1-jén – további döntéshozatalig – felfüggesztette a forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag tartalmú készítmények forgalomba hozatalát, így azok sem nagykereskedők által, sem gyógyszertárakban nem forgalmazhatók.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.