Gyermekbetegségek

Miért sportoljanak a gyerekek?

A jó egészségi állapot éveken át való megtartásához nagyon fontos a megfelelő életmód kialakítása mind az egyén, mind a család életében. Különösen a mozgás meghatározó, segítségével megtarthatjuk az ideális testsúlyt, és minimálisra csökkenthetjük a kardiovaszkuláris betegségek, a degeneratív és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Pozitív hatások

Ezen kívül eleinte a játék, majd később a sport jó hatással vannak a viselkedésre és a személyiségre is. A mozgás tehát elősegíti a harmonikus fejlődést (izom- és vázrendszer, szív- és érrendszer, légzőszervek, emésztő- és kiválasztórendszer) és garantálja a testi-lelki egyensúlyt, ami az egészség és a jó közérzet alapja.

Jegyezzük meg! Az egészségügyi szakemberek gyakran felhívják a figyelmet arra, hogy a korai verseny­szellem, aminek gyakran kiteszik a gyerekeket, mennyire káros. Ugyanakkor az is igaz, hogy ugyanilyen káros a korán kialakult ülő életmód is, mert ez felnőttkorra nagy eséllyel vezet súlyos betegségek kialakulásához.

Jelenleg a teljesen inaktív fiatalok aránya megközelíti a 30%-ot. Az iskolában a gyerekek órákon keresztül ülnek egy helyben, majd otthon is még legalább 3 órán keresztül foly­tatják ugyanezt, amíg a leckét írják, tévét néznek, a számítógéppel vagy a videojátékokkal játszanak. 10-12 óra telik el alvással, evéssel, a családdal együtt töltve.

A nap 24 órájából a maradék idő jut sportra, mozgásra, ami nagyon kevés. Ha csak arra gondolunk, hogy a kutatók szerint a gyerekeknek minimum 60 percet kellene naponta mozgással tölteni, megállapíthatjuk, hogy a gyerekek 80%-a inaktív, ami nagyon magas százalékot jelent; ők valamennyien hajlamosabbak megbetegedni.

Mindennapos mozgás

A mindennapos mozgás elősegítése érdekében megfelelő teret kell biztosítani a gyerekek és a fiatalok számára, ahol szabadon sportolhatnak, a szülők számára pedig lehetővé kellene tenni, hogy idejükből áldozhassanak a gyerekek mozgásra nevelésére, hogy együtt sportolhassanak velük. Minél többet sportoljon együtt a család, és mozogjunk együtt baráti társaságokkal, ez növeli a motivációnkat is. A lelki és testi jó közérzet nemcsak abból áll, hogy nem vagyunk betegek, hanem abból is, hogy jól bírjuk a fizikai megterhelést, ezt pedig a folyamatos, állandó edzéssel érhetjük el.

A viselkedéstani és pszichológiai előnyök is jelentősek, és szinte azonnal megnyilvánulnak a szülőkkel való kapcsolatban, a barátokkal való érintkezésben és az iskolai eredményekben. A fiatalok mozgásszegény életmódja számos kellemetlenséget okozhat, állandó rossz hangulatot, csökkent önbecsülést eredményez, ami csökkenti az ellenálló képességet, és megnehezíti az alkalmazkodást az új élethelyzetekhez, változásokhoz.

Ennek ellenkezője is igaz, a rendszeres testmozgás segít az érzelmek és a szorongás kontrollálásában, segíti a szocializációt, növeli az önbecsülést, enyhíti a frusztrációt, és jó képességet ad a változó helyzetekhez való alkalmazkodásban.

A sport hatása a testtartásra és a magatartásra

Ezek a pszichés szempontok azután kihatnak az egész szervezetre és személyiségre, az idegi és izomtevékenység összehangolására. Megfelelő edzés után látványos eredmények következnek be a testtartásban és a magatartásban. A szimmetrikusan és harmonikusan ingerelt izmok jobban megtartják a gyerek csontvázát, aki ez által egyenesebben fogja magát tartani. A különféle sportok űzése, az izomzat helyes megmozgatása ügyesebbé, oldottabbá teszik a gyerek gesztikulációját, mimikáját, és jelentősen javítja az ízületek rugalmasságát.

A szülők szerepe

A családnak óriási szerepe van abban, hogy a gyereket rendszeres testmozgásra nevelje. A gyerekek több mint a fele 5-6 évesen kezd el sportolni, de 12-13 éves korára már abba is hagyja. Ennek oka sokszor a szülők, főként az apa, aki nagyobb hangsúlyt fek­tet a győzelemre, mint a sport szeretetére, és túlzott nyomást gyakorol a gyermekre. Ez a fajta hozzáállás nagyon kockázatos (mint a doppingszerek használata is), elveszi a kedvet a sporttól, különösen, ha a gyereket megszégyenítik a nem elég jó eredmények vagy a kényszerítő eszközök miatt, amelyeket a szülők azért alkalmaznak, hogy saját ambíciójukat kiélhessék.

