Szauna

A szauna mint diétakiegészítő? Nem!

A szauna és a fogyás nem fér össze!

Ha mérlegre áll szaunázás előtt és után, akkor megállapíthatja, hogy súlyából fél-másfél kilogrammot vesztett az izzasztófürdő alatt. Vajon helyettesítheti-e a szauna az egész hetes erőteljes koplalást, amivel megközelítőleg ugyanennyi súlyt lehet leadni? A válasz egyértelmű, nem! A szaunában, sajnos, nem következik be valódi fogyás, csupán folyadékot veszít a szervezet. Ez a súlyveszteség különben is csak látszateredmény, ha a szaunázás után a víztartalékaink feltöltéséhez megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, akkor máris visszaállítottuk a kiinduló testsúlyunkat, mivel az elvesztett vízmennyiséget pótoljuk.

fogyas_nem_heyettesitheto_szaunaval
Vigyázat! A szauna és a fogyás nem fér össze!

 Egyszerűbb megoldás a fogyásra: kevesebb kalória bevitel!

Ha valóban fogyni, a testsúlyát tartósan csökkenteni szeretné, annak csak egy módja létezik: kevesebb kalóriát bevinni a szervezetébe, mint amennyit elfogyaszt, Ebben az esetben a legfontosabb, hogy hosszabb időtávon, lassan, folyamatosan érje el a kívánt eredményt. A gyors, nagy súlyfelesleg leadását ígérő „szuperdiétáknak” nincs valódi, hosszú távú hatásuk. A szauna azonban támogathatja a diétát.

Egy igazi méregtelenítő nap jó kezdetet biztosít a diétához, és ezeket a napokat érdemes megismételni a fogyókúra folyamán. A szaunázás utáni általános jó közérzet is hozzájárulhat a fogyáshoz. Ezen kívül, egy kiadós szaunafürdő után az étvágy is jelentősen csökken. A túlsúlyos egyéneknek néhány dologra oda kell figyelniük a szauna használatakor. Mivel a vastagabb zsírréteg egyfajta szigetelőként működik, több időt kell a kabinban tölteniük, hogy megfelelően átmelegedjenek. Ugyanez érvényes a hűtési fázisban, ami a kövér embereknél jelentősen több időt vesz igénybe. A szaunában felgyorsuló anyagcserével azonban mindenképpen jól járnak.

Salaktalanítás

A szaunázás során tapasztalt fogyás csak a folyadékveszteségnek köszönhető, és nem jelent tényleges súlyveszteséget. Az izzasztófürdőben eltöltött méregtelenítő nap azonban kitűnő alkalom a diéta elkezdéséhez! Az éhségérzet ezután már nem lesz olyan erős.

Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás

Ne csak súlyproblémák esetén töltse fel folyadéktartalékait kalóriamentes vagy -szegény italokkal! Erősen cukrozott nedűk fogyasztása csak felesleges kalóriákat jelent, ami zsírlerakódáshoz vezethet.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.