Gyermekbetegségek

Gyomor-bélhurut tünetei csecsemőknél

Az emésztőrendszer gyulladásos meg­betegedése, ami a szervezetben nagy fo­lyadékveszteséget okoz, felborítja a vér ásványianyag-tartalmának (például a kálium és a nátrium között meglévő) egyensúlyát, és súlyos egészségi problémákat okoz. A fejlődő országokban élő 5 éven aluli gyermekek körében gyakori.

Okai

A gyomor-bélhurutot bakté­riumok, vírusok vagy paraziták okozzák. A gyerekek attól fertőződnek meg hogy érintkezésbe lépnek a már tüneteket mutató betegekkel, vagy légúti fertőzésben szen­vedőkkel. Bizonyos gyógyszerek bevétele (főleg antibiotikumoké) vagy fertőzött ételek fogyasztása is okozhatja a betegséget. A kétévesnél fiatalabb gyerekek esetében a leggyakoribb kórokozó a rotavírus.

Gyomor-bélhurut tünetei csecsemőknél

Tünetek

Hányinger, hányás, láz, hasfájás, folyadékvesztés, ami a csecsemők és kisgyermekek esetében a kiszáradás veszélyét rejti. A kiszáradás tünetei: az első kutacs besüllyed, súlyveszteség következik be, a szemek bemélyednek és nem könnyeznek, az orr nyálkahártyája kiszárad, csökken a vizelettermelés. A gyerek nagyon mélyen alszik, amiből nehéz fölébreszteni.

Diagnózis

Ahhoz, hogy megtudjuk, a gyomor-bélhurutot baktérium, vírus vagy élősködő okozta-e, figyelembe kell vennünk, hogy a gyerek járt-e idegen országban, különösen trópusi országban, evett-e valamilyen fertőzött élelmiszert, esetleg kapcsolatba került-e fertőzött emberekkel. Ebben az esetben a kóroko­zó azonosítása érdekében székletmintát vesznek, és kitenyésztik. Ez után meg tudják különböztetni, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű-e a fertőzés. Amennyiben bakteri­ális, akkor ki tudják választani a megfelelő antibiotikumot.

Terápia

Szájon át vagy intravénásán pótolni kell a folyadékot és az ásványi sókat (a súlyosabb kiszáradásos eseteknél, vagy olyan gyerekeknél, akik nem tűrik a szájon át adott gyógyszereket) rehidratáló oldatot kell adni. Ha a hurut bakteriális eredetű, akkor a gyerekorvos antibiotikumot ír fel. A szájon át való táplálást, amint lehet, minél gyorsabban újra kell kezdeni. Egyrészt azért, hogy a bélfunkciók újra működni kezdjenek, másrészt hogy a súlyveszteséget pótoljuk. Csecsemők esetében a szoptatást soha nem szabad megszakítani, főként az anyatej antimikrobiotikus tulajdonsága miatt.

A mesterséges táplálás esetén minél ha­marabb vissza kell térni a napi megszokott adaghoz. A speciális tápszerek használata (pl. laktózmentes) jó, ha megmarad kü­lönleges esetekre, csak akkor adjuk ezeket, ha a gyerekorvos kifejezetten így rendeli. Mindenképpen kerüljük a zsíros illetve az egyszerű cukrokban gazdag ételeket, a tejenzimek viszont hasznosak a bél bak­tériumflórájának a helyreállításában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.