Gyermekbetegségek

Melyek a leggyakoribb tejfogsérülés típusok?

Eltűnt a fogam!

A leggyakoribb és egyben legveszélyesebb sérülésfajta a felső tejmetszőfogak részleges vagy teljes benyomódása. Ilyenkor a fogkorona részben vagy teljesen eltűnik, a fog benyomódik az állcsontba. Ez nagy kockázatot jelent a fejlődő maradó fogkoronai zománcára nézve, amelynek meszesedése négy éves korig még biztosan nem fejeződött be. A maradandó károsodást csak sokkal később (8-10 éves korban) a fog kibújása után fedezhetjük fel.

Fogorvosi konzultáció igen, de kezelés nem szükséges, mert a benyomódott fogak általában néhány hónap alatt spontán újra előtörnek. Addig is a balesetes fogacskákat ne terheljük, a fogorvos által ajánlott ideig pépes étrend javasolt. A fogmosás ne maradjon el!

Mozog a fogam!

Előfordulhat a tejfog részleges elmozdulása. Ilyenkor a fogacska enyhén mozgatható és ráharapásra, kopogtatásra érzékeny, fáj. Kicsit elmozdult ugyan, de a helyét nem hagyja el. Kisgyermeknél általában nincs lehetőség a kimozdult fog sínezésére. A fogorvos ilyen esetben a fogat megpróbálja óvatosan visszahelyezni az ere­deti helyére, és pépes étrendet ír elő. Nagyobb gyereknél lehetőség nyílhat a fog/fogak rövid ideig tartó rögzítésére, sínezésére. A fogorvos az elmozdult fogat a szomszédos fogakhoz rögzíti, így az pár hét alatt megerősödik. A gyermek tartózkodjon a kemény ételbe harapástól.

Kirepült a fogam!

Tejfog teljes kimozdulása ritkábban következik be, mint maradó fognál. Ez utóbbi esetben a maradó fogat a fogorvos általában visszaülteti a helyére. A tejfog visszaültetés a legtöbb esetben nem célszerű. A fogorvos dönthet másképpen is, ha a körülmények megfelelőek.

Eltört a fogam!

A tejfog koronatörése ritkán fordul elő, ez inkább a maradó fogakra jellemző sérülésfajta. Ilyenkor a tejfog koronájából letörik kisebb-nagyobb darab. Szerencsésebb esetben csak a fogacska zománca sérül. A fogorvos az esetleg kialakult éles széleket lesimítja, érzékenység esetén ecseteli, védőbevonattal látja el, eset­leg a hiányzó koronarészt pótolhatja, töméssel helyreállíthatja. Ma már olyan anyagok és technikák állnak a fogorvos rendelkezésére, amely lehetővé teszi az esztétikus megoldást.

A balesetek ellátásánál a sikeres kezelés érdekében fontos az időfaktor, hogy a gyermek minél hamarabb a megfelelő ellátó hely­re kerüljön. Tanácsolható, hogy mind a szülői házban, mind a gyermekintézményekben legyen kifüggesztve a baleseti ügyelet és a fogorvos elérhetősége. A játszótereken és egyéb helyeken a mo­biltelefon is segíthet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.