Gyermekbetegségek

Mire figyeljünk antibiotikum szedése esetén?

Avagy: Mit kell tudnunk az antibiotikumokról?

Az antibiotikumokat mikroorganizmusok termelik, és a legfon­tosabb tulajdonságuk, hogy elpusztítanak más kórokozókat. Fel­fedezésük Alexander Fleming nevéhez kötődik, aki az első nagy hatékonyságú szert a termelését végző gombafaj után penicillin­nek nevezte el. A csodaszert először 1941-ben alkalmazták háborús sérülteken, majd hamarosan egyre kiterjedtebben használták a fertőzések gyógyítására.

A kutatásoknak köszönhetően ma már több kémiai csoportba sorolhatók az antibiotikumok, és vannak szintetikusan előállított készítmények is, de a penicillinek még napjaink­ban is a leggyakrabban használt szerek közé tartoznak. Fleming nagy horderejű felfedezését 1945-ben Nobel-díjjal jutalmazták.

Minden antibiotikumra igaz, hogy csak a baktériumokat pusz­títják el, a vírusokkal szemben teljesen hatástalanok. Egyes anti­biotikumok úgy fejtik ki hatásukat, hogy nem ölik meg a bakté­riumokat, csak a szaporodásukat fékezik, majd teljesen leállítják. Ez a hatásuk egyszerre több kórokozóra érvényes, de nem jelenti azt, hogy minden fertőzésre hatásosak lennének. Nincsenek tehát általánosan erős vagy gyenge szerek, hanem adott fertőzést kiváltó kórokozóra hatékony vagy nem hatékony antibiotikumok.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok felbecsülhetetlen értéket jelentenek az em­beriség számára, de sajnos a mellékhatásaikkal is számolni kell. Annak eldöntése tehát, hogy szükség van-e a szedésükre, minden esetben orvosi feladat. Sokan csak akkor nyugodtak, ha a beteg gyermekük kap egy antibiotikumot, míg mások akkor sem adják, ha szükség lenne rá. Tudni kell azt is, hogy az antibiotikumok nem lázcsillapítók, nem is fájdalomcsillapítók, tehát nem ezek helyett kell alkalmaznunk őket.

Az antibiotikumok okozhatnak allergiás reakciókat (kiütés, kipirulás, duzzanat, légszomj), ami ritkán nagyon súlyos is lehet. Szerencsére ez általában nem vonatkozik az összes szerre, csak egy-egy kémiai csoportra, ezért a többi vegyület biztonságosan al­kalmazható. Nagyon fontos azonban minden tünetre figyelni és a következő kezelés előtt erről be kell számolni a kezelőorvosnak. Ha előfordul, hogy a gyermekünk távol van tőlünk, gondoskodjunk róla, hogy ez az információ minden esetben eljusson a beteg gyer­mek kezelését végzőkhöz.

A pre- és a probiotikumok

Az antibiotikumok hasmenést is kiválthatnak. Ha az antibioti­kum kezelés alatt vagy után fellépő hasmenés kiváltó oka maga az antibiotikum, akkor a hasmenés híg, vizes, lázzal nem jár, és a gyógyszer elhagyása után rendszerint néhány nap alatt megszűnik. Ilyenkor az antibiotikumok fogyasztása a bélflóra károsodását okozza, ez váltja ki a hasmenést és ezért fontos, hogy már a kezelés alatt gondoskodjunk a normális flóra helyreállításáról.

Ebben van­nak nagy segítségünkre a gyomor-bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok, a probiotikumok. Ezek a baktériumok életfontosságú szerepet játszanak az egészséges bélműködésben. Fontos felada­tuk van az emésztésben, az emésztési gondok megelőzésében, fo­kozzák és fenntartják az immunrendszer működését.

Probiotikumok

Probiotikumot szükség esetén pótolhatunk gyógyszer formájában, melyek recept nélkül kaphatók a gyógyszertárban. Ettől meg kell különböztet­nünk a prebiotikumokat, amelyek a jótékony mikroorganizmusok nélkülözhetetlen táplálékai. Ezek nem emészthető élelmiszerek, amelyek változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, és ott képe­sek a hasznos probiotikus törzsek szaporodását elősegíteni.

Ezek a prebiotikumok nagy mennyiségben megtalálhatók az anyatejben, és elősegítik a szoptatott csecsemő vastagbelében a megszületést követően a jótékony baktériumok megtelepedését, és a szoptatott csecsemő nem csak kevesebbet beteg, hanem az antibiotikum­kezelés mellékhatásait is könnyebben ki tudja védeni.

Prebiotikumokat számos jól ismert élelmiszer is tartalmaz, így a tej, a tej­termékek, a hagymafélék, a banán és a búza is. Szimbiotikumnak hívjuk a pre- és probiotikumok együttesét, a szimbiotikus élel­miszerek tehát mindkettőt tartalmazzák.

Fleming már a penicillin felfedezését követően figyelmeztette az orvostársadalmat:

Ha az antibiotikumokat nem megfelelően al­kalmazzák, akkor egyre ellenállóbb baktériumok keletkeznek, ame­lyekre hatástalanok az antibiotikumok. Ez napjainkban sajnos reális veszélyt jelent. A csecsemő- és a gyermekkori fertőzések jelentős részét vírusok okozzák, ha ilyenkor is adunk antibiotikumot, könnyen legyengítik a szervezetet, és fokozódhat a baktériumok fen­tebb említett ellenállása, így később már hiába használnánk ezeket a szereket, nem lesznek hatásosak.

Fontos! Az antibiotikumokat tehát csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett szabad szedni, kizárólagosan az orvosi utasításnak megfelelően.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.