Gyermekbetegségek

A kisgyermek és a kamasz hibás étkezési szokásai

Nem igaz, hogy minden, ami finom, az árt, de az igaz, hogy sok étel, amit kényelmességből adunk a gyereknek, nem tesz neki jót. Ismerjük be, gyakran úgy vásárolunk, hogy nem igazán figyelünk oda a minőségre, és inkább megvesszük az olcsó és laktató ételeket, amelyeket könnyebb eltartani, illetve elkészíteni.

A fiatalok tipikus uzsonnája

Egy zsömle hússal, sült krumplival és szénsavas üdítővel: ideális fogásnak tűnik. De ha ezt a gyermekünk megeszi, akkor a szervezetébe túl sok telített (hús, öntet) és telítetlen (olaj) zsírsavat visz be, ráadásul a sütés során olyan savak szabadulnak fel, amelyeknek enyhe rákkeltő hatásuk van. Ezen kívül az üdí­tőital túl sok cukrot tartalmaz.

A gyerekek többsége szereti a magas kalóriatartalmú, zsíros ételeket, amelyekben alig van tápanyag: fehér kenyér, sült krumpli, chips, csokoládé, édességek, töltött kekszek, tejdesszertek, gyümölcslék, édes és kémiai anyagokkal édesített üdítő italok, szénsavas italok. Általában az ezekkel az ételekkel bevitt kalória mennyisége meghaladja a gyerekek napi szükségletét, különösen a kamaszok esetében, akik szívesen hagyják ki a sporttevékeny­ségeket, és inkább órákat töltenek a számítógép és a televízió előtt.

Hamburger kóla

Ezekkel az ételekkel nemcsak az a probléma, hogy túl sok telített zsírt tartalmaznak (mint a vaj, a sajt, a tejszín és a zsíros vörös húsok), amelyek növelik a vér koleszterinszintjét, és kedveznek a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, hanem hid­rogénezett telítetlen zsírokat is (mint a margarinok, tejdesszertek, chipsek és a növényi olajban sült ételek).

Jegyezzük meg! Ezek a zsírok szinte veszélyesebbek a telítetteknél, minthogy megváltoztatják a hor­montermelést, kihatnak a szív- és érrendszerre, elősegítik a rák kialakulását és a sejtek korai öregedését.

Mindenféle szósz, gyümölcslé, üdítő ital, csokoládé és müzli növeli a vércukorszintet és csökkenti az étvágyat, ezáltal meggátolja a rendes étkezést. Nem nyújt elegendő vitamin ­és ásványianyag-bevitelt a szervezet növekedéséhez és optimális egészségi állapotához. Mindehhez hozzájárul még az a tény is, hogy a fiatalok általában a családi szokások miatt kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, ezáltal a szervezet működéséhez szükségesnél kevesebb vitamint és ásványi anyagot visznek be.

Sok állati fehérje

A túl sok állati eredetű fehérje fogyasztása is káros, különösen a tápokkal, hormonokkal és gyógyszerekkel kezelt ipari tenyésztésű állatok húsáé. A húson kívül a fehér kenyerek, a cukros üdítők, a sült ételek, az édességek, valamint az ipari méretekben készült ételek nagy része színezőanyagot, tartósítószert, adalékanyagot, sűrítő anyagot, stabilizáló- és emulgeálószert tartalmaz, amelyek mind veszélyesek az emberi egészségre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.