Gyermekbetegségek

Alvajárás gyermekkorban, homeopátiás kezelése

Általában a 7-12 éves korú gyerekekre jellemző; elszigetelt jelenség, bár időn­ként együtt jár szorongásos és fóbiás tünetekkel. Nem érzelmi zavarok okozzák, és az enyhébb alvásproblémák közé sorolható. Az alvajáró gyerek az alvás mély fázisában felkel és sétálni kezd, körbejár a lakás­ban, néha az utcára is kimegy, tehát be kell zárni az ajtót és az ablakokat is.

Hasonlít a pavor nocturnusra, mert az agy egy része (amely a mozgásért felelős) aktív, míg a másik (az öntudatért felelős) alszik: ezért a gyerek céltalanul mozog, és reggel semmire sem emlékszik.

Nagyon fontos, hogy ne próbáljuk meg felébreszteni az alvajáró gyermeket, mert a hirtelen átmenet az alvásból az ébredésbe veszélyes, és előreláthatatlan következményekkel járhat.

Néhány kutató szerint genetikailag is haj­lamos lehet a gyerek az alvajárásra, ha nem a szülőknél, akkor az oldalági felmenőknél fordult elő hasonló eset. Általában az alvajárás spontán megoldódik, ritkán van csak szükség speciális gyógyszeres kezelésre, amit az orvos javasolhat.

Homeopátiás gyógyszerek az éjszakai félelemre és a rémálomra

A Stramonium 30CH 3 labdacs, naponta kétszer, akkor hasznos, ha a gyerek este nem mer elaludni egyedül és azt kéri, hogy egy kis fényt hagyjanak égve; éjjel kiabálva ébred, azt mondja, hogy állatokról, [ félelmetes szörnyekről álmodott. Csak akkor nyugszik meg, ha a villanyt felkapcsolják és meghallja az anyukája hangját, aki ölbe veszi, simogatja.

A Hyosciamus niger 30CH 3 labdacs, naponta kétszer, ha a gyereket napközben túl sok inger éri (televízió, videojátékok, számítógép), éjszaka kiabálva ébred, sokat és összefüggéstelenül beszél, állatokat hallucinál (különösen patkányokat), fél tőlük és azt kéri, hogy kergessék el őket. A Kálium bromatum 30CH 3 labdacs naponta kétszer az éjszakai rémálmokra, ha a gyerek csikorgatja a fogát, és nehezen vigasztalható. A China 30CH 3 labdacs, naponta kétszer, az éjszakai, nehezen feloldható félelmek esetén javasolt.

Álmában beszél a gyerek

Ez a jelenség sokkal gyakoribb, mint az alvajárás, és bármely életkorban előfordulhat. Nem betegség, gyógyszeres kezelésére sincsen szükség. Általában a gyerek nyugodtan beszél álmában, ugyanazokat a szavakat ismételgeti, majd abbahagyja, ritkán kiabál. Az álomban beszélés erős agyi reakciót mutat és a nappal történtek, élménydús ese­mények, szorongás vagy depresszió, esetleg erős stressz válthatja ki.

Homeopátiás szerek az alvajárás kezelésére

A Kálium bromatum 30CH 3 labdacs, naponta kétszer, ha az alvajárás a túlzott izgatottság, kifáradás, megerőltető iskolai feladatok után jelentkezik. A Kálium phosphoricum 30CH 3 labdacs naponta kétszer, ha a gyerek ideges, hiperérzékeny mindenkivel és mindennel szemben, tűzvészt, szellemeket, zuhanást álmo­dik.

Ha szellemi izgatottság miatt nem alszik, adhatunk Coffea cruda 30CH 3 labdacsot naponta kétszer, ez akkor is jó, ha a gyerek nappal aktív, állandóan mozog, vidám, de a túlzott agyműködés nem hagyja aludni. A Jalapa 30CH 3 labdacs, naponta kétszer, ha a gyerek a napjait nyugodtan tölti, este viszont izgatott, játszani akar, beszél, sok mindent szeretne csinálni, olvasni, tévét nézni, éppen csak aludni nem akar.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.