Gyermekbetegségek

A hólyaghurut típusai és tünetei

A húgyhólyag akut vagy krónikus gyul­ladása. A húgyhólyag gyűjti össze a vese által kiválasztott vizeletet és tárolja, mielőtt a húgyvezetéken át kiürülne

Okai

Egyes baktériumok elszaporodása okozza: Escherichia coli, Stafilococcus, Proteus, Klebsiella és mások, amelyek általában a bélben találhatóak. Ezért a bélfertőzések és a székrekedés gyakran előidéznek hólyaghurutot. A veleszületett húgyhólyag- és húgyvezeték-elváltozások is okozhatják, ezek a vizelet visszafolyását idézik elő vagy annak áramlását akadá­lyozzák, ezért pang a vizelet. Ugyanezt a hatást okozza a vesekő is. Kislányok esetében a nem megfelelő higiénia is okozhatja azt, hogy bizonyos mikroorganizmusok a vaginából átkerül­nek a húgyvezetéken át a húgyhólyagba.

Tünetek

Az újszülöttek esetében a hólyaghurut rögtön lázzal kezdődik, majd hányás, gyomorfájdalom jelent­kezik. A növekedés üteme lelassul, esetleg teljesen leáll. Kisgyermekeknél viszont az első tünetek a vizelésnél jelentkeznek, égő érzés, nehéz ürítés, vagy vér megjelenése a vizeletben (hematúria).

Diagnózis

Ha húgyúti fertőzésről van szó, a vizelet a benne lévő fehérvérsejtektől zavarossá válik, genny és baktériumok szaporodnak el benne, színe pedig söté­tebb lesz a belekerülő vér miatt. Annak megállapításához, hogy valójában milyen fertőzésről van szó, vizelettenyészetet kell végezni, amelyből megállapítható a kórokozók mennyisége és fajtája. Ha csak egyfajta kórokozó található benne, és mennyisége meghaladja a 100000 kolónia/ ml-t, akkor megerősíthető a hólyaghurut diagnózisa.

Terápia

A hólyaghurutot speciális antibiotikummal kezelik, a baktérium kitenyésztése után választják ki a legmegfelelőbbet. Az orvos felírja, és a mellékha­tások enyhítése céljából laktoenzimkúrát javasol (a bélbaktériumok helyreállítására prebiotikumok és probiotikumok adásával, Sebészeti beavatkozás csak vizelet-visszafolyás esetén szükséges.

Homeopátia

Collibacilinum 4CH-t adhat a visszatérő Escherichia coli fertőzé­sek kialakulása ellen. A Canthahs 5CH és a Páréira brava 5CH akkor hasznosak, ha a tünetek között szerepel az égő érzéssel járó vizelés, közben a gyerek sír, nyugtalan, és folytonos vizelési inger kínozza.

Növényterápia

A Vaccinium myrtilius (fekete áfonya) MG 1DH azon kórokozók ellen hatékony, amelyek húgyúti fertőzé­seket és akut vagy krónikus hólyaghurutot okoznak. Az Arctostaphylos uva-ursi (medveszőlő) húgyúti fertőtlenítőként és vizelethajtóként használják. Az orvos határozza meg és jelöli ki, hogy a gyerek testsúlya alapján hány csepp adható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.