Fogyókúra tudástár

Pszichológiai segítség fogyókúrához

A fogyókúrázóknak lelki segítségre is szükségük lehet. Sok­szor szakember kell ahhoz, hogy a beteg feloldódjon és „át­törjön” olyan „negativisztikus”, depressziós állásfoglalásokat, mint: „sosem fogyok le”, „sosem ehetek többé fagylaltot”, „szánalmas vagyok”, „micsoda kudarc”, „mindig kövér le­szek”.

Jegyezzük meg! Az emberek 1/3-a egyébként is hajlamos a pesszimista helyzetmegítélésekre, az elhízottak között azonban ez még gyakoribb, de pszichoterápiával jól befolyásolható.

A németek „Kummer Fet”-nek, „bánatzsírnak” nevezik azt a jelenséget, amikor valaki rosszabb perceiben az evésbe menekül. Ha ez sokszor ismétlődik, jelentős elhízáshoz ve­zethet. Megfigyelték azt is, hogy az „aggodalmaskodó”, szoron­gásra hajlamos emberek is gyakran elhíznak. Nem mindegy, hogy a gondok aggodalmaskodásra, vagy problémamegol­dásra sarkallnak-e. Az aggodalmaskodást tehát a probléma­megoldással kell felcserélni.

Az aggodalmaskodás csökkentésére 3-4 dolgot is meg­próbálhatunk:

  • Ne gondolkozzon túl hosszú távon, mindig csak a legkö­zelebbi nap várható örömeire koncentráljon. Tanulja meg a gondolatai terelését, megállítását. A rossz kedvet okozó, elkedvetlenítő, negatív gondolatsorát erősza­kosan szakítsa meg és terelje a figyelmét más irányba.
  • Ép testben ép lélek! Jobb lelkiállapotba kerülünk, ha erős, izzadással járó fizikai tréninggel is rásegítünk a rossz gondolatoktól való megszabadulásra.
  • Az aggodalmaskodó egyén gyakran nassol, mert amíg eszik, addig jobban érzi magát. Ha nem bírunk ellenállni a nassolási kényszernek, akkor ha megoldható, kapjuk fel a futócipőnket és menjünk el egy negyedórára futni.
  • Ha veszekedések, problémák miatt a belső feszültsé­günk egyre nő, és még nincs kezünkben a probléma­megoldás kulcsa, a stressz levezetésére a futás, a fizi­kai tréning a legjobb módszer.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.