Gyors felépülés

Legyen tisztában a műtétjével

Többszörösen bebizonyosodott, hogy nagyobb sikerrel kecsegtet egy-egy műtét, ha fizikailag és lelkileg felkészül rá. Minden nagyobb beavat­kozás hatással van az egész szervezetre, ezért tanácsos előre gondos­kodni arról, hogy a lehető legjobb fizikai állapotba kerüljön. Igyekezzen elérni, hogy a testsúlya az egészségesnek számító tartományban legyen, hagyja abba a dohányzást, étrendje legyen kiegyensúlyozott, és rend­szeresen mozogjon.Minél erősebb a szervezete, annál jobban bírja magát a műtétet, és annál könnyebben fog felépülni.

Talán kevésbé nyilvánvalóak a lelki felkészülés előnyei

Bár teljesen normális dolog a közelgő műtét miatti félelem, jobb, ha szembenéz a szorongásával ahelyett, hogy elfojtaná, és folyamatosan idegesked­ne. Ráadásul tudományosan bizonyított tény, hogy a nyugodt és pozitív hozzáállás javíthatja a műtét eredményességét, és segítheti a gyógyulást.

Kutatási eredmények! A Journal of theAcademy of Orthopedic Surgeons (Az ortopédsebészek akadémiájának lapja) egyik 2006-os cikke szerint bizonyítható, hogy a pszichoszociális tényezők (azaz a hozzáállás és a hangulat, valamint a környezet támogatása) fontos szerepet játszhatnak a műtét utáni felépülésben.
A műtét előtti megbeszélés a legjobb – és talán az egyetlen – alkalom arra, hogy kérdéseit a legilletékesebbnek tegye Jel. Ne szégyenkezzen, érdeklődjön bármiről, ami aggasztja. Íme néhány kérdés, amelyeket érdemes lehet feltenni: Nem vagyok biztos benne, hogy jó ötlet-e ez a műtét. Kérdezzek meg egy másik orvost is? Mekkora tapasztalata van a kórház stábjának az ilyen műtétek elvégzésében? Nincs valamilyen konzervatívabb műtéti jellegű megoldás? Ha van, az várhatóan mennyire lenne sikeres? Mennyire sürgős a beavatkozás? Mennyi ideig kell lábadoznom a műtét után és várhatóan mikor leszek újra mozgásképes? Mit tehetek már most a műtét utáni rehabilitáció sikeréért? Milyen kockázatai vannak a műtétnek? Milyen heg marad majd vissza, és tehetnek-e valamit annak érdekében, hogy az minél kevésbé legyen feltűnő?

A helyes kérdések

Szinte biztosan jót tesz a lelki állapotának, ha úgy érkezik a műtőbe, hogy megbízik a sebészben és mun­katársaiban. Nézzen utána az interneten a műtétjével kapcsolatos legfrissebb információknak, és annak is, mit érdemes előre megkérdeznie. Nagyon sok hasznos hon­lap van, amelyek ebben segítséget nyújtanak.

Érdemes már akkor elkezdeni a kérdések összeírását, amikor háziorvosa sebészhez küldi, mivel úgy véli, hogy műtétre lehet szüksége. Az orvosok nem sértődnek meg, sőt örülnek az érdeklődésének, hiszen tudják: minél job­ban együttműködik a kórházi ellátás során, annál jobban fogja önmaga gondját viselni, miután hazatért.

Egynapos sebészet

Sok olyan beavatkozás van -például a szürkehályog-műtét -, amely helyi érzéstelenítésben rövid idő alatt elvégezhető. Ezekre sor kerülhet anélkül, hogy az életvitelét különöseb­ben meg kellene változtatni. Ilyenkor is szükség van azonban valakire, aki hazaviszi a kórház­ból. A műtét után legalább egy hétig pihenjen, az esetleges se­beket tartsa szárazon, és ügyel­jen rá, nehogy elfertőződjenek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.