Gyermekbetegségek

Bőrir­ritáció és kiütés pelenkában

Okai

Az állandóan jelenlévő vizelet és széklet a pelenkában: a vizelet ammóniás erjedése, és a benne kifejlődő anyagok irritálják a baba finom bőrét. A nedves környezet, és a szellőzetlenség miatt bőrir­ritáció lép fel, ahol fertőzések alakulhatnak ki, mint pl. a Staphylococcus aureno vagy a Candida albicans.

Tünetek

A terület kisebb vagy na­gyobb foltokban kipirosodik, fájdalmassá válik, esetleg kis hólyagok alakulnak ki a bőrön, amelyek kiszakadáskor még pi­rosabb foltokat hagynak maguk után. Ezeken megtelepedhetnek a baktériumok (Staphylococcus) vagy a gombák (Candida), tovább súlyosbítva a sérülést.

Terápia

A műanyag, nem légáteresztő gumibugyik helyett használjunk inkább pamutpelenkát, amit minden használat után sterilizáljunk. Kerüljük a szappant, sőt, súlyosabb esetekben a vizet is he­lyettesítsük tisztító olajjal, amivel a bőrt letörölhetjük. Mielőtt feladjuk a pelenkát, alaposan tisztítsuk meg a kicsi popsiját, és kenjük be cink-oxid vagy körömvirág alapú krémmel. Az antibiotikumos vagy gombaölő kenőcsöket az orvos írja fel, miután meggyőződött arról, hogy baktériumok vagy gombák okozzák-e a fertőzést.

Homeopátia

A következő gyógy­szereket javasoljuk: Kreosotum 5CH és Graphites 7CH vagy Medorrhinum 15CH. Az adagolást az orvos írja elő a baba sú­lyának megfelelően.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.