Gyermekbetegségek

Arcüreggyulladás – Jellegzetes tünetek és panaszok

Arcüreggyulladás

Az orrüreg és a hozzá kapcsolódó melléküregek (arcüreg, hom­loküreg, rostasejtek, iköböl) fertőzéses eredetű betegségét orrmel­léküreg-gyulladásnak nevezzük. Csecsemő- és kisgyermekkorban az orrmelléküregek még nem fejlődnek ki teljesen. Leghamarabb a rostasejtek és az arcüreg alakulnak ki, ezért ezeknek az üre­geknek eleinte gyakoribb a betegsége. 5 éves korra az iköböl, 8 éves korra pedig a homloküregek fejlődnek ki.

Az üregekbe került kórokozók hatására a nyálkahártya duzzanata, megvastagodása és fokozott váladékképződés jön létre, illetve gyulladásos sejtek sza­porodnak fel. A vizenyős duzzanat a melléküregek kivezető nyí­lását szűkítheti és lezárhatja, így kedvező feltételeket teremthet a kórokozók elszaporodására.

Jellegzetes tünetek és panaszok

A heveny melléküreg-gyulladást jól jellemezhetjük hirte­len kezdődő és néhány héten belül gyógyuló elsődleges klinikai tünetekkel. Fiúkban és lányokban nagyjából azonos arányban, a náthás esetek kb. 10%-ában alakul ki. Leggyakrabban az arcüre­gek és rostasejtek betegségével találkozunk. Az elhúzódó, idült formák 7-12 éves kor között a leggyakoribbak.

Heveny, vírus eredetű orrmelléküreg-gyulladásban a nátha klasszikus jelei mel­lett a vírusfertőzésekre jellemző hurutos, illetve általános tünetek jelentkeznek, a melléküregek érintettségét az enyhe-mérsékelt fokú arctáji panaszok jelzik. A klinikai tünetek mérsékeltek, 7-10 na­pon belül gyógyulnak. A heveny bakteriális fertőzésre jellemző, hogy a tünetek 5-7 nap után erősödnek vagy 10 napon belül sem szűnnek meg.

A közepes-súlyos fokú, típusos időtartamú panaszok­kal együtt jelentkező sűrű, sárgás-gennyes orrfolyás heveny, bak­teriális arcüreggyulladást valószínűsít. Lezárt melléküreg esetén egyoldali arcfájdalom és nyomásérzékenység lép fel. Bűzös, gennyes váladékozás az orrból fog eredetű melléküreg gyulladásokra jellemző, de ezek idősebb korban jelentkezhetnek inkább. A szemre terjedő gyulladással szövődött heveny rostasejt-gyulladás gyer­mekkorban a leggyakoribb. A heveny, kiújuló arcüreggyulladások­ra évi 2-4 akut epizód, közte tünetmentes időszakok jellemzőek.

Elsődleges tünetek:

 • nyomásérzés az arcon, arcfájdalom,
 • orrdugulás, gátolt orrlégzés,
 • orrfolyás (sűrű, gennyes), orrgarati váladékcsorgás,
 • szagláscsökkenés

Másodlagos tünetek:

 • fejfájás,
 • láz,
 • rossz lehelet,
 • fáradékonyság, fáradtság, elesettség,
 • fogfájás,
 • köhögés,
 • fülfájdalom, feszítés, tömöttség a fülben

Hogyan állapíthatjuk meg a diagnózist?

A diagnózis felállítása a kórelőzmény, az orvosi vizsgálat és a szülők által elmondottak alapján történik. A szülőkre nagymértékben támaszkodunk ilyen helyzetekben, ezért fontos, hogy figyeljék meg, mikor és hogyan kezdődött a betegség. Volt már korábban is hasonló panasza? Torokfájással, lázzal, köhögéssel, orrváladékozással jár-e? Szedett antibiotikumot a megelőző hetekben a gyermek? Érdemes a gyógyszerek nevét és adagolását felírni és elvinni az orvoshoz.

A vírus- és baktériumfertőzések elkülönítése nehéz

Nincs olyan módszer, amely teljes biztonsággal már a betegség kezde­tekor lehetővé tenné ezt. Szövődménymentes esetekben 6 éves kor alatt semmiképpen, de a nagyobb gyermekeknél sem szükségesek röntgenvizsgálatok! Ritkán súlyos, életveszélyes állapotok is kia­lakulhatnak. Szövődményekkel járó esetekben – így a szemüreg felé terjedő gyulladásokban szükség lehet sebészeti beavatkozásra, en­doszkópos műtétre, mely előtt CT (komputer-tomográfos) vizsgálat javasolt! A műtétek során vett mintákból javasolt mikrobiológiai vizsgálat (váladéktenyésztés) is.

Hogyan kezeljük?

A vírusos orrnyálkahártya- és orrmelléküreg-gyulladásban elsősorban a tünetek enyhítése a feladat. Ezt steril sóoldat orrspray­kel, lohasztó orrspray-kel vagy orrcseppekkel, nyákoldókkal, nem­szteroid gyulladáscsökkentő tablettákkal vagy szirupokkal, helyi melegítéssel (pl. infralámpával), érhetjük el. A baktériumfertőzés okozta arcüreg-gyulladásban fontos a kórokozók elpusztítása, mely antibiotikum-kezelés segítségével történhet meg.

A megfelelő gyógyszer kiválasztása, sok szempont mérlegelése után az orvos feladata. Kiegészítő kezelésként fontos a pangó orrváladék rend­szeres és intenzív eltávolítása, mely orrfújással vagy – leghatéko­nyabban – orrszívó porszívóval történik. Az arcüregek kiöblítése is segíthet, bár napjainkban ezt egyre inkább csak műtéti körül­mények között végezzük. A visszatérő, állandósuló orrmelléküreg­ gyulladásokban és szövődményes esetekben az orrmandula el­távolítása indokolt.

Hogyan előzhetjük meg?

Az orrmelléküregek gyulladása cseppfertőzéssel terjed, ezért gyakori kézmosással, a náthás gyermek időben elkezdett kezelé­sével, az orrváladék eltávolításával előzhetjük meg. Az immun­védekezést fokozó, baktériumok nem fertőző, inaktív részeiből készített gyógyszerekkel az esetek egy részében jó eredményeket érhetünk el. ígéretes megoldásnak tűnik védőoltások, például a Streptococcus pneumoniae elleni védőoltás alkalmazása is.

Az al­ternatív gyógymódok, így pl. a homeopátia is, helyet kaphatnak a megelőzésben. Környezetünk alakításával (megfelelő páratartalom, hőmérséklet, a gyermek megfelelő öltöztetése stb.) sokat tehetünk gyermekünk egészségéért.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.