Gyakran megtörténik, hogy a szülők kritizálják a gyerek edzését, versenyeit, nem talál­ják elegendőnek azt az energiát, amit a gyerek a sportba fektet, eltávolítják a gyereket a sporttársaitól és az edzőtől. Ilyenkor a sport egyeseknek kellemetlen érzést kelt, másoknak egyenesen rémálommá válik, mert attól rettegnek, hogy hibáznak, és nem érik el a szüleik megálmodta eredményt.

A sport játék legyen!

Ezért kerüljük a gyermekük ellenfeléül kijelölt gyerekek vagy csapattársak igazságtalan megítélését, ne szóljuk le az edzőt vagy a bírót, ne kritizáljuk őket a gyerek előtt. Ezt a feladatot hagyjuk meg az edzőnek. Gondoskodjunk arról, hogy a sport soha ne váljon rémálommá a gyermekünk számára! Ne feledjük: a sport játék!

A versenyeken a szórakozásra fektessük a hangsúlyt, ne pedig a győzelemre vagy az eredményekre, és különösen akkor bátorítsuk és támogassuk a csemeténket, ha hibázik. Tiszteljük a gyerek egyéniségét, figyeljük, hogy mikor sajátítja el a sportnak megfelelő mozgást. Soha ne várjunk el tőle olyan eredményeket, amelyek nem elérhetők.

A sport fontossága

 • A légzőrendszer, a szív és a tüdő nagy hasznot húz a rendszeres testmozgásból, mert növeli a szervezet ellenálló képességét.
 • A rendszeres sport és aerobic megelőzi a magas vérnyomás kialakulását, az infarktust, az agyvérzést, a túlsúlyt és az elhízást.
 • A megfelelő táplálkozást nem lehet elválasztani a mozgástól, a sport szabályozza a cukrok és a zsírok anyagcseréjét, módosítja az éhségérzetet, az energiafogyasztást a mozgáshoz igazítja. Ezenkívül a zsírtömeg eloszlását is helyesen irányítja a szervezetben.

Az iskola és a sport

Az iskolának elsődleges szerepe van a gyermekek és a fiatalok sportra nevelésében. Az óvodában és az általános iskolában a felkészült pedagógusok a gyerekekkel együtt részt vesznek a gyerekek mozgásfejlesztésében csakúgy, mint az egészséges táplálkozásra való nevelésben. A felső tagozatban és a középiskolában már sajnos csak két testnevelésóra van hetente talán ezért sem sikerül a tanároknak arra ösztönözni a nebulókat, hogy megszeressék a sportot.

Az egyre több házi feladat elkészítése is a mozgástól veszi el az időt. És ez még nem minden: előfordul, hogy az iskola bünteti a versenyszerűen sportoló gyerekeket, ha a tanár olyan feladatokat ad fel, amit a gyerek nem tud az osztályban elvégezni, mert versenye van. Az ilyen iskola biztosan nem mozdítja előre a testkultúrát, és sokkal nagyobb a felelőssége, mint hinné.

Ha nem vesszük figyelembe a mozgás fon­tosságát, az előbb-utóbb az alkoholizmus, a kábítószerek használatának melegágya lesz, csakúgy, mint az anyagcsere-betegségek (cukorbetegsége, magas vérnyomás, magas koleszterinszint) és degeneratív betegségek kialakulásának is.

Mit tegyünk az iskolában?

Csökkentsük minimálisra az elméleti testnevelésórák számát.

