Gasztroenterológia

A hányinger, hányás okai – Akut és krónikus hányás

A hányinger és hányás számos megbetegedés, mérgezés vagy gyógyszermellékhatás tünete lehet két tünet jelentkezhet egymástól elkülönülten és együttesen. Együttes jelentkezéskor az esetek döntő többségében az egymást követő folyamatban a hányinger megelőzi a hányást, koponyaűri nyomásfokozódás bizonyos eseteiben a hányás bevezető hányinger nélkül is jelentkezhet.

A hányinger kellemetlen szubjektív tünet, amelyhez motoros tevékenység nem társul. A hányás viszont a hányási reflex által kiváltott, a központi idegrendszeri koordinációt igénybevevő folyamat, amelynek révén erőltetett abdominális és mellkasi izomkontrakciók következtében távozik a gyomor- vagy béltartalom a szájon keresztül.

Akut és krónikus hányás

A klinikai gyakorlatban szükséges megkülönböztetni a hányás akut (egy hétnél rövidebb) és krónikus (egy hétnél hosszabb) időtartamú formáit. Az akut forma szinte azonnali diagnosztikus és terápiás tevékenységet igényel, míg a krónikus forma esetén van időnk hosszabb differenciáldiagnosztikai tevékenységre. A krónikus hányás speciális formái a funkcionális hányás, a ciklikus hányás szindróma és az artéria mesenterica superior szindróma, amelyek külön diagnosztikai kihívást jelentenek.

Regurgitáció és rumináció

A hányástól elkülönítendő a regurgitáció és a rumináció jelensége. A regurgitáció a gyomorbennék erőltetés nélküli refluxa következtében jön létre, amely előzetes hányinger nélkül következik be. Leggyakrabban achalasiában vagy súlyos refluxbetegségben jelentkezhet. A rumináció a lenyelt, emésztetlen étel szintén erőlködés nélküli regurgitációját jelenti.

Általában a beteg a regurgitált falatot újra megrágja és lenyeli. Előfordul azonban az étel kiköpése is, emiatt a jelenséget gyakran összetévesztik a valódi hányással. A ruminációban szintén hiányoznak a hányásra jellegzetes vegetatív kísérőtünetek (nyáladzás, sápadtság, verejtékezés) és a hányinger. Mivel gyakran társul refluxbetegséggel, funkcionális diszpepsziával vagy irritábilis bél szindrómával, ezért az orvosok hajlamosak a tüneteket ezen kórállapotoknak tulajdonítani. Hányingert többféleképp tudjuk kezelni, pár megoldást hányiger kezelésésre itt talál:  10 természetes tipp hányinger kezelésésre.

A hányinger és hányás számos organikus és funkcionális kórkép, gyógyszeres beavatkozás, akaratlagos vagy véletlenszerű intoxikáció tünete lehet. A rendkívül heterogén kiváltó okok ellenére a gondosan kivitelezett klinikai megközelítéssel ezeknek többsége a rutin klinikai vizsgálat során aránylag egyszerűen feltárható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.