Egészségmegőrzés

Baktériumok és vírusok által okozott bélfertőzések

A második leggyakoribb fertőző (infektív) megbetegedés, amellyel a be­tegek felkeresik háziorvosukat. Statisztikai adatok szerint az enterális infekció miatt vizsgált betegek 40-60%-ában mutatható ki kórokozó, mely körülbelül az esetek felében baktérium. A leggyakoribb bélfertő­zést okozó baktériumok: Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia, colibaktériumok különböző típusai. A vírusok közül a rotavirus, mely el­sősorban csecsemő- és kisdedkorban, míg a calici-vírus főleg felnőtteknél okoz gyakori megbetegedést.

Milyen tünetekkel járhat?

A bélfertőzés vezető tünete a hasmenés, ami napi 3 vagy több laza (vizes, nyálkás, gennyes vagy véres) székürítést jelent, melyet az esetek többségében hasi görcsök, hányás és láz is kísér. Egyéb általános tünetek is előfordulhatnak, mint a fejfájás, szédülés, gyengeség, rossz körérzet, a fertőzés súlyosságától függően.

A bélfertőzések kialakulásának alapvetően két útja van:

  • fertőzött (kór­okozót tartalmazó) étel vagy víz fogyasztása,
  • emberről-emberre (eset­leg állatról emberre) való átjutás, legtöbbször piszkos kéz, közös haszná­lati tárgyak közvetítésével.

Hogyan tudjuk megelőzni a bélfertőzést?

Az emberi megbetegedések hátterében jelentős szerepe lehet olyan konyhatechni­kai hibáknak, mint például az ételek nem megfelelő ideig történő sütése, főzése, nyer­sen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök nem kellő tisztítása, kész ételek hűtés nélküli tárolása különösen nyáron, másnapos ételek (húsleves) felfőzés nélküli fogyasztása.

Amire nem szoktunk gondolni: a hús, zöldségek, kenyér ugyanazon eszközökkel (vá­gódeszka, kés) történő előkészítése; nyers tojás fogyasztása (túróhoz keverve, habok, krémek készítéséhez). A bélfertőzés leggyakoribb szövődménye a kiszáradás, mely különösen csecsemőknél, kisgyermekeknél és időseknél súlyos következményekkel, a vérkeringés összeomlásával, sőt halállal is járhat, megfelelő segítség nélkül.

A kiszáradás jelei

  • bágyadtság, érdektelenség (apátia) a környezet iránt,
  • árkolt szemek, száraz nyelv,
  • csecsemőknél besüppedt kutacs,
  • a bőr rugalmasságának csökkenése,
  • vizeletürítés csökkenése, majd megszűnése.

Hasmenések kezelése

A hasmenéssel a szervezet vizet és sókat veszít, amit pótolni kell. Enyhe esetben elegendő lehet a bő folyadékfogyasztás (ha a be­teg nem hány). A folyadék lehet: tea (dl-ként 1 kávéskanál cukorral, esetleg csipetnyi sóval), ásványvíz (szénsav nélküli), limonádé, ásványvízzel hígított szűrt almaié, gyógyszertárakban kapható rehidráló elektrolit készítmények.

Jegyezzük meg! Ne kapjon a beteg: rostos gyümölcslevet, szénsavas üdítőket, alkoholos ita­lokat! Amennyiben a folyadékveszteség szájon keresztül nem pótolható, azt infúzió formájában kell bevinni kórházi körülmények között!

Milyen diétát alkalmazhatunk hasmenés esetén?

Diéta: anyatejjel táplált csecsemőnél a szoptatás megszakítása nem szükséges, folyadékpótlás teával történhet. Hányás esetén általában ele­gendő 1-2 szopás kihagyása. Mesterségesen táplált csecsemő esetében sem szükséges alapvető étrendi változás, de gyógytápszerek átmeneti alkalma­zása szóbajön. Nagyobb gyermek, felnőtt az első 24 órában főleg folyadékot kapjon.

A második naptól kímélő diéta, ami zsírszegény, könnyen emészt­hető ételekből álljon. (Például: pirítós, kétszersült, keksz, rizs, héjában főtt krumpli, reszelt alma, banán, sárgarépa stb.).

Jegyezzük meg! Gyakoribb kis mennyiségek fogyasztása javasolt, a koplalás, éheztetés kerülendő.

Amennyiben a tüne­tek diéta és fokozott folyadékbevitel mellett nem rendeződnek, antibioti­kum adása szükségessé válhat, ami szigorúan orvosi feladat. Bélfertőzések kezelésében a motilitást csökkentő hasfogók alkalmazása tilos!

Milyen óvintézkedéseket érdemes tenni egzotikus utazás előtt?

Utazók hasmenése: a trópusi, egzotikus országokba irányuló utazások számának növekedése miatt vált önálló fogalommá a kórkép.

Kutatási eredmények! Az utazók csak­nem felénél alakul ki hasmenés, melyet az esetek 30-80%-ában toxintermelő colibaktérium okoz, de természetesen előfordulnak egyéb kórokozók is.

Az előfordulás kockázata csökkenthető, ha az utazó betart alapvető higiénés szabá­lyokat, melyek közül a legfontosabbak: csak palackozott víz (ásványvíz) fogyasztása javasolt, még akkor is, ha az ivóvíz a helyi lakosság számára iható (lehetőleg a fogmo­sás is ezzel történjen). Kerüljük a jégkocka alkalmazását! Kizárólag olyan zöldséget, ­gyümölcsöt fogyasszunk, ami meghámozható vagy alaposan tisztítható. Kerüljük az utcai ételárusokat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.