 • Tegyük az elméletet is szórakoztatóvá.
 • Tartsunk tanfolyamokat az egészséges táplálkozás és a mozgás szerepéről.
 • Tartsunk kurzusokat a kábítószer-fogyasztás, az alkohol és a cigaretta ártalmairól, és arról, hogy a rendszeres testmozgás mennyiben segít elkerülni ezek használatát.
 • A bemelegítés, a nyújtás, az egyes testrészek működésére vonatkozó testgyakorlatok legyenek szórakoztatóak; engedjük, hogy azt a sportot válasszák, amit szeretnek (csak legyen meghatá­rozott szabályrendszere, mint a röplabdának, kosárlabdának, focinak).
 • A testnevelésóra nyújtson lehetőséget arra, hogy a gyerekek közötti társas kapcsolat erősödjön.
 • Ne felejtsük el, hogy a rendszeres sportolás javítja az érzelmek és a szorongás feletti kontroll képességét, növeli a szabályok tiszteletét, és az iskolai tanulásban is segít. Ne büntessük a gyermeket, ha versenyszerűen sportol, ne akkor feleltessük, amikor valamilyen rendezvény miatt sokat hiányzott, egyeztessünk a tanárokkal, hogy amikor a gyerek nincs ott, akkor ne vegyenek nagyon nehéz tananyagot.
 • A sportoló gyerekeket ösztönözzük jutalmakkal, állítsuk őket példaképül, ez a többieket is ösztönözni fogja, és jobban kedvet kapnak a mozgásra.
 • Gondoljunk arra, hogy az a gyerek, aki gyermekkorában sportolt, felnőttkorában is sportolni fog, és sokkal nagyobb esélye van arra, hogy boldog felnőtt legyen.

Ha a sportoló eredményes

Ha a gyermek nagy erőfeszítések után jó eredményeket ér el, akkor dicsérjük meg és a dicsérettel együtt lássuk el tanácsokkal, technikai utasításokkal.

A növésben lévő szervezet és a sport

Ha a gyerekek szervezetten sportolnak (ami nem egyszerűen közös játékot jelent), akkor megfelelően kell az edzést levezetni, hogy ne történjenek sérülések. Gondolni kell azonban arra is, hogy az egyszerű családi kirándulás a hegyekben, vagy egy közös síelés is alapos elő­készületeket igényel. Az edzés célja, hogy a mozgás finomodjon, az ízületek hajlékonysága és a szervezet ellenálló képessége növekedjen.

A kicsiknek szánt sportok követik a növekedésben lévő szervezet tulajdonságait, és növe­lik a gyerekek fizikai teljesítőképességét, valamint fejlesztik az ügyességét. A gyakorlatok különböző testrészekre hatnak, amelyek később a sportban és a mindennapi életben is előnyt jelentenek majd. A szülőknek meg kell tanítaniuk a gyereknek az edző által felállított szabályok tiszteletét. A szülők ne legyenek erőszakosak, ne gázoljanak bele a gyerek életébe, de állandó figyel­mükkel kövessék és támogassák őt.

Hat alapszabály a növésben lévő gyermekek edzésére

 • Az edzés előtt mindig tartsunk bemelegítést.
 • Győződjünk meg arról, hogy a gyakorlatokat helyesen végrehajtották.
 • Ne osztogassunk unalmas utasításokat.
 • Erősítsük a hasizmot és a hátizmot, végeztessünk függeszkedést a gerincoszlop megerősítésére.
 • Ellenőrizzük a légzést a gyakorlatok végzése közben.
 • Fáradtság vagy fájdalom jelentkezésekor függesszük fel az edzést, kerüljük a túlzott megerőltetést.

Táplálkozás a sportban

A sport sok energiát elvon a szervezettől, mert testmozgás közben a máj által termelt cukor, a glikogén távozik, ami egyébként a sejtekben tartalékként gyülemlik fel. Csak a megfelelő táplálkozás elégíti ki a szervezet energiaszükségletét, és tartja fenn a töké­letes egészségi állapotot. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a szabályokat, amelyeket a rendszeresen sportolóknak érdemes betartaniuk, akár egyéni, akár csapatsportot űznek.

Általános szabályok

Együnk tápláló, bőséges, egészséges reggelit. Ne sportoljunk közvetlenül evés után. – Ha az étkezés bőséges volt, várjunk három órát a megerőltető sportolással.

 • Fogyasszunk naponta ötször zöldséget vagy gyümölcsöt.
 • A szénhidrát bevitelt (kenyér, tészta, rizs) egyenletesen oszlassuk el a nap folyamán, és ehhez vegyük figyelembe azt is, hogy a nap melyik időszakában végezzük a testmozgást.
 • Mértékkel fogyasszunk növényi és állati zsírokat tartalmazó ételeket.
 • Együnk fehérjében gazdag ételeket a mozgásban elfáradt izmok regenerálása érdekében. Mindig a szezonnak megfelelő zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszunk. Ne vigyük túlzásba a tészta-, a rizs-, a nokedli-, és a puliszkaevést, habár kiváló szénhidrátforrások. Fogyasszunk növényi eredetű fehérjét is, ilyenek a hüvelyesek és a gabonafélék.
 • Ízesítésként használjunk extra szűz olívaolajat és csak ritkán vajat.
 • Igyunk sok ásványvizet.
 • Ne használjunk túl sok étrendkiegészítőt